Αρχική » Ιστορική συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Κυρίλλου με όραμα την ένωση

Ιστορική συνάντηση Πάπα και Πατριάρχη Κυρίλλου με όραμα την ένωση

από kivotos

Σε ένα άβολο χώρο (μια αίθουσα αεροδρομίου) και σε μια παράξενη συγκυρία (καθώς και οι δύο ταξιδεύουν για άλλη χώρα) τελικά συναντήθηκαν. Ο λόγος για την ιστορική συνάντηση (μετά από σχεδόν  μια χιλιετία σχίσματος) του Πάπα Φραγκίσκου με τον Ρώσο Πατριάρχη Κύριλλο. Οι δύο Ιεράρχες συναντήθηκαν σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αβάνας η οποία είχε διαμορφωθεί ειδικά για αυτό τον σκόπό κάτι όμως που δεν ήταν τυχαίο καθώς είχε ανακοινωθεί αρκετές μέρες πριν όταν -προφανώς μετά από συννενόηση- βρέθηκε πότε τα προγράμματα τους συμπίπτουν. Και όπως είπε ο Κύριλλος «Συναντιόμαστε στην πιο κατάλληλη στιγμή, στο πιο κατάλληλο τόπο. Και όλο αυτό θέλω να επισημάνω ότι έγινε με την θέληση του Θεού».

Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες αγκαλιάστηκαν θερμά και ασπάστηκαν ο ένας τον άλλο εμπρός από της κάμερες πριν προχωρήσουν στις συνομιλίες τους που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες και αρχίσουν τις συνομιλίες τους. Κύριο θέμα των συζητήσεων είναι οι διώξεις των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο, ιδίως στην Μέση Ανατολή, κάτι που έχει επιδεινωθεί με την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» αλλά και τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία. Σύμφωνα μάλιστα με το κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται η συμβολική σημασία της Κούβας, τόπου “μεταξύ παλαίου και νέου κόσμου”. Και εκφράζεται ο πόνος για το πολύχρονο σχίσμα ενώ διατυπώνεται η ευχή πως η συνάντηση θα βοηθήσει στην επανένωση του Χριστιανισμού. Κοινός στόχος όπως διατυπώνεται; Η δράση στη νέα εποχή που έχει ανατείλλει, εποχή μεγάλων προκλήσεων, στην οποία χριστιανοί διώκονται για την πίστη του. Οι δύο προκαθήμενοι καλούν όλο τον κόσμο να δράσει άμεσα και να σταματήσει την εκδίωξη των χριστιανών από τη Μ. Ανατολή, στο να αναιχαιτιστεί η τρομοκρατία και η βία και να προσφερθεί βοήθεια στις περιοχές εκείνες που υποφέρουν από τον πόλεμο.

Ιδιαίτερα τονίζεται η ανάγκη για διαθρησκειακό διάλογο, καθώς κανένα έγκλημα δεν μπορεί να διαπράττεται στο όνομα του θεού. Τονίζεται ιδιαίτερα η άνοδος της θρησκευτικότητας στη Ρωσία, ένα χαρμόσυνο γεγονός όπως και η διαδικασία της ευρωπαικής ενοποίησης μετά από ένα ιδιαίτερα αιματηρό παρελθόν. Εξελίξεις που δείχνουν την σημαντικότητα του Χριστιανισμού για την Ευρωπαική ήπειρο.

Ακόμη οι δύο Προκαθήμενοι τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα, καταδίκασαν τον καταναλωτισμό που “εξαντλεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη μας”, όπως και τις διευρυνόμενες ανισότητες.

Αναφορά γίνεται ακόμη σε τρέχοντα ζητήματα όπως η κρίση στο θεσμό της οικογένειας και του γάμου (που είναι πράξη αγάπης μεταξύ άνδρα και γυναίκας), και εκφράζουν προβληματισμό για την εμφάνιση ζητημάτων όπως η ευθανασία, οι εξελίξεις στη βιολογία που μιλούν για τεχνητή αναπαραγωγή, η άμβλωση κ.α.

Η ανακοίνωση κλείνει με αναφορά στην ανάγκη συνεργασίας των χριστιανών (Καθολικών και Ορθοδόξων) για την διάδοση της πίστης και με κοινή ευχή για την ευλογία της Θεοτόκου προς την αδελφοποίηση όλων των πιστών και την επανένωση τους προς δόξα της αδιαίρετης Αγίας Τριάδος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ