Στην μέλλουσα Κρίση θα αποκαλυφτεί σε μια στιγμή η κατάσταση του κάθε άνθρωπου και μόνος του καθένας θα τραβήξει για εκεί που είναι. Καθένας θα βλέπει σαν σε τηλεόραση τα δικά του χάλια και την πνευματική κατάσταση του άλλου. Θα καθρεφτίζει τον εαυτόν του στον άλλον και θα σκύβει το κεφάλι και θα πηγαίνει στην θέση του. Δεν θα μπορεί λ.χ. να πει μια νύφη που καθόταν μπροστά στην πεθερά της σταυροπόδι και η πεθερά της με σπασμένο πόδι φρόντιζε το εγγονάκι: «γιατί, Χριστέ μου, βάζεις την πεθερά μου στόν Παράδεισο και εμένα δεν με βάζεις;», επειδή θα έρχεται μπροστά της εκείνη η σκηνή. Θά θυμάται την πεθερά της που στεκόταν όρθια με σπασμένο πόδι και φρόντιζε το εγγονάκι της και δεν θα έχει μούτρα να πάει στον Παράδεισο, αλλά ούτε και θα χωράει σ’ αυτόν.
Ή οι μοναχοί θα βλέπουν τί δυσκολίες-δοκιμασίες είχαν οι κοσμικοί και πώς τις αντιμετώπισαν καί αν δεν έχουν ζήσει σωστά, θα σκύψουν το κεφάλι και θα τραβήξουν μόνοι τους για εκεί που θα είναι. Θα δουν εκεί οι μοναχές, που δεν ευαρέστησαν στον Θεό, ηρωίδες μάνες, που ούτε υποσχέσεις έδωσαν, ούτε τις ευλογίες και τις ευκαιρίες τις δικές τους είχαν, πως αγωνίστηκαν και σε τι κατάσταση πνευματική έφθασαν και εκείνες, καλόγριες, με τι μικροπρέπειες ασχολούνταν και θα ντρέπονται!
Έτσι μου λέει ο λογισμός, ότι θα γίνει η Κρίση. Δεν θα πει δηλ. ο Χριστός: «έλα εδώ εσύ, τί έκανες;» ή «εσύ θα πας στην κόλαση, εσύ στον Παράδεισο», αλλά ο καθένας θά συγκρίνει τον εαυτό του με τον άλλον και θα τραβήξει για εκεί που θα είναι.
