Το ημερολόγιο της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για το έτος 2016, το οποίο ήδη κυκλοφόρησε και διατίθεται από τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες της, είναι αφιερωμένο στην Εκατοπεντηκοταετηρίδα του Ολοκαυτώματος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αρκαδίου (1866-2016).
Στην εφετεινή έκδοση περιέχονται κείμενα και φωτογραφικό υλικό σχετικά με την Αρκαδική Εθελοθυσία της 8ης Νοεμβρίου 1866, η οποία θα εορτασθεί από την Μητρόπολη Ρεθύμνης, καθώς και από τους Κρήτες της διασποράς, με κατάλληλες επετειακές εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν την 8η Νοεμβρίου 2016 στο Αρκάδι με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στο προλογικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αναφέρει – μεταξύ άλλων- τα εξής:
Πριν λίγα χρόνια, κατά την αλησμόνητη επίσκεψη του Πατρός και Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου στη Μονή Αρκαδίου, είχαμε αναφέρει τα εξής, τα óποία αντί άλλου προλογικού σημειώματος, κρίνομε σκόπιμο να επαναλάβομε: “Η πνευματική προσφορά της Μονής Αρκαδίου υπήρξε μεγάλη και αδιαμφισβήτητη από όποια θέση την έταξε η ιστορική πορεία της με τις εναλλαγές της, «δια δόξης και ατιμίας, δια δυσφημίας και ευφημίας» (Β Κορ. ς , 8). Γι αὐτό και αναδείχθηκε Μνημείο πνευματικής ελευθερίας, Μνημείο ειρήνης, Μνημείο δικαιοσύνης, Μνημείο εναντίον κάθε μορφής μισαλλοδοξίας και φανατισμού. Αυτό κατανοούν αλλά και λαμβάνουν ως μήνυμα ζωής οι πολυάριθμοι προσκυνητές της, οι οποίοι απ ὅλα τα μήκη και τα πλάτη της γης προσέρχονται εδώ καθημερινά.
Η ανακήρυξη της Μονής αυτής, πριν από λίγα χρόνια, σε ευρωπαϊκό μνημείο Ελευθερίας και Πολιτισμού, καθώς και η έναρξη συστηματικών εργασιών για την αναστήλωσή της, την συντήρηση και διαφύλαξη των ιερών κειμηλίων της, αλλά και η λειτουργία της ως κατεξοχήν τόπου ησυχασμού, αδιάλειπτης προσευχής και θείας λατρείας, αποτελεί την καλύτερη δικαίωση στη μακρόχρονη ιστορική πορεία και μαρτυρία της. Αυτό το έργο (…) συνεχίζομε, ακολουθώντας το παράδειγμα μακαριστών αγίων Αρχιερέων, οι οποίοι με αυταπάρνηση διακόνησαν την τοπική μας Εκκλησία.
Στο νέο Mουσείο της Μονής, το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε και επίσημα θα εγκαινιασθεί κατά την 8η Νοεμβρίου 2016, μπορεί ο επισκέπτης να δει πολλά από τα κειμήλια που διασώθηκαν και να λάβει πείρα της ιστορικής της διαδρομής, όπως χαρακτηριστικά έχει καταγραφεί με τούτη τη φράση ενός συγγραφέα: «Και καθένας που έρχεται εδώ να προσκυνήσει, να χορταίνει και να προβληματίζεται από την ανείπωτη ιστορία του μοναστηριού και να καθαγιάζεται από τη ροή της θείας χάριτος, που θα τρέχει από την κορυφή του όρους του Καθολικού της Μονής, και να φεύγει ηγιασμένος, με καινούριο φρόνημα και πίστη ακραιφνή και τούτο το πνευματικό σέμνωμα, το ηρωϊκό Αρκάδι, θα γίνεται συνεχώς ο μέγας και ανυπέρβλητος διδάσκαλος της οικουμένης.
…Ευχόμαστε όλοι να διδαχθούμε από τα μηνύματα της επετείου αυτής. …Για να μάθομε να ενστερνιζόμασθε την αξία του νοήματος των πράξεων εκείνων των προγόνων μας, οι οποίες ανέδειξαν το αληθινό μεγαλείο του Γένους μας, αλλά και της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Κρήτης, που δύναται να πιστωθεί με τον δίκαιο έπαινο που της αποδίδει τον τίτλο της Μάνας της Πνευματικής Ελευθερίας με το δίστιχο: «Τη λευτεριά ρωτήξανε ποιάς μάνας είναι γέννα, κι είπε πως την εγέννησε το κρητικό το αίμα». Τέλος, για να διδαχθούμε πως να αποφεύγομε στο παρόν και στο μέλλον όλα εκείνα που πλήγωσαν τον λαό μας και αναχαίτισαν την πρόοδο της πατρίδας μας στο παρελθόν.