Αρχική » Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στην επέτειο του 1821

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στην επέτειο του 1821

από christina

Με την έκθεση «SYMBOLS & iconic ruins» το Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) συμμετέχει στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Συνολικά 137 καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν 110 έργα στην Αίθουσα Περιοδικών εκθέσεων (-1) του ΕΜΣΤ.

Η έκθεση διερευνά τους τρόπους που αντιλαμβανόμαστε, και προσεγγίζουμε τα ισχυρά πολιτισμικά σύμβολα, συγκεντρώνοντας υπό ένα κοινό νοηματικό πλαίσιο σύγχρονα έργα τέχνης και αρχιτεκτονικής από σημαντικούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εγχείρημα σύνθεσης διαφορετικών εκδοχών της έννοιας του συμβόλου, μέσα από εκλεκτικές συγγένειες και κοινά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από το εάν οι πηγές και οι διαδικασίες παραγωγής των συμβόλων διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους.

Πέρα από τα αυτόνομα έργα, τα οποία σχολιάζουν στοχαστικά τη σχέση της καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής δημιουργίας με τα σύμβολα, στον κεντρικό κορμό της έκθεσης παρουσιάζονται τρία διακριτά και αλληλένδετα σύνολα: η Ακρόπολη των Αθηνών, η μεταπολεμική αρχιτεκτονική παραγωγή της Κεντρικής Ευρώπης και αναφορές στο Τείχος του Βερολίνου. Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Παναγιώτης Πάγκαλος «στόχος είναι να δομηθεί ένας ιδιόμορφος διάλογος μεταξύ διαφορετικών ερειπίων με επίκαιρη συμβολική αξία».

Πολλά έργα δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, ενώ θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής και τέχνης καθώς και σπάνιο υλικό αρχείου. Παράλληλα δημιουργήθηκε και η ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης, σε τρισδιάστατη αλληλεπιδραστική απεικόνιση, στα ελληνικά και τα αγγλικά, προκειμένου να είναι προσβάσιμη ψηφιακά στο κοινό.

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Mario Botta, Peter Eisenman, Renzo Piano Building Workshop, Κωστής Βελώνης, Χρύσα Βουδούρη, Εύα Στεφανή κ.ά. Διοργάνωση της έκθεσης: Citylab. Γενική Επιμέλεια της Έκθεσης: Δρ Παναγιώτης Πάγκαλος, αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δρ Θανάσης Μουτσόπουλος, αρχιτέκτονας και αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συντονισμός: Δρ Σταύρος Αλιφραγκής, αρχιτέκτονας και διδάσκων στο ΑΠΘ και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Ο κατάλογος της έκθεσης είναι δίγλωσσος (ελληνικά – αγγλικά), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ευρασία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και περιλαμβάνει κείμενα διακεκριμένων θεωρητικών και ιστορικών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής και αρχαιολόγων.


Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ