Αρχική » Συντήρηση 100 παλαιότατων χειρογράφων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας

Συντήρηση 100 παλαιότατων χειρογράφων της Αλεξανδρινής Εκκλησίας

από christina

 Με τις σημαίες της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αιγύπτου να κοσμούν την Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, πραγματοποιήθηκε σήμερα μεγάλη εκδήλωση της περίφημης Βιβλιοθήκης, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και το Ιδρύματος Λεβέντη Κύπρου, για την ολοκλήρωση της συντήρησης 100 εκ των παλαιοτέρων παλαίτυπων χειρογράφων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.

   «Η ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού αποτελεί την εκπλήρωση ενός από τα μεγαλύτερα όνειρά μου», δήλωσε συγκινημένος ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ευχαριστώντας θερμά την Κύπρο, που βρίσκεται και πάλι αρωγός στο έργο του ιεραποστολικού Πατριαρχείου, και το Ίδρυμα Λεβέντη Κύπρου που στηρίζει ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού, που αποτελεί η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη.

   «Είναι πολύ σημαντικό να συνεργαζόμαστε με την άμεσους γείτονές μας στην Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο, που τους θεωρούμε περισσότερο συνεργάτες από γείτονες», τόνισε από την πλευρά του ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, παρουσιάζοντας την ειδική έκδοση για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού προγράμματος, παρουσία του πρέσβη της Ελλάδας Νίκου Γαριλίδη, του πρέσβη της Κύπρου Ομήρου Μαυρομάτη, του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη και του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας, Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου, στην εκδήλωση που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου. 

   «Το έργο της συντήρησης των παλαίτυπων χειρογράφων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αποτελεί μία συμβολή στον παγκόσμιο πολιτισμό», προσέθεσε ο δρ Μουστάφα Ελ Φέκι. «Ό,τι κάνουμε, είναι σαφώς μία επέκταση των ισχυρών δεσμών με τους αδελφούς και φίλους μας, της Ελλάδας και της Κύπρου» συμπλήρωσε.

   «Στηρίζουμε το έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», τόνισε με τη σειρά του ο Δ/ντής Ιδρύματος Λεβέντη Κύπρου, Χαράλαμπος Μπακιρτζής, ενώ ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Ανδρέας Βαφειάδης, παρουσία και του γενικού γραμματέα της κοινότητας Δημήτρη Κάβουρα, τόνισε ότι το γεγονός του έργου αυτού αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

   Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει παλαίτυπα χειρόγραφα από τον 10ο μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, με αναφορά σε εκκλησιαστικά και λειτουργικά κείμενα, βίους Αγίων, ευαγγέλια, μουσικά κείμενα, αραβικά χειρόγραφα, τραγωδίες του Αισχύλου και του Ευρυπίδη και φιλοσοφικά έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, που κοσμούν μεταξύ άλλων τους 40.000 τίτλους βιβλίων που φυλάσσονται στον ανακαινισμένο χώρο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ