Να επαναβεβαιώσουμε τη δική μας πορεία μέσα από αυτή την πνευματική περίοδο που ανοίγει για εμάς η Εκκλησία, ήταν η έκκληση που έκανε από την Καρδίτσα, ο επιχώριος μητροπολίτης, Τιμόθεος.
“Από σήμερα με τη χάρη του Θεού ξεκινά ένας πνευματικός και ένας ασκητικός αγώνας”, τόνισε το πρωί της Κυριακής ο κ. Τιμόθεος από τον ιερό μητροπολιτικό ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και πρόσθεσε πως “για αυτό θα πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε να πορευτούμε πνευματικά με εγκράτεια, νηστεία και μετάνοια, ώστε να μπορέσουμε να γευτούμε τη δυνατότητα αυτή που μας δίνει ο Κύριος”.
Παίρνοντας αφορμή από την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος σημείωσε πως “ο Θεός έρχεται και κάνει την ανατροπή αφού ο Φαρισαίος με το αυτοείδωλό του νόμιζε ότι με όλα αυτά που έκανε θα εξαγόραζε τη σωτηρία του”, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “τελικά δικαιωμένος βγήκε ο Τελώνης αφού αυτός ζήτησε το έλεος του Θεού και έκανε προσευχή. Η προσευχή είναι αυτή που μας παραδίδει τις αρετές με πρώτη την ταπείνωση”.
Θέλοντας να στηλιτεύσει το ψευτοείδωλο που προσπαθεί να δημιουργήσει ο σημερινός άνθρωπος, ο κ. Τιμόθεος ανέφερε πως “θεοποιήσαμε τις δυνατότητές μας. Έχουμε κάνει πολλούς Θεούς και είμαστε σε μια εποχή ειδωλολατρίας. Νομίζουμε έτσι πως έχουμε φτιάξει τον κόσμο μας πολύ ωραίο, αφού θεοποιήσαμε την ομορφιά, θεοποιήσαμε το ανθρώπινο σώμα. Βλέπουμε όμως πως ξεπουλιούνται όλα αυτά και τι έκπτωση υπάρχει”, συμπληρώνοντας συγχρόνως πως πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι έτσι είμαστε αυτοδικαιωμένοι με αυτά τα οποία κάνουμε, “ο Κύριος όμως μας διδάσκει ότι αν δεν ζητήσουμε το έλεος του Θεού, εάν δεν εγκαθιδρύσουμε μέσα στη ζωή μας την ταπείνωση ξεκινώντας από την προσευχή για να αποκτήσουμε συντριβή στην καρδιά μας, δεν θα μπορέσουμε να λεγόμαστε πράγματι παιδιά του Θεού”.
Επιχειρώντας να περιγράψει τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της θεοποίησης, ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος επεσήμανε πως “αν ανοίξουμε τους τηλεοπτικούς δέκτες θα δούμε την κατακραυγή, τον όλεθρο, τον πόνο και τη θλίψη που υπάρχει γύρω από τον άνθρωπο, την ανθρώπινη φύση και το ανθρώπινο σώμα”, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως “θεοποιήσαμε την ομορφιά μας και στενοχωριόμαστε που είναι κλειστά τα κομμωτήρια και οι χώροι αυτοί που περιποιούμαστε και γινόμαστε όμορφοι. Θεοποιήσαμε τη δύναμή μας την οποία αυτή τη δύναμη ένας ελάχιστος ιός που δεν θέλεις ούτε ένα μικρό κουτάκι για να τον βάλεις μέσα, μπορεί και ρίχνει στον όλεθρο ανθρώπους”.
O κ. Τιμόθεος, παράλληλα, διευκρίνισε πως “βλέπουμε να χάνονται άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την πνευματική δύναμη να διαχειριστούν την κατάσταση. Βλέπουμε ακόμη πως και η ιατρική έχει γίνει και αυτή πανσθενουργός Θεός. Υπάρχουν βέβαια και οι διαφορές αφού έχουμε ευσεβείς και ενάρετους γιατρούς, οι οποίοι πράγματι διακονούν τον άνθρωπο και τη θεραπεία από την ασθένειά του”.
O μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος έκλεισε με την προτροπή “να επανατοποθετηθούμε σε αυτή την κλήση του Θεού για τη σωτηρία μας, αφού βλέπουμε πόσο κατακρημνίζεται αυτό το αυτοείδωλο του ανθρώπου και να αναρωτηθούμε, τι αναζητούμε άραγε από τη ζωή μας; Θέλουμε να είμαστε Φαρισαίοι ή θέλουμε να είμαστε Τελώνες”.
Πηγή: orthodoxia info