Αρχική » Νέος Κληρικός στην Εκκλησία της Δημητριάδος

Νέος Κληρικός στην Εκκλησία της Δημητριάδος

από christina

Ένα νέο εκλεκτό και πολύτιμο μέλος ενεγράφη στην χορεία των Μοναχών και Κληρικών της Τοπικής μας Εκκλησίας, το τριήμερο 1-3/10. Πρόκειται για τον π. Φιλοκτήμονα Σταμόπουλο – Σαμαρά, 38 ετών, Πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής το Α.Π.Θ. και τελειόφοιτο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.

Η Ρασοφορία του π. Φιλοκτήμονος τελέστηκε σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, την Παρασκευή 1/10 στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Βόλου, όπου ανατράφηκε και γαλουχήθηκε πνευματικώς. Παρέστησαν πλήθος Κληρικών, από την Μητρόπολή μας και άλλες Μητροπόλεις, συνεργατών του και λαϊκών αδελφών, οι οποίοι άκουσαν τον Σεβασμιώτατο να ομιλεί για «ένα γεγονός, που είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος». Ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στις δύσκολες εμπειρίες που βίωσε στην ζωή του ο π. Φιλοκτήμων και τόνισε ότι, στις περιπτώσεις αυτές, «ο άνθρωπος της πίστεως νιώθει το χέρι του Θεού να τον στηρίζει, να τον ισχυροποιεί, για να πάρει την πιο μεγάλη απόφαση να παραμείνει εσαεί, ψυχή τε σώματι, αφιερωμένος στον Νυμφίο Χριστό. Η αγάπη στον Χριστό δεν δεσμεύει, αλλά ελευθερώνει και η πράξη της αφιέρωσης, ενώ στα μάτια των κοσμικών φαντάζει ως δέσμευση, εντούτοις είναι η πιο ελεύθερη πράξη, καθώς ο άνθρωπος αυτοβούλως ταυτίζει το θέλημά του με το θέλημα του Θεού».

          Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μέχρι σήμερα πορεία του νέου Μοναχού στην τοπική μας Εκκλησία, στο φιλότιμο, στην φιλεργατικότητα και στην διάθεση προσφοράς που τον χαρακτηρίζουν, ενώ επαίνεσε τους πνευματικούς ανθρώπους που συνέβαλαν στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Ο νέος Μοναχός θα εγγραφεί στους μοναχικούς καταλόγους της Ιεράς Μονής Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ Πορταριάς.

Το Σάββατο 2/10, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, τελέστηκε η εις Διάκονον Χειροτονία του π. Φιλοκτήμονος, από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, παρουσία πλήθους Κληρικών και λαϊκών αδελφών. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον νέο Διάκονο να διακονήσει την ενότητα του λαού μας, «γιατί, χωρίς αυτήν, έργο Θεού δεν ευλογείται». Του ζήτησε να διακονήσει την Θεολογία της Εκκλησίας, όπως πράττει μέχρι τώρα, «γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ζωντανή Εκκλησία, χωρίς να θεολογεί και να δίδει απάντηση στα σύγχρονα και καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον άνθρωπο της εποχής μας». Τον κάλεσε, επίσης, να διακονήσει τον διάλογο, «γιατί η Εκκλησία μας πορεύεται πάντοτε διαλεγομένη με τον κάθε άνθρωπο, στην εποχή μας δε και με τον «άλλον» άνθρωπο, αυτόν που έφθασε κοντά μας κάτω από ανατρεπτικές συνθήκες πολέμων και καταστροφών. Στο πρόσωπό του, οφείλουμε πάντοτε να διακρίνουμε την ζωντανή εικόνα του Θεού. Η Εκκλησία μας δεν πρέπει να παραμείνει εσωστρεφής, αλλά να ανοιχτεί στο πέλαγος αυτής της κοινωνίας, για να φέρει το Καλό Άγγελμα, το Ευαγγέλιο του Χριστού».

Την Κυριακή 3/2, στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Βόλου τελέστηκε η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Φιλοκτήμονος από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο, εν πληθούση Εκκλησία. Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «Η Ευχαριστία, είναι το Μυστήριο της Εκκλησίας, είναι η πρόσκληση στο Δείπνο της Αγίας Τραπέζης. Δεν μπορεί να υπάρξει Ευχαριστία, αν δεν βαδίσουμε ασκητικά, πορευόμενοι μια συνεχή πορεία προς τον Γολγοθά και ταυτόχρονα να απλώσουμε τα χέρια μας, όπως Εκείνος πάνω στον Σταυρό, σε προσφορά και θυσία για τον κάθε αδελφό. Καλείσαι να ολοκληρώσεις αυτό που ο Χριστός μας προσέφερε με την Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Αυτόν τον Χριστό θα συγκροτείς σε κάθε Θεία Λειτουργία. Τον Χριστό θα κηρύξεις στους ανθρώπους και θα τους πεις ότι δεν υπάρχει θάνατος, αλλά Ανάσταση. Να δώσεις κουράγιο στους πονεμένους που γονατίζουν στην εποχή μας. Κανέναν μη περιφρονήσεις, γιατί μαζί με τους λαϊκούς αδελφούς συγκροτούμε την Εκκλησία».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προεχείρησε τον νέο Ιερομόναχο σε Αρχιμανδρίτη, εξαίροντας τα θεολογικά του προσόντα και την μέχρι τούδε προσφορά του στην Τοπική μας Εκκλησία, ενώ υπογράμμισε ότι «ο Σταυρός που θα φέρει πλέον, στο στήθος, υπενθυμίζει ότι η πορεία μας είναι σταυρώσιμη, κυρίως στην εποχή μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ