Την μνήμη του Προστάτου του Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους εόρτασε ο Ιεροψαλτικός κόσμος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ήτοι οι Ιεροψάλτες και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσική της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία ευάριθμης αντιπροσωπίας Ιεροψαλτών και μαθητών της Σχολής, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Στο τέλος του Εσπερινού, τελέστηκε ο επίσημος Αγιασμός της ενάρξεως των μαθημάτων στην Σχολή, για το νέο έτος, μετά το πέρας του οποίου ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς μας Μητροπόλεως κ. Γεώργιος Σιώκος, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς, προσφώνησε την Ιεροψαλτική ομήγυρη. Ο κ. Πρόεδρος επεσήμανε ότι «υποχρέωση του Ιεροψαλτικού κόσμου είναι να παραμείνουμε πιστοί στην πατροπαράδοτη Βυζαντινή Μουσική και να συνεχίσουμε ακούραστα να υμνούμε τον Τριαδικό μας Θεό, με τους κατανυκτικούς και πανηγυρικούς ύμνους της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, της μόνης Μουσικής που αρμόζει να ακούγεται στους Ιερούς μας Ναούς». Τέλος, ο κ. Σιώκος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πληθωρική αγάπη του προς τους Ιεροψάλτες.
Από την μεριά του ο Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, αναφέρθηκε στις ιδιάζουσες συνθήκες υπό τις οποίες καλείται να λειτουργήσει φέτος η Σχολή, παρά τις οποίες, όμως, η εμπιστοσύνη της τοπικής μας κοινωνίας είναι ακλόνητη, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις περίπου 200, μέχρι σήμερα, εγγραφές.
Ο π. Επιφάνιος μίλησε για την άρρηκτη σχέση της Σχολής με τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών, παρατηρώντας ότι «Οι ιεροψάλτες μας είναι το παρών και οι μαθιητές μας το μέλλον της ψαλτικής παράδοσης στου τόπου μας». Τόνισε, επίσης, ότι «παρά τις αντιξοότητες που προκύπτουν από την πανδημία, δεν σταματούμε να ονειρευόμαστε, να οραματιζόμαστε και να σχεδιάζουμε νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως είναι το τμήμα Φωνητικής και Ορθοφωνίας και το Σεμινάριο Τυπικού, που θα λειτουργήσουν φέτος, η δημιουργία της ιστοσελίδας μας, με σκοπό να ανοίξουν την Σχολή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, σε ανθρώπους που αγαπούν την Βυζαντινή Μουσική, θέλουν να γνωρίσουν τα μυστικά της Λειτουργικής ζωής και να καλλιεργήσουν, έτι περισσότερο, το μουσικό τους χάρισμα». Τέλος, ο π. Επιφάνιος ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την πατρική αγάπη, την στοργή και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει στην Σχολή και τους ανθρώπους της, «που είναι η κινητήρια δύναμη για την συνέχιση του έργου της». Ευχαρίστησε τους Δασκάλους της Σχολής, στον Βόλο και στα Παραρτήματά της Στον Αλμυρό, στην Αγιά και στην Αγριά, για την συνεπή και συνετή επιτέλεση του έργου τους και καλωσόρισε τους σπουδαστές.
Η εορτή ολοκληρώθηκε με τον λόγο του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος τόνισε ότι το «ιεροψαλτικό έργο είναι θεμελιωμένο από Αγίους, γι’ αυτό, όποιος ασκεί με συνέπεια και σεμνότητα αυτή την διακονία έχει των Αγίων την ευχή». Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής, στην οικονομία που άσκησε η Εκκλησία και «στην μέριμνά Της για την ενότητα του λαού μας και την υγεία του κάθε ανθρώπου. Η ζωή μας είναι δώρο του Θεού και γι’ αυτήν προσευχόμαστε διαρκώς. Πρόκειται για μια παγκόσμια δοκιμασία, κατά την οποία καλούμαστε να ασκηθούμε στην υπομονή και να αναζητήσουμε την ελπίδα στον Θεό».
Ο Σεβασμιώτατος διαβεβαίωσε τους Ιεροψάλτες μας για την αγάπη και τις προσευχές του και τόνισε ότι «η καρδιά μου πληρούται με την Σχολή, την οποία ολοθύμως στηρίζουμε. Είναι το ιεροψαλτικό φυτώριο στο οποίο προσβλέπουμε με χρηστές ελπίδες. Είναι θεμελιωμένο στο έργο μεγάλων δασκάλων, που συνεχίζουν οι μαθητές τους. Χαίρομαι να ακούω για μία ανοικτή Σχολή, που βλέπει τις πραγματικές ανάγκες και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες». Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην αγωνία του Διευθυντού για την πορεία της Σχολής, «η οποία αγωνία θα παράξει καρπούς, όπως και η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει. Ό,τι γίνεται με αγάπη, το ευλογεί ο Θεός και γίνεται σωστά. Ευλογώ και στηρίζω τις σωστές αποφάσεις και θέλω οι μαθητές μας να έχετε τα περισσότερα εφόδια για να γνωρίσετε και να διακονήσετε την μεγάλη αυτή Τέχνη». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Δασκάλους για το έργο τους και παρατήρησε ότι «το γεγονός ότι η Σχολή και υπό τις παρούσες συνθήκες συνεχίζει το έργο της με τέτοια δυναμική, είναι ένα μήνυμα ότι καλώς εργαζόμεθα».
Ακολούθησε η επίδοση των Τίτλων Σπουδών, από τον Σεβασμιώτατο στους αποφοίτους της παρελθούσης χρονιάς, ήτοι των Απολυτηρίων, Πτυχίων Ιεροψαλτών, Πτυχίων και Διπλωμάτων Βυζαντινής – Εκκλησιαστικής Μουσικής.
Πηγή: Ι.Μ.Δημητριάδος