Eίτε μοιάζει εκτός επικαιρότητος είτε όχι το θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου απασχολεί όλο και περισσότερους παράγοντες της Εκκλησίας και της πολιτικής. Όσο και αν φαίνεται περίεργο όμως απασχολεί και ξένες χώρες όπως τη Ρωσία και την Αμερική οι οποίες έχουν αναβαθμίσει την εκκλησιαστική διπλωματία .
Στο εσωτερικό της Ιεραρχίας ήδη αρχίζουν να διαμορφώνονται συμμαχίες και να συγκροτούνται ομάδες και το “προεκλογικό κλίμα” καθορίζει πολλά.
Ο κ.Ιερώνυμος όλα αυτά τα γνωρίζει αλλά μοιάζει να παραμένει θεατής και το μόνο που αφήνει να διαρρεύσει είναι οτι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος θα εξυπηρετεί τα”εθνικά συμφέροντα”. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι δεν θα εκλεγεί πρόσωπο που θα ανοίξει διάλογο με τη Μόσχα, ή οτι θα είναι υποχωρητικό σε ζητήματα που αφορούν την ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια.
Μέσα σε αυτό το κλίμα κατά αλφαβητική σειρά οι μητροπολίτες που έχουν ξεχωρίσει είναι οι :
-Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος
–Δημητριάδος Ιγνάτιος
-Καισαριανής Δανιήλ
-Μεσσηνίας Χρυσόστομος
-Μεσογαίας Νικόλαος
-Ναυπάκτου Ιερόθεος
-Πατρών Χρυσόστομος
-Σύρου Δωρόθεος
Βεβαίως πάντα υπάρχουν και άλλα πρόσωπα τα οποία στην πορεία θα είναι και αυτά υποψήφιοι.
Σαφώς και όλα εξαρτώνται από τον χρόνο των εκλογών.
Οι νεώτεροι όπως για παράδειγμα οι Νέας Ιωνίας και Φθιώτιδος έχουν αναδειχτεί ως προσωπικότητες στην εκκλησία αλλά σε αυτές τις εκλογές ,εκτός απροόπτου ,δεν θα αναμειχθούν σε αυτή την διαδικασία διαδοχής.
Πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρόσωπο που ακόμη δεν έχει ακουστεί το ονομά του ,αλλά συνήθως εκπλήξεις δεν συνηθίζονται στην Εκκλησία.
Οπότε από την οκτάδα αυτή θα προκύψει το τριπρόσωπο από το οποίο θα γίνει η τελική επιλογή για τον αρχιεπισκοπικό Θρόνο.
Η κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα ενδιαφερθεί για το ποιός θα εκλεγεί αλλά θα έχει υποχρεωτικά διακριτική παρουσία.
Αντίθετα , το Φανάρι ,δεν πρόκειται να είναι θεατής. Πάντα ασχολείται λόγω των Νέων Χωρών και σίγουρα δεν επιθυμεί την εκλογή προσώπου που θα συγκρουστεί στην πορεία όπως συνέβη και με Χριστόδουλο αλλά και με Ιερώνυμο.