Το υπουργείο Παιδείας ,μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει, ζητά επειγόντως την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας προκειμένου να κλείσει τις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες οι οποίες αποτελούσαν βασικό όραμα του μακαριστού αρχιπισκόπου Χριστόδουλου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ope.gr το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος εντός της ημέρας ή το αργότερο μέχρι αύριο, ενώ η τελική απόφαση για την έγκρισή του αναμένεται στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Απριλίου.
Παρά το γεγονός πως στο σχέδιο νόμου αναφέρεται η σταδιακή κατάργηση των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή αυτές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων, δημοσιεύματα ανέφεραν πως παράγοντες του υπουργείου έκαναν λόγο για συγχώνευση και όχι κατάργηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είχαμε γράψει στο αρχικό μας ρεπορτάζ, το σχέδιο νόμου προβλέπει σταδιακή κατάργηση και παραπομπή των φοιτητών σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα για ολοκλήρωση των σπουδών. Όπως για παράδειγμα, οι φοιτητές του Προγράμματος Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της ΑΕΑ Αθηνών και της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, γεγονός το οποίο θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό, ειδικά τους φοιτητές της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν πόλη για τη περάτωση των σπουδών τους.
Παράλληλα, πηγές αναφέρουν πως το υπουργείο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων με τις Θεολογικές Σχολές, σύμφωνα όμως με πληροφορίες του ope.grαπό τις Κοσμητείες και των δύο Θεολογικών Σχολών, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, δεν συζητείται καμία αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος.
Την ίδια ώρα, έχουν ξεκινήσει επαφές στελεχών των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος τόσο με εκκλησιαστικούς παράγοντες όσο και με αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Από τη πλευρά τους οι φοιτητές βρίσκονται στις επάλξεις καθώς, εκεί που συζητούσαν για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, είναι με την πλάτη στον τοίχο γιατί, όχι απλά δεν τα αναγνωρίζουν, αλλά τους χρυσώνουν το χάπι ξηλώνοντας τις Ακαδημίες.
Υψηλές Ακαδημαϊκές παροχές από την ΑΕΑ Θεσσαλονίκης
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου άμεσα προβλέπεται η κατάργηση της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Θεσσαλονίκης η οποία αρχικά φαίνεται πως θα υπαχθεί σε αυτή της Βελλάς Ιωαννίνων η οποία στο βάθος τριετίας σταδιακά θα καταργηθεί.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς η συγκεκριμένη σχολή αποτελεί φυτώριο για την στελέχωση των Ιερών Μητροπόλεων, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, από τις τέσσερις ακαδημίες υπήρξε η πρώτη που οργανώθηκε, ήδη από το 2009, με Ακαδημαϊκό Συμβούλιο ενώ, τα τελευταία χρόνια που λειτουργεί με αυτή τη μορφή έχουν αποφοιτήσει πάνω από 400 ιερείς που διακονούν αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο. Το υψηλό επίπεδο μπορεί να το διαπιστώσει κανείς και από τον τρόπο ακαδημαϊκής λειτουργίας αφού αποτελεί τη μόνη Ακαδημία που έχει αναπτύξει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε συνεργασία και με άλλα πανεπιστήμια. Ιδιαίτερος δεσμός της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης υπάρχει και με το Άγιον Όρος στο οποίο αρκετοί από τους φοιτητές εργάζονται εκεί ενώ πολλοί μοναχοί είναι απόφοιτοι της Ακαδημίας.
Όπως επεσήμαναν κυβερνητικοί βουλευτές, η κυβέρνηση δεν είναι διατιθεμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου αν δεν δώσει την τελική έγκριση και η Εκκλησία. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και μόνο αν περάσει κατά πλειοψηφία θα γίνει δεκτό και από το υπουργείο. Υπενθυμίζεται, πως μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται κάτι για την Εκκλησιαστική Ακαδημία της Κρήτης καθώς υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.