Αρχική » Τούρκοι: ο Πάπας πήγε στο Ιράκ για να εκχριστιανίσει την περιοχή

Τούρκοι: ο Πάπας πήγε στο Ιράκ για να εκχριστιανίσει την περιοχή

από christina

Στην Yeni Şafak , ο καθηγητής Özcan Güngör, του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, μιλά για «την στρατηγική της επίσκεψης του Πάπα στο Ιράκ». Σε άλλο άρθρο το Βατικανό είναι ένα κέντρο συνεργασίας με το δίκτυο Γκιουλέν

Ηεπίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής που αποσκοπεί στον εκ νέου χριστιανισμό της περιοχής, ενισχύοντας επίσης τη διχοτόμηση στον σιιτικό κόσμο. Αυτή είναι θέση των εθνικιστών στην Τουρκία. Ήταν προβλεπόμενο ότι το ταξίδι του Πάπα δεν θα άρεσε σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, και ορισμένα άρθρα που δημοσιεύθηκαν σε τουρκικές εφημερίδες το επιβεβαίωσαν. Ίσως το πιο επιθετικό σχόλιο δημοσιεύτηκε στην Yeni Şafakπου έχει στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν και το κόμμα του.

Στην Yeni Şafak , ο καθηγητής Özcan Güngör, του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, αξιολογεί την επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ με τον τίτλο «Η στρατηγική της επίσκεψης του Πάπα στο Ιράκ». Ένα μακροσκελές άρθρο με ένα σκίτσο (βλέπε τέλος κειμένου), το οποίο αξιολογεί τις «στρατηγικές» από την «ιστορική, κοινωνιολογική και πολιτική» άποψη και στο οποίο το Ισλαμικό Κράτος αναφέρεται ως δύναμη που ενήργησε με μέσα που παρέχονται από το «Δυτικό ιμπεριαλισμό».

Το πρώτο σημείο είναι η «υποστήριξη του χριστιανικού λαού που βρίσκεται στη μειονότητα και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες».

«Το δεύτερο σημείο αφορά ειδικά επιλεγμένα μέρη για επίσκεψη. Είναι προφανές ότι υπάρχουν θεο-στρατηγικοί στόχοι πίσω από τις επισκέψεις σε πόλεις όπως η Ουρ και το Καρακίς» και «ειδικά η Νινευή που αναφέρεται στη Βίβλο. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν σχέδια για αναβίωση και ανάκληση κωδικών ταυτότητας και για να φέρουν τη θέση τους σε κοινή μνήμη στο όνομα του Χριστιανισμού. Η σημασία της επίσκεψης σε αυτές τις περιοχές μπορεί να φανεί πιο ξεκάθαρα αν θεωρήσουμε ότι η νέα αποστολή της Καθολικής Εκκλησίας κατά την τρίτη χιλιετία απαιτεί τον εκΧριστιανισμό αυτών των περιοχών», αναφέρεται.

«Το τρίτο σημείο είναι η προτίμηση του Πάπα για το Σιιτισμό της σχολής Nadjaf έναντι της σχολής Qom … Κατά μία έννοια, αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ένα στρατηγικό βήμα όπως η ενίσχυση του διαχωρισμού μεταξύ των Σιιτών, η αύξηση του υφιστάμενου ανταγωνισμού ανατρέποντας την «ισορροπία μεταξύ ομάδων και προετοιμάζοντας το έδαφος για συγκρούσεις ». Η αναφορά αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Αγιατολάχ Αλ-Σιστάνι, τον οποίο επισκέφθηκε ο Φραγκίσκος, επιβεβαιώνει ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική, μια θέση σαφώς διαφορετική από εκείνη των Ιρανών Αγιατολάχ.

Και συνεχίζει: «Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεχωρίζει ως κάποιος που πιστεύει ότι μια καλή πράξη είναι σημαντική αντί να υπερασπίζεται θεολογικά και δογματικά ζητήματα. Γι ‘αυτό αυτή η επίσκεψη είναι κατάλληλη από την άποψη της διαχείρισης θέσεων και αντίληψης ».

Και τέλος «είναι δυνατόν να αποφευχθεί ο στιγματισμός όλων των μουσουλμάνων με πιθανή τρομοκρατική αντίληψη μέσω τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το DAESH, υποστηριζόμενο από πολυάριθμο τεχνικό και στρατιωτικό εξοπλισμό από δυτικές ιμπεριαλιστικές χώρες, με τα μηνύματα του Πάπα. Ένας άλλος στόχος της επίσκεψης του στο Ιράκ ήταν να αναπτύξει δραστηριότητες διαλόγου. Μπορούμε να πούμε ότι από την εποχή του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ αυτή η θέση εκφράζεται εδώ και πολύ καιρό με το όνομα «διάλογος στη ζωή», αλλά δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη προσπάθεια να σταματήσουν τα δάκρυα, η καταπίεση, οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι που συνεχίζονται στον κόσμο. Μέχρι στιγμής οι «διάλογοι του Βατικανού» δεν λειτούργησαν πολύ καλά».

Στην ίδια εφημερίδα, ο Χασάν Οζτούρκ γράφει ότι «Σίγουρα ο Πάπας ήρθε στην περιοχή για να κάνει με τα λόγια ό,τι δεν μπορούσε να κάνει η εισβολή της Αμερικής και των εταίρων της με όπλα. Δεδομένου ότι γνωρίζουν πολύ καλά πώς να διαλύσουν τον ισλαμικό κόσμο, μπορούν να μας επιβάλουν ό, τι θέλουν ».

Από την πλευρά του, η Yenicag, μια άλλη εθνικιστική εφημερίδα, γράφει ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος, πνευματικός ηγέτης του καθολικού χριστιανικού κόσμου, έγινε ο πρώτος πάπας που επισκέφθηκε το Ιράκ. Το τετραήμερο ταξίδι του Πάπα στο Ιράκ, που πραγματοποιήθηκε με μια μεγάλη αντιπροσωπεία φρουρών και δημοσιογράφων, παρακολουθείται στενά από τον κόσμο. Ο Δρ Lütfü Özşahin σχολίασε αυτήν την επίσκεψη στις οθόνες του CNN Türk και «επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ο Πάπας είναι θρησκευτικός και πολιτικός. Είπε ότι η επίσκεψη του Πάπα είχε πολιτική παρά θρησκευτική σημασία και ότι η συνάντησή του με τον Αλ Σιστάνι, αρχηγό των Σιιτών στο Ιράκ, ήταν ένα μήνυμα προς το Ιράν».

Στη συνέχεια εφιστά την προσοχή στον «διαθρησκευτικό διάλογο», για να υποστηρίξει ότι «Ένα από τα κέντρα της FETÖ (Γκιουλέν) είναι το Βατικανό». Το FETÖ, συντομογραφία του «Fethullahist Terrorist Organisation», είναι το όνομα που δίνει η τουρκική κυβέρνηση στην φερόμενη οργάνωση του Fethullah Gülen, πρώην σύμμαχου του Ερντογάν, πρόσφυγα στις ΗΠΑ και που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν ο διοργανωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Υπάρχει επίσης μια παρέμβαση του Lütfullah Göktaş, του Τούρκου πρέσβη στο Βατικανό, ο οποίος στην Υπηρεσία του πρακτορείου Anadolu, μια υπηρεσία της τουρκικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνει ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος θέλει να δείξει την αλληλεγγύη του στους Χριστιανούς του Ιράκ. Η αστάθεια και ο τρόμος έχουν απομακρύνει τους Χριστιανούς. Ο συνολικός αριθμός των Χριστιανών είναι τώρα μεταξύ 200.000 και 300.000. Η ιρακινή διοίκηση προσπαθεί να επιστρέψει τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία και να αποζημιώσει κάπως τους πληγέντες. Το Βατικανό ανησυχεί για αυτές τις προσπάθειες. Με αυτήν την επίσκεψη, ο Πάπας θέλει επίσης να αποδείξει ότι είναι με τους Χριστιανούς».

Ο Göktaş πρόσθεσε: «Τα προβλήματα για τα οποία παραπονιέται το Βατικανό είναι προϊόν αστάθειας. Η Τουρκία είναι μια χώρα που τονίζει τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή σε κάθε περίπτωση. Η έλλειψη εξουσίας οδηγεί στην εμφάνιση τρομοκρατικών ομάδων. Ο σεκταρισμός δεν φέρνει ειρήνη σε κανέναν. Η επίσκεψη του Πάπα στο Ιράκ θα βοηθήσει και πάλι να υπενθυμίσει στους ανθρώπους αυτήν την αλήθεια».

 


Πηγή: Πενταπόσταγμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ