Με αφορμή τα τρία τελευταία άρθρα του προωθούμενου σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, οι φοιτητές και πτυχιούχοι των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, μέσω επιστολής, ζητούν από του Έλληνες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν το πολυσυζητημένο Νομοσχέδιο, που καταργεί τις Ακαδημίες της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων, στην Ήπειρο.
Οι πτυχιούχοι και φοιτητές που υπογράφουν την επιστολή προειδοποιούν τους βουλευτές και ενημερώνουν ότι ενδεχόμενη επικύρωση του Νομοσχεδίου θα επιφέρει κοινωνική αρρυθμία και θα διαταράξει την όλη κοινωνική συνοχή, όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών που εδράζονται οι Ακαδημίες, αλλά και όλης της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης και κοινότητας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται ένα φυτώριο στελεχών της, το οποίο όμως δεν θα βγάζει αποκλειστικά και μόνο κληρικούς αλλά και λαϊκά στελέχη που θα συμβάλλουν στο πολυδιάστατο έργο της (ποιμαντική-ιερατική διακονία, διαχείριση-συντήρηση εκκλησιαστικών κειμηλίων, ψαλτική).
Οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (ΑΕΑ) είναι τα μόνα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που μπορούν να εκπληρώσουν αυτούς τους στόχους, παρά τις όποιες ελλείψεις τους, οι οποίες επιτέλους μπορούν άμεσα να θεραπευθούν από την Πολιτεία, μέσω της έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων και των Υπουργικών αποφάσεων, που εκκρεμούν εδώ και μία 15ετία με βάση τον Ν. 3432/2006 με ευθύνη της Πολιτείας.
Αντ’ αυτού η Πολιτεία, εκμεταλλευόμενη αυτή την αμέλειά της έρχεται να «εξορθολογίσει» τις ΑΕΑ καταργώντας δύο από αυτές στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα) και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια σε σταδιακό μαρασμό τις άλλες δύο (Αθήνα και Κρήτη).
Είναι δυνατόν ο εξορθολογισμός να γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας και εις βάρος της;
Ο στόχος είναι πρωτίστως να διαμορφώσει εκκλησιαστικό ήθος και να εφοδιάσει με τα κατάλληλα μέσα και να μορφώσει τους νέους επιστήμονες, τα μελλοντικά κληρικά και λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι βάσεις εισαγωγής δεν είναι προτεραιότητα. Δεν είναι δυνατόν να είναι οι ΑΕΑ εκτός πανεπιστημιακού νόμου και το μόνο θέμα στο οποίο να εφαρμόζονται τα πανεπιστημιακά ειωθότα να είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
«Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παίρνει μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης των υπό κατάργηση Τμημάτων, ώστε αυτά να καταστούν βιώσιμα» (Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τζαβάρας 1 Ιουνίου 2021Κ. Τζαβάρας κατά φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ (tvxs.gr).
Καλούμε τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκουν, να μην επικυρώσουν με την φωνή τους και την εν γένει πολιτική στάση τους μία επιζήμια εξέλιξη για την συνοχή της κοινωνίας σε μία άκρως δύσκολη περίοδο μετά την οικονομική κρίση και εν μέσω της πανδημίας σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα.
Ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Αθηνών
Ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης
Ο Σύλλογος Φοιτητών της Α.Ε.Α. Βελλάς
Ο Σύλλογος Φοιτητών της Π.Α.Ε.Α. Ηρακλείου
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών-Συντηρητών Πολιτιστικών Δημιουργιών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
Ο Σύλλογος Φοιτητών Πτυχιούχων της Α.Ε.Α. Βελλάς