Αρχική » Στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιάς

Στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιάς

από kivotos

Εφέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που ο Μητροπολίτης Αλέξιος επιλέχτηκε για να υπηρετήσει τους κατοίκους της Νίκαιας. Μιας περιοχής με βαρύ ιστορικό φορτίο, όπου οι ανάγκες των πιστών ξεπερνούσαν τις δυνάμεις της τοπικής μητρόπολης. Όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Αλέξιος κατέφερε να δώσει νέα πνοή στην περιοχή με δεκάδες δράσεις για τα παιδιά, τους φτωχούς, τους αρρώστους και τους φυλακισμένους στις φυλακές Κορυδαλλού. Ειδικά αυτή την περίοδο, που η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τις ανάγκες και, κατ’ επέκταση, τις «υποχρεώσεις» της μητρόπολης, ο κ. Αλέξιος καθημερινά δίνει τη δική του μάχη.

Όπως λέει: «Ο τόπος μας έχει περάσει χειρότερα δεινά, που με την υπομονή και την πίστη στον Θεό τα ξεπέρασε όλα. Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Υπομονή, ελπίδα και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού και κοντά στην Εκκλησία μας, που ως στρατηγική μητέρα σώζει τον άνθρωπο, αφού είναι η κιβωτός της σωτηρίας».

Σημαντική είναι η προσφορά της μητρόπολης σε ό,τι έχει σχέση με τους νέους της περιοχής. Είναι ίσως η μοναδική μητρόπολη που δέχεται εκατοντάδες παιδιά όλο τον χρόνο, τα οποία φιλοξενεί στις κατασκηνώσεις της αλλά και σε όλους τους χώρους που έχει δημιουργήσει, και χιλιάδες νέους, σε μια προσπάθεια να τους προσφέρει ό,τι μπορεί, αλλά και να πάρει από αυτούς τη δύναμη για να συνεχίσει το φιλάνθρωπο έργο της. Είναι, δε, φορές που ο ίδιος ο μητροπολίτης «γίνεται παιδί» και παίζει μαζί τους βόλεϊ ή οτιδήποτε άλλο τα ευχαριστεί. Εκτός από τα παιδιά –τα οποία, εκτός των άλλων, φροντίζει να φέρνει σε επαφή με την ιστορία της περιοχής (μπλόκο-προσφυγιά)–, σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται για την ανακούφιση των φυλακισμένων που παραμένουν κρατούμενοι γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν μια μικρή εγγύηση ή κάποια πρόστιμα.

Το φιλανθρωπικό έργο της μητρόπολης

  • Γεύματα αγάπης σε 15 ενορίες, όπου προσφέρονται καθημερινά 1.600 μερίδες ζεστού και καλομαγειρεμένου φαγητού.
  • Κατασκήνωση της Στεφάνης των Δερβενοχωρίων, στην οποία φιλοξενούνται κάθε χρόνο περίπου 1.000 παιδιά.
  • Καθημερινό πρόγραμμα ενίσχυσης απόρων, ασθενών, ανέργων, αποφυλακιζομένων κ.λπ.
  • Ειδική φροντίδα συντήρησης 3.000 οικογενειών από το Επισκοπείο και το πνευματικό κέντρο.
  • Φοιτητική μέριμνα, ιδίως για σπουδαστές περιφερειακών σχολών. – Ομάδες συμπαράστασης ασθενών σε νοσοκομεία και πρόγραμμα υπέρ κατακοίτων.
  • Ομάδες συμπαράστασης κρατουμένων.
  • Κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο για ανασφάλιστους πολίτες.
  • Οκτώ ενοριακές τράπεζες αίματος.
  • Σαράντα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία προσφοράς τροφίμων και χρηματικών βοηθημάτων.

 

Προέκταση του φιλανθρωπικού έργου της μητρόπολης αποτελεί η Ιερά Μονή των Αγίων Πατέρων στο Σχιστό Περάματος, η οποία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Σεβασμιωτάτου και έχει ήδη καταστεί τόπος προσευχής, ψυχικής ανάπαυσης και φιλανθρωπίας.

Αυτά τα είκοσι χρόνια προσφοράς της μητρόπολης και του Μητροπολίτη κ. Αλέξιου έχουν ανατρέψει την εικόνα που έχουν κάποιοι νέοι για την Εκκλησία, ενώ έχει «αναγκάσει» πολλούς άλλους να στηρίξουν την όλη προσπάθεια όπως ο καθένας μπορεί. Και είναι ακριβώς αυτή η συνεργασία που έχει δημιουργήσει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αλλά και για όσους αισθάνονται την ανάγκη να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, ελπίδα και κατανόηση.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ