Οι μητροπολίτες από τη στιγμή που θα εκλεγούν παραμένουν στη θέση τους ως το τέλος της ζωής τους. ‘Άλλωστε ως το τέλος της ζωής τους φορούν τα ράσα και εφ΄όσον είναι υγιείς μπορούν να τελούν και λειτουργίες.
Αυτό πρακτικά εξυπηρετεί την Εκκλησία , όχι όμως πάντα καθώς αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου Ιεράρχες δυσκολεύονται στην άσκηση διοίκησης.
Εκτός αυτού το προβλήματος το θέμα είναι κατά πόσο οι μεγάλες ηλικίες ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας σε μία περίοδο όπου η επιρροή της Εκκλησίας περιορίζεται είτε συμφωνεί κάποιος με τις δημοσκοπήσεις είτε όχι.
Σε αυτή τη ο μικρότερος σε ηλικία μητροπολίτης είναι ο Φθιώτιδος Συμεών ο οποίος έχει γεννηθεί το 1977 και ο μεγαλύτερος ο Καρυστίας Σεραφείμ ο οποίος γεννήθηκε το 1929.
Από την περίοδο του μακαριστού Χριστόδουλου αλλά και επί ημερών Ιερώνυμου έγιναν εκλογές νέων προσώπων τα οποία είναι σε σχετικά μικρή ηλικία και τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας.
Σήμερα τρεις μητροπολίτες είναι 90 χρόνων και άνω.
Οκτώ είναι από 80 έως 90 μεταξύ των οποίων και ο αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος
Δέκα εννέα ιεράρχες έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του ΄40.Ενώ ,οι περισσότεροι, 28, γεννήθηκαν τη δεκαετία του ΄50.
Δέκα οκτώ μητροπολίτες έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του ΄60 και μόλις 8 από το 1970 και μετά.
Οι μικρότεροι σε ηλικία είναι οι μητροπολίτες Ελασσώνος ,Μαρωνείας, Νέας Ιωνίας, Τρίκκης και Σταγών, Λαρίσης,Σισανίου και Φθιώτιδος.
Οι γηραιότεροι είναι: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης,Θήρας,Δρυϊνουπόλεως,Ηλείας,Καρυστίας,Λήμνου,Μαντινείας,Μηνύθμνης, Παραμυθίας και Φλωρίνης.
Οι οκτώ (πιο) πιθανοί υποψήφιοι για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο είναι σε ηλικία όπου μπορούν να προσφέρουν και ηλικιακά.
Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος είναι γεννημένος 1945
Οι υπόλοιποι έχουν γεννηθεί:
Αλεξανδρουπόλεως : 1962
Δημητριάδος: 1956
Καισαριανής: 1952
Μεσσηνίας: 1961
Μεσογαίας : 1958
Σύρου :1953
Πατρών :1958
Αυτή η ηλικιακή σύνθεση επαναφέρει το θέμα του ισοβίου των αρχιερέων .Το θέμα του ορίου ηλικίας πολλές φορές έχει έρθει στο προσκήνιο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί υποχρεωτικά. Παλαιότερα ο μακαριστός Χριστόδουλος ήθελε τη δημιουργία μιας δομής η οποία θα φιλοξενούσε τους υπέργηρους ιεράρχες.
Δεν έγινε εκτός των περιπτώσεων των μητροπολιτών Ζακύνθου κ.Χρυσόστομου ο οποίος παραιτήθηκε ενώ ήταν υγιής, Καλαβρύτων Αμβρόσιου και Άρτης Ιγνατίου. Επίσης παραιτήθηκαν για λόγους υγείας οι μητροπολίτες Περιστερίου και Σταγών.
Το ισόβιο είναι από τα θέματα που κάποια στιγμή θα απασχολήσουν τη Σύνοδο προκειμένου η εκκλησία να τροφοδοτείται με νέο αίμα και με άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν την κοινωνία με πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Πηγή: The pressroom