Για “απαράδεκτο ηθικό δίλημμα” έκαναν λόγο στην επιστολή τους στον Scott Morrison, ο Αρχιεπίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας, κ. Μακάριος, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος του Σύδνεϋ Anthony Fisher και ο Αρχιεπίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας Glenn Davies.
Ήταν η ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca εξασφαλίζοντας 25 εκατομμύρια δόσεις του πιθανού εμβολίου για τον κορωνοϊό που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς το στάδιο δοκιμών.
Στη δήλωση εναντίωσής τους στο εν λόγω εμβόλιο, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες επικαλούνται τη χρήση “καλλιέργειας κυττταρικής γραμμής από επιλεκτική άμβλωση ανθρώπινου εμβρύου”.
Πρόκειται για πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως τις τελευταίες δεκαετίες, με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Σύδνεϋ Robert Booy να αναφέρει, μιλώντας στην Guardian, ως ενδεικτικά παραδείγματα, τα εμβόλια κατά της ανεμοβλογιάς, της ηπατίτιδας Α και της λύσσας.
Σύμφωνα με τον κ. Booy, η μέθοδος καλλιέργειας έχει γίνει στο παρελθόν αποδεκτή από εκπροσώπους χριστιανικής πίστης.
Ομως οι τρεις Αρχιεπίσκοποι σημειώνουν σχετικά:
“Κάποιοι δεν θα έχουν ηθικό πρόβλημα με τη χρήση ιστού από έμβρυα επιλεκτικών αμβλώσεων για ιατρικούς λόγους.
“Άλλοι μπορεί να θεωρήσουν τη χρήση κυτταρικής γραμμής που προέρχεται από άμβλωση που πραγματοποιήθηκε στη δεκαετία του 1970 ως επαρκώς απομακρυσμένη από την ίδια την άμβλωση για να είναι δικαιοκογημένη. [Αλλά] αυτοί που ανησυχούν από αυτό μπορεί είτε να υποκύψουν στην κοινωνική και πολιτική πίεση να κάνουν χρήση του εμβολίου ή να αντιταχθούν στη χρήση του από αυτούς και τα άτομα υπό τη φροντίδα τους”.