Στη ζωή μας οι σχέσεις μας δεν είναι μόνο υλικές, πρωτίστως οι σχέσεις μας είναι πνευματικές. Αυτό που καλούμαστε πρώτιστα να δώσουμε στους πλησίον μας, σε αυτούς με τους οποίους βρισκόμαστε σε κοινωνία, καλούμαστε να δώσουμε την ίδια μας την καρδιά, την καλή μας την διάθεση, την ανιδιοτέλεια στις σχέσεις μας, την ελευθερία στις σχέσεις μας. Δεν αγαπούμε τον άλλο ούτε από οίκτο, ούτε από ανάγκη. «Μὴ ἐκ λύπης ἢ ἐξ ἀνάγκης».
Έχουμε ανάγκη να γνωρίζουμε ότι ο άλλος μας αγαπά, ότι ο άλλος μας νιώθει.
Η αγνωμοσύνη, η έλλειψη αναγνωρίσεως στην ευεργεσία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη ζωή μας.
Ο Απόστολος Παύλος μέσα από την διδαχή του θέλει να μας εισαγάγει στην πραγματική ελευθερία: «ἱλαρὸν γὰρ δότην ἀγαπᾷ ὁ Θεός». Ο Θεός αγαπά τον άνθρωπο που δίνει από ιλαρότητα, που δεν κάνει συναλλαγή συναισθημάτων, που δεν κάνει παζάρια, που οι σχέσεις του δεν είναι σχέσεις διαπλοκής. Θέλει να αγαπά διότι αυτό του δίνει ζωή, θέλει να αγαπά διότι μέσα από την αγάπη ξέρει ότι θα συναντήσει τον Θεό. Ξέρει πολύ καλά ότι δια της αγάπης μπορεί να οικοδομηθεί μια αληθινή κοινωνία.
Είναι αλήθεια ότι η εργαλειοποίηση της ζωής μας, η εργαλειοποίηση των σχέσεων μας, το γεγονός ότι έχουμε γίνει λάτρεις της χρησιμότητας, αυτό είναι ό,τι πιο καταστροφικό και ό,τι πιο δαιμονικό. Ο άνθρωπος που ζει μέσα από τις περιστάσεις των συμφερόντων είναι δυστυχισμένος άνθρωπος. Πραγματικά ελεύθερος είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει βγάλει από την μέση είτε την λύπη, είτε την ανάγκη, αλλά πορεύεται «καθὼς προαιρεῖται τῇ καρδίᾳ». Έχουμε ανάγκη από σχέσεις καρδιάς. Για να έχουμε όμως σχέσεις καρδιάς πρέπει να μιλήσουμε με την καρδιά μας, να καταλάβουμε τι πραγματικά θέλει, ποιος είναι ο στόχος της. Όταν πορευθούμε ακούγοντας την καρδιά μας, τότε θα λυθούν και πολλά κοινωνικά προβλήματα. Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε να γίνουμε τίμιοι και ειλικρινείς μεταξύ μας. Να πάψουμε να ζήσουμε με ψευδαισθήσεις, να πάψουμε να ζούμε με την ανάγκη εξωτερικής περιβολής, αλλά να αναζητήσουμε την ελεύθερη και αληθινή αγάπη.
Αυτή την αληθινή αγάπη, αυτή την αληθινή φιλία, αυτή την αληθινή κοινωνία μας προτείνει ο Χριστός. Από εμάς μένει να θελήσουμε να την ακολουθήσουμε. Να πάψουμε να ζούμε με τα επιφαινόμενα και με τα εξωτερικά και με τα δήθεν και να ζητήσουμε την αλήθεια και την ουσία της ζωής».
Ακολούθως στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου πραγματοποιήθηκε η 48η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Εμφύλιες διαμάχες στη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821», την οποία επισφράγισε με τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος.
Ευρισκόμενος στην όμορφη πόλη της Σπερχειάδος της Δυτικής Φθιώτιδος πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Μέριμνα Γήρατος Αθανάσιος & Μαίρη Ακρίδα Σπερχειάδος», όπου είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με τους γέροντες, τις γερόντισσες και το προσωπικό, στο οποίο εξέφρασε για ακόμη μία φορά την ευαρέσκειά του και την πατρική του αγάπη για την στάση ευθύνης που επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και για την υψηλή διακονία που επιτελούν με αγάπη και στοργή στους απομάχους της ζωής.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Ταξίαρχος Δημήτριος Φούρλας, εκπρόσωποι άλλων φορέων,, συλλόγων και των σωμάτων ασφαλείας του τόπου.
Τέλος, ο κ. Συμεών επεφύλαξε ένα ιδιαίτερο δώρο για την Ενορία, καθώς ανακοίνωσε ότι την Θεία Λειτουργία της Πανηγύρεως θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, ο οποίος αποδεχθηκε ασμένως σχετική πρόσκληση.
Στον Εσπερινό δε της εορτής του Αγίου Δημητρίου ο Άγιος Περιστερίου κ. Γρηγόριος θα χοροστατήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αμφικλείας.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου