Την ώρα που η χώρα μας δοκιμάζεται από την αυξανόμενη προσφυγική ροή, η Εκκλησία με τις κοινωνικές δομές της προσπαθεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τα επάλληλα κύματα των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια. Ο Αρχιεπίσκοπος στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα έθεσε τις δυνάμεις της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, υιοθετώντας μάλιστα εξολοκλήρου το hot spot στη Σάμο. Το κέντρο φιλοξενεί πάνω από 1.400 άτομα ημερησίως και, σε συνδυασμό με τον αριθμό των μεταναστών που κρατούνται στο υπάρχον κέντρο, ο συνολικός αριθμός των φιλοξενούμενων ατόμων αναμένεται να φτάσει τους 3.000.
Ήδη, από το φθινόπωρο η «Αποστολή» σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση των Ορθοδόξων της Αμερικής IOCC έχουν ξεκινήσει στα ακριτικά νησιά της Σάμου και της Χίου ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας, με έργα επισκευής και αποκατάστασης δομών, όπως εγκαταστάσεις δεξαμενής νερού και φορητές μονάδες υγιεινής. Συγκεκριμένα, η Εκκλησία έχει διαθέσει στη Σάμο για τους πρόσφυγες δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού, εκατοντάδες υπνόσακους και βρεφικά πακέτα προσωπικής υγιεινής, κουτιά με βρεφικό γάλα, ενώ σύντομα θα παραδώσει και χιλιάδες κλίνες που θα κατανεμηθούν και σε άλλα τέσσερα κέντρα ταυτοποίησης hot spots, στη Λέρο, τη Χίο, την Κω και τη Λέσβο.
Ειδικότερα στη Μυτιλήνη, όπου όλοι θυμούνται την εμβληματική μορφή του παπα- Στρατή, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος με αθόρυβο τρόπο τα τελευταία χρόνια δίνει τον δικό του αγώνα, προσφέροντας στην πράξη βοήθεια σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, μέσα από ένα κοινωνικό-φιλανθρωπικό δίκτυο που έχει στήσει στο νησί η τοπική εκκλησία. Μέχρι τώρα η μητρόπολη έχει διαθέσει ένα κοντέινερ με ρούχα στους ανθρώπους που καταφθάνουν στη Λέσβο, ενώ δεκάδες μερίδες φαγητού συμπληρώνουν τις ανάγκες του κόσμου που υποστηρίζεται από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Στη Χίο, αντίστοιχα, εκτός από τη διανομή 1.700 πακέτων προσωπικής υγιεινής για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, ο Μητροπολίτης Μάρκος έχει καλέσει τους ιερείς του νησιού να ανοίγουν τις ενοριακές αίθουσες για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.
Στη Κω, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια για την κατασκευή του hot spot στο νησί, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ με δήλωσή του στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» τάσσεται υπέρ του κέντρου, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες «θα μπορούν να παραμένουν λίγες ημέρες και έπειτα να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα». Ο κ. Ναθαναήλ επισημαίνει, παράλληλα, ότι «δεν φταίνε για όλα οι νησιώτες, αντιθέτως οι κάτοικοι του νησιού είναι οι μόνοι που βοηθούν τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες» και κάνει λόγο για οργανωμένη παραποίηση της αλήθειας και της πραγματικότητας που κρύβει σκοπιμότητες. Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Υπήρξαν πνιγμοί, άνθρωποι δυστυχισμένοι, αλλά πολλοί δημοσιογράφοι κακοποίησαν εσκεμμένως την πραγματικότητα. Μπροστά στα μάτια μου ξένα κανάλια έδιναν 20 ευρώ σε ανθρώπους για να κάνουν τους πνιγμένους και να τους τραβήξουν με τις κάμερες για τα δελτία τους». Ο μητροπολίτης χαρακτήρισε πόλεμο εντυπώσεων αυτό που γίνεται από καιροσκόπους της πολιτικής. «Είναι αμαρτία να παίζουμε έτσι με αυτούς τους ανθρώπους. Οι ντόπιοι είναι αυτοί που συμμετέχουν στην αλληλεγγύη. Οι οργανώσεις απλώς συνεπικουρούν. Δεν μπορούμε να κρίνουμε από ένα ελάχιστο για να κάνουμε εντύπωση και να καταστρέφουμε τον λαό της Κω, λέγοντας ότι είναι ξενοφοβικός».
Στην Ειδομένη, όπου όλες αυτές τις ημέρες η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, εστάλησαν με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου περίπου 2.000 μερίδες φαγητού, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράστασή του στον εγκλωβισμένο κόσμο. Ο κ. Άνθιμος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις κατοίκων στις περιοχές όπου δημιουργούνται κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, δήλωσε: «Το χρέος μας είναι να βοηθήσουμε, αλλά μέχρι εκεί που μπορούμε, μέχρι εκεί που δεν αρχίζει να αμφισβητούνται τα δικαιώματα ή ο τρόπος χρήσεως των περιουσιακών στοιχείων από κάθε άνθρωπο».
Όλο αυτό το διάστημα η Μητρόπολη Γουμενίσσης δεν έμεινε άπραγη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, οι οποίοι διέρχονται κατά εκατοντάδες από τον Νομό Κιλκίς, με προορισμό την Κεντρική και τη Βόρεια Ευρώπη. «Να ευχαριστήσουμε τον Θεό που έστειλε τους πρόσφυγες ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να τους συμπαρασταθούμε», ζήτησε ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, που έχει επισκεφθεί ο ίδιος τον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης για να μιλήσει μαζί τους αλλά και να παρακολουθήσει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο μητροπολίτης είχε, μάλιστα, κοντά του και διερμηνέα, προκειμένου να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους και να ακούσει τις ανάγκες του κόσμου που διασχίζει με τα πόδια τεράστιες αποστάσεις αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο: «Ο άνθρωπος αποτελεί εικόνα του Θεού, ανεξάρτητα από το χρώμα ή τη θρησκεία του», τόνισε ο κ. Δημήτριος. Στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας βρίσκεται και η Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, καθώς το τελευταίο διάστημα μαγειρεύτηκαν 1.500 και πλέον μερίδες φαγητού για τους πρόσφυγες, ενώ σε συνεργασία με πολίτες της περιοχής συγκεντρώνει κουβέρτες, κάλτσες και εσώρουχα για την Ειδομένη.
Το πρόβλημα, όμως, δεν εντοπίζεται μόνο στα σύνορα με τα Σκόπια. Οι πρόσφυγες ακολούθησαν τη διαδρομή μέσω Κοζάνης, λόγω των μπλόκων στην περιοχή των Τεμπών. Τα πούλμαν που τους μετέφεραν ακινητοποιήθηκαν στα διόδια της Εγνατίας Οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης και στην περιοχή των Σερβίων. Με εντολή της αστυνομίας αποφασίστηκε να σταματήσει η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να φιλοξενηθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα στην Κοζάνη. Σήμανε συναγερμός στην τοπική εκκλησία. Ιερείς της μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης μαζί με τις κυρίες του φιλοπτώχου μαγειρεύουν νυχθημερόν, όπως αποκαλύπτει ο Μητροπολίτης Παύλος, προσφέροντας, εκτός από φαγητά, κλινοσκεπάσματα και είδη πρώτης ανάγκης, ό,τι μπορούν για να απαλύνουν το δράμα των προσφύγων. Ο μητροπολίτης εξέφρασε, ωστόσο, τη θλίψη του, απαντώντας στο γιατί δε δόθηκε το εκκλησιαστικό ίδρυμα «Γκέρτσειο» για τη φιλοξενία των προσφύγων, όταν ζητήθηκε από τον δήμαρχο Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη: «Να δείτε ιδίοις όμμασι αν μπορούν να μείνουν εκεί μέσα άνθρωποι. Από τη στιγμή που δεν έχει ρεύμα, νερό, θέρμανση, πώς θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι; Τον ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. δήμαρχο. Έχουμε δείξει με το γηροκομείο και με τα κοινωνικά παντοπωλεία πώς στεκόμαστε απέναντι στον άνθρωπο. Δεν θέλουμε ευχαριστώ από κανέναν, αλλά όχι και να μας απαξιώνουν κιόλας και να δημιουργούν εντυπώσεις».
Ανείπωτο δράμα με οσμή πολέμου και στον σταθμό εφοδιασμού αυτοκινήτων Αλμυρού της εθνικής οδού, στο ύψος της Σούρπης. Πεντακόσιοι και πλέον μετανάστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα Σύροι, βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στον υπαίθριο χώρο, χωρίς να έχουν νερό, φαγητό, έστω σκηνές για να διανυκτερεύσουν, όταν οι αστυνομικοί που τους μετέφεραν στην Ειδομένη έλαβαν εντολή να σταματήσουν το δρομολόγιο μέχρι νεωτέρας. Η τοπική εκκλησία σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή Αλμυρού συγκέντρωσαν άμεσα φαγητό και ρούχα για τους πρόσφυγες. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος κατέστησε σαφές ότι η Εκκλησία θα συνδράμει όσους έχουν ανάγκη βοήθειας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πολιτεία θα αναλάβει τις ευθύνες της: «Δεν πρέπει να αφεθούν αυτοί οι άνθρωποι στην τύχη τους», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. «Πρέπει να αναλάβουμε όλοι και να επιμεριστούμε τις ευθύνες, γιατί δεν είναι δυνατόν οικογένειες με παιδιά, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που προσπαθούν να βρουν κάπου να σταθούν απ’ τον πόλεμο να βρίσκονται στους δρόμους».
Ιερώνυμος: «Αγωνία, ευθύνη και αδιέξοδο…»
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με αποκλειστική δήλωσή του στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», τάσσεται αλληλέγγυος προς το ελληνικό κράτος αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης: «Η αγωνία μας είναι μεγάλη, η ευθύνη μας είναι μεγάλη και αυτό φέρνει και ένα αδιέξοδο στο κράτος μας, που έχει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και, ενώ καταβάλει προσπάθειες να ξεπεράσει τις συνέπειές της, έρχεται και το προσφυγικό θέμα, το οποίο πάλι θα μας φέρει πίσω. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πηγαίνουν προς την Ευρώπη δεν είναι καθόλου απίθανο να εγκλωβιστούν, αφού δεν θα μπορούν να περάσουν προς τα πάνω, δεν θα μπορούν να φύγουν προς τα κάτω… Τελικώς ίσως να εγκλωβιστούν στην πατρίδα μας, με αποτέλεσμα η κρίση που έχουμε να γίνεται χειρότερη και δυσκολότερη».