Αρχική » Ρωσική Εκκλησία : Οι ΗΠΑ βοηθούν το σχίσμα στον Ορθόδοξο κόσμο

Ρωσική Εκκλησία : Οι ΗΠΑ βοηθούν το σχίσμα στον Ορθόδοξο κόσμο

από christina

H αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο  πέραν των πολιτικών διεργασιών που έτσι και αλλιώς δρομολογούνται  έχει κινητοποιήσει και της Ορθόδοξες Εκκλησίες και κυρίως αυτή τη Ρωσίας η οποία  όλα αυτά τα χρόνια κατηγορούν την Αμερική ότι επιχειρεί να διχάσει την ορθοδοξία με αφορμή  του ουκρανικό.Για  τον λόγο αυτό πλέον η Μόσχα  εστιάζει στα Βαλκάνια όπου θεωρεί δεδομένο οτι η νέα ηγεσία των ΗΠΑ θα  επικεντρωθεί με αφορμή  και την κατάσταση που επικρατεί στις τοπικές Εκκλησίες. Προς το παρόν η Μόσχα εστιάζει την κριτική της στα όσα είπε στον απολογισμό του ο κ.Πομπέο περί εμπλοκής στην Ουκρανία.

«Οι  πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αποδεικνύουν την άμεση εμπλοκή του στην πρόκληση σχίσματος στον ορθόδοξο κόσμο, το οποίο οφείλεται στη δημιουργία στην Ουκρανία μιας νέας σχισματικής οργανώσεως, της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας», και την «αναγνώριση» αυτής από σειρά Προκαθημένους.

Τη γνώμη αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, σχολιάζοντας στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος» την πρόσφατη δήλωση του Μάικ Πομπέο, ο οποίος, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της δράσεώς του στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ενεργούσε εις βάρος της Ρωσίας σε ποικίλα μέτωπα, μεταξύ άλλων και στο μέτωπο των θρησκευτικών ελευθεριών.

Φρόντισε προσωπικά ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να βοηθήσουν τον «μητροπολίτη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία” να αποφύγει τη ρωσική επιρροή».

«Οι Αμερικανοί πολιτικοί ανενδοίαστα ομολογούν ότι διαχειρίζονται όχι μόνον πολιτικές ελίτ, πολιτικούς ηγέτες άλλων κρατών, αλλά και ότι απολύτως και απροκάλυπτα παρεμβαίνουν στη διεκκλησιαστική πολιτική», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Υπέδειξε δε  ότι ο Μ. Πομπέο θεωρεί ότι έχει αυτοπροσώπως το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, τη στιγμή που ο ίδιος όχι μόνον δεν έχει κάποια θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά και εν γένει, ούτε καν ορθόδοξος χριστιανός δεν είναι.

Ενώ τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με την «απελευθέρωση από τη ρωσική επιρροή» ενός κάποιου «Ουκρανού μητροπολίτη» σημαίνουν ότι υποστήριξε το σχίσμα.

Μπορούμε μάλιστα να πούμε, όπως θεωρεί ο ιεράρχης, ότι «αυτό το σχίσμα ήταν έμπνευση των αμερικανικών Αρχών, διότι εκείνες εδώ και πολύ καιρό ζουν με την ελπίδα περαιτέρω αποδυνάμωσης της Ρωσίας», κάτι που, κατά τη γνώμη τους, σημαίνει και «περαιτέρω αποδυνάμωση της Ορθοδοξίας».

«Γι᾽ αυτό σχεδιάσθηκε μια πολιτική στρατηγική, που απέβλεπε πρώτα στην αποξένωση της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Ρωσική Εκκλησία, και στη συνέχεια στην αποξένωση της ελληνικής Ορθοδοξίας από τη ρωσική Ορθοδοξία», τόνισε ο κ. Ιλαρίωνας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ διαπίστωσε ότι το εν λόγω σχέδιο εν πολλοίς απέτυχε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ