Ο αγώνας εξάλειψης της φτώχειας οφείλουμε να είναι καθημερινός και είναι ανάγκη να ενισχυθεί με τη συμβολή όλων μας. Είναι υποχρέωση μας, στο πλαίσιο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μην επιτρέψουμε να βιώνουν συνάνθρωποί μας τη φτώχεια.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο, όσο υφίσταται, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των μελετητών εκτιμάται ότι 836 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Υπολογίζεται ότι δύο τους δέκα ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα. Η κατάσταση γίνεται ακόμα περισσότερο ανησυχητική εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία οδηγεί σε σημαντική αύξηση της φτώχειας. Μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά πως η πανδημία θα έχει ως συνέπεια 176 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως να οδηγηθούν στη φτώχεια.
Διεθνείς ημέρες όπως η σημερινή είναι ιερή υποχρέωση μας να συνοδεύονται από πράξεις και όχι μόνο από λόγια. Απαιτείται ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τα Αυτοδιοικητικά και Ευρωπαϊκά μας όργανα να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του πλέγματος των κοινωνικών υπηρεσιών. Τόσο από τη θέση του δημάρχου τα προηγούμενα χρόνια, όσο και από τη θέση του Περιφερειάρχη σήμερα εργάζομαι συστηματικά για την ανάπτυξη μιας ασπίδας προστασίας για τους ασθενέστερους, για τα παιδιά μας και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Η Περιφέρεια Αττικής, είναι δίπλα στον πολίτη υλοποιώντας μια κοινωνική πολιτική στο πλαίσιο της οποίας λειτουργούν 242 δομές, μέσω των οποίων με χρηματοδότηση ύψους 130 εκ. ευρώ, ωφελούνται πάνω από 230.000 συνάνθρωποι μας.
Προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος και σε αυτή την προσπάθεια αναδεικνύουμε την Αττική σε Περιφέρεια Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης. Σε συνεργασία με δήμους και κοινωνικούς φορείς, όλοι μαζί σε μια συμμαχία ισχυρής κοινωνικής ευθύνης, υλοποιούμε δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία και υποστήριξη σε κέντρα κοινότητας, δομές παροχής βασικών αγαθών, δομές αστέγων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, ΚΔΗΦ, ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες. Επιπλέον σε συνεργασία µε το υπουργείο Εσωτερικών στην πρώτη φάση της πανδημίας παρείχαμε 1.000.000 δωρεάν γεύματα σε 40.000 πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες σε 65 δήμους της Αττικής.
Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και στο μέλλον, καθώς είναι ιερό χρέος μας να συμβάλλουμε σ ε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο στην επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους.