«Τα χωριά μας άδειασαν, από τις 50 Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι 35 έχουν πληθυσμό κάτω των 100 κατοίκων. Τα σχολεία έκλεισαν εκτός από 4 και αυξάνει αριθμητικά η Αλεξανδρούπολη, όμως, σε βάρος της ενδοχώρας. Τα χωράφια εγκαταλείφθηκαν και εκεί που καλλιεργούνταν σιτηρά, καλαμπόκια, ηλιόσπορα, ζαχαρότευτλα και βαμβάκια, τώρα εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά και επιδοτούμενες …ακακίες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας».
Ο κ. Άνθιμος, ο οποίος διακρίνεται για τον ενωτικό και ψύχραιμο ορθόδοξο λόγο του, αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Αλεξανδρούπολη και εν γένει η Θράκη, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να αναχαιτιστεί η ερήμωση και η εγκατάλειψη της περιοχής.
Ερωτηθείς πώς είναι σήμερα η δημογραφική κατάσταση στον Έβρο, ο κ. Άνθιμος απάντησε: «Το δημογραφικό είναι το κατ’ εξοχήν εθνικό πρόβλημα της Θράκης γενικότερα και του Έβρου ειδικότερα. Τα χωριά μας άδειασαν, από τις 50 Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι 35 έχουν πληθυσμό κάτω των 100 κατοίκων. Τα σχολεία έκλεισαν εκτός από 4 και αυξάνει αριθμητικά η Αλεξανδρούπολη, όμως, σε βάρος της ενδοχώρας. Τα χωράφια εγκαταλείφθηκαν και εκεί που καλλιεργούνταν σιτηρά, καλαμπόκια, ηλιόσπορα, ζαχαρότευτλα και βαμβάκια, τώρα εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά και επιδοτούμενες …ακακίες. Θα μου πείτε, αυτήν την εικόνα της ερήμωσης παρουσιάζει όλη η Ελλάδα».
Μάλιστα, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά των βουλγάρων και τούρκων, οι οποίοι σπεύδουν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται στα χωριά που εγκαταλείπουν οι έλληνες κάτοικοι.
«Δεν είναι όμως το ίδιο, επειδή το κενό που δημιουργείται στον Έβρο, έρχονται βούλγαροι από τον Βορρά και τούρκοι από την Ανατολή και το καλύπτουν. Περνάει η γη στα χέρια τους, την αγοράζουν σε υπέρογκες τιμές. Κανείς δεν ελέγχει τις μετακινήσεις των κατοίκων και κανείς δεν νοιάζεται. Σε λίγα χρόνια, όπως έκλεισαν τα σχολεία θα κλείσουμε και τους Ναούς, θα μαζέψουμε τα σκεύη και τις εικόνες και τα κτίσματα θα εγκαταλειφθούν», ανέφερε ο κ. Άνθιμος.
Τονίζοντας τις ενέργειες της τοπικής Εκκλησίας της Αλεξανδρούπολης, σχετικά με την αντιμετώπιση του δημογραφικού και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι κάτοικοι, ο κ. Άνθιμος πρόσθεσε: «Ως Εκκλησία φροντίζουμε να εμπνέουμε τα νέα παιδιά να μην διστάζουν ούτε να αργούν να προχωρήσουν σε γάμο, να στηρίζονται στην αγάπη τους και να κάνουν όνειρα για το μέλλον τους. Με τους Παιδικούς Σταθμούς μας στεκόμαστε βοηθητικά δίπλα τους. Και με το μπόλιασμά τους στην εκκλησιαστική ζωή τους βοηθάμε να κρατιούνται στέρεοι και να μην κλυδωνίζονται από τις «κοινωνικές κακοκαιρίες» της εποχής μας. Όμως δεν αγνοούμε και τις υλικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν. Η Ιερά Μητρόπολή μας (και ανάλογα οι άλλες 3 της Θράκης) καταβάλλει από το 1999 αποκλειστικά στις οικογένειες που αποκτούν τρίτο παιδί το γνωστό επίδομα (όταν έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 25 χιλ.ευρώ). Η καταβολή γίνεται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το 6ο έτος της ηλικίας του. Το επίδομα ανέρχεται σε 100 ευρώ το μήνα, στέλνεται κάθε 4 μήνες μέσω internetbanking απ’ ευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων και συμπίπτει με τις μεγάλες γιορτές μας Χριστούγεννα, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστο. Την τρέχουσα περίοδο στην Ιερά Μητρόπολή μας οι δικαιούχοι είναι 246 και το συνολικό ποσό που δίνουμε είναι 98.400 ευρώ. Για τις 4 Μητροπόλεις της Θράκης το ποσό αγγίζει το 1 εκατομμύριο και τα τελευταία χρόνια προσφέρεται από τον εφοπλιστή κ. Αθαν. Μαρτίνο, ας τον έχει καλά ο Θεός».
Κατακλείοντας, ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε και στη διδασκαλία της Εκκλησίας, που προβάλλει την αληθινή αγάπη των νέων στην οικογένεια και όχι τη διαστρεβλωμένη σεξουαλικότητα, τονίζοντας ότι το Κράτος πρέπει να αξιοποιήσει το λόγο και τη διδασκαλία της Εκκλησίας, κάτι που, έως σήμερα, εκ των πραγμάτων, φαίνεται πως δεν θέλει.
«Αν το Κράτος μας ήθελε, θα αξιοποιούσε την Εκκλησία και την διδασκαλία μας προκειμένου να εμφυσήσουμε στους νέους ανθρώπους αντί της διαστρεβλωμένης σεξουαλικότητος, την αγάπη στην οικογένεια και τον έρωτα στην δημιουργία ζωής και ομορφιάς. Όμως δεν το θέλει. Οπότε οι απαισιόδοξοι οιωνοί θα είναι αδήριτοι και μοιραίοι», συμπλήρωσε ο κ. Άνθιμος.
Υπενθυμίζεται ότι, μαζί με τη μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, οι άλλες τρεις μητροπόλεις της Θράκης, η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, Διδυμοτείχου και Ξάνθης, καταβάλλουν μια ιδιαιτέρως επίπονη και δύσκολη προσπάθεια, που έχει στόνο να καλύψει μέρος των υλικών αναγκών των τριτέκνων και πολυτέκνων, τόσο μέσο της καταβολής οικονομικού επιδόματος αλλά και με τη συμβολή των Κοινωνικών Παντοπωλείων, των Κοινωνικών Φροντιστηρίων, την καταβολή, κατά το δυνατόν, οικονομικών ενισχύσεων, ώστε να τονωθεί δημογραφικά η νευραλγική περιοχή της ακριτικής Θράκης.
Πηγή: Κιβωτός της Ορθοδοξίας (έντυπη)