Αρχική » «Επιστολές και Ποιήματα» του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού

«Επιστολές και Ποιήματα» του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού

από christina

Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής (1897-1959) έζησε σε μία περίοδο κρίσης και λειψανδρίας του Αγιορειτικού μοναχισμού.Επανέφερε με τον εμπειρικό τρόπο ζωής του ξανά την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά περί ησυχασμού στον σύγχρονο αγιορειτικό και εν γένει στον ορθόδοξο μοναχισμό. Ήταν ένας άξιος συνεχιστής της ησυχαστικής και φιλοκαλικής παραδόσεως, που συνέβαλε τα μέγιστα στην πνευματική άνθηση και επάνδρωση του Αγίου Όρους. Υπολογίζεται ότι από την «ρίζα» του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού προέρχονται άμεσα περισσότεροι από χίλιοι μοναχοί και μοναχές, που ανάγουν την πνευματική τους πατρότητα στον μακάριο αυτόν Γέροντα. Ήταν άμοιρος κοσμικής μορφώσεως, κατέστη όμως σοφός στα θεία, επειδή τα έπασχε. Έγινε ο έμπειρος, διακριτικός και απλανής οδηγός στους ατραπούς της πνευματικής ζωής. Παρόλο που ζούσε σε ασκητικά σπήλαια μέσω των επιστολών του καθοδηγούσε εκατοντάδες λαϊκούς χριστιανούς στον κόσμο.

Στον επετειακό τόμο «Επιστολές και Ποιήματα» του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστού, που εξέδωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών μετά την οσιακή κοίμησή του, μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε σε βάθος μια αγιασμένη μορφή του Αγίου Όρους του εικοστού αιώνα.

Στο τόμο εκδίδονται 133 επιστολές και 10 ποιήματα του Γέροντα των οποίων προηγείται εκτενής Εισαγωγή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, που περιέχει πληροφορίες για τα πρόσωπα που αναφέρονται, σχόλια για τα θέματα που θίγονται και σύντομη σκιαγράφηση του βίου του. Επίσης υπάρχει Πατριαρχικό Γράμμα ευλογίας, Πρόλογος του Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος θεωρείται πνευματικός εγγονός του Γέροντα και μια επιστολή του μακαρίου Γέροντα Σωφρονίου του Έσσεξ στην οποία αναφέρεται για την γνωριμία του με τον Γέροντα.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία καλαίσθητη και επιμελημένη έκδοση που αξίζει κάθε πιστός να το διαβάσει. Να επισημάνουμε ότι αυτές τις επιστολές και τα ποιήματα τα έγραψε ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε γράμματα και την ανθρώπινη σοφία, αλλά ήταν μέτοχος της θείας Σοφίας και του Αγίου Πνεύματος, υιός του Θεού και Άγιος, όπως μαρτυρείται από το πλήρωμα της Εκκλησίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ