1/ 6
Ιουστίνου του φιλοσόφου και απολογητού και των μετ’ αυτού μαρτυρησάντων: Ιέρακος, Ευελπίστου, Λιβεριανού, Παίωνος, Χαρίτωνος και Χαριτούς της παρθένου. Μαρτύρων Γερασίμου, Θεσπεσίου, Ιουστίνου, Ιούστου, Νέωνος, Φίρμου, των εν Αντιοχεία επί Δεκίου Μυρίων Μαρτύρων. Οσίων Εράσμου, Πύρρου του παρθένου, Διονυσίου του θαυματουργού και μακαρίου Αγαπητού, αμίσθου, των Ρώσων.
Ο Άγιος Ιουστίνος γεννήθηκε στις αρχές του 2ου αιώνα στη Φλαβία Νεάπολη της Παλαιστίνης. Πολυμαθής (κατείχε θεολογική και φιλοσοφική μόρφωση), σύμφωνα με τον βίο του, διδάχθηκε τη χριστιανική διδασκαλία από έναν γέροντα ασκητή. Την περίοδο αυτοκρατορίας του Αντωνίνου Πίου, ο άγιος μετέβη στη Ρώμη. Εκεί εξέθεσε στον αυτοκράτορα τις βασικές αρχές του Χριστιανισμού, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες εναντίον Χριστιανών. Αυτό προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, με αποτέλεσμα ο Ιουστίνος να συλληφθεί και να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Αποκεφαλίστηκε το 165.
2/6
Νικηφόρου Πατριάρχου Κων /πόλεως του ομολογητού. Ιερομάρτυρος Εράσμου του εν Αχρίδι και των δι’ αυτού 20.000 πιστευσάντων Μαρτύρων. Λεάνδρου μάρτυρος του Ηπειρώτου. Μεγαλομάρτυρος Ιωάννου του Ρώσου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Τραπεζουντίου, Δημητρίου του Φιλαδελφέως και Κωνσταντίνου του εξ Αγαρηνών. Οσίου Μαρίνου, του κατά κόσμον Βαάνη.
3/6
Μαρτύρων Λουκιλιανού και Παύλης και των συν αυτοίς 4 νηπίων: Διονυσίου, Κλαυδίου, Παύλου και Υπατίου. Μάρτυρος Υακίνθου, Οσίων Πάππου επισκόπου Χυτρών και Αθανασίου του θαυματουργού. Οσίας Ιερίας.
4/6
Μητροφάνους Αρχιεπισκόπου Κων/πόλεως. Οσιομάρτυρος Ιωάννου, ηγουμένου της Μοναγρίας. Μάρθας και Μαρίας, των αδελφών του Λαζάρου. Οσίων Αλωνιού και Σοφίας, της ασκητικώς βιωσάσης.
5/6
Ιερομαρτύρων Δωροθέου και Θεοδώρου, επισκόπων Τύρου. Δέκα Μαρτύρων, των εν Αιγύπτω: Απόλλωνος, Αρείου, Γοργίου, Λεωνίδου (πατρός Ωριγένους), Μαρκιανού, Νικάνδρου, Πάμφωνος, Υπερεχίου, Ειρήνης και Σελήνης. Μαρτύρων Πλουτάρχου και Σερίνου. Κόνωνος και Χριστοφόρου, των από Ρώμης. Νόννου. Νεομάρτυρος Μάρκου του νέου, του εν Χίω. Οσίου Θεοδώρου Δουκός, του Ρώσου.
6/6
Πέντε Παρθένων και Μαρτύρων: Μάρθας, Μαρίας, Κυράς Βαλερίας, Μαρκίας και της συνοδείας αυτών και Γελασίου. Νεομάρτυρος Μιχαήλ, του κηπουρού. Οσίων Ιλαρίωνος του νέου, ηγουμένου της Μονής των Δαλμάτων, Ανούβ του σημειοφόρου, Αττάλου του θαυματουργού και Φώτα.
Ο Όσιος Ιλαρίων έζησε στην Καππαδοκία τον 9ο αιώνα. Από παιδί γνώρισε την Ορθόδοξη Πίστη και όταν ενηλικιώθηκε, πήγε στο μοναστήρι της Ξηρονησίας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου αφοσιώθηκε στην άσκηση, στην αυστηρή νηστεία και στη μελέτη των Θείων Γραφών. Λίγο αργότερα, μετέβη στη Μονή Δαλμάτων, όπου και έγινε μεγαλόσχημος. Επί δέκα ολόκληρα χρόνια έζησε εκεί και σύντομα διακρίθηκε για την ταπεινοφροσύνη και την μεγαλοψυχία του προς όλους τους αδελφούς, οι οποίοι και τον ανέδειξαν σε ηγούμενο της μονής. Κατά τη διάρκεια της Εικονομαχίας ο αυτοκράτορας Λέων ο Αρμένιος, με τον Πατριάρχη Θεόδοτο τον Μελισσηνό, προσπάθησαν, ανεπιτυχώς, να κάμψουν το φρόνημα του οσίου. Εκείνος ήταν αποφασισμένος να μαρτυρήσει για την πίστη του. Τότε ξεκίνησε ο διωγμός του. Επί οκτώ χρόνια υπέστη φυλακίσεις, ξυλοδαρμούς και εξορίες. Μετά τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, επέστρεψε στη μονή του, έζησε τρία ακόμη χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 70 ετών.
7/6
Μαρτύρων Αισίας, Ζηναΐδος της θαυματουργού, Θεοδότου του εν Αγκύρα, Ταρασίου και Ιωάννου. Ποταμιαίνης της παρθένου και Βασιλείδου του στρατιώτου. Οσιομαρτύρων Ιωάννου και Λυκαρίωνος. Οσίων Ανατολίου, Ανδρέου, Ανθίμου και Στεφάνου των πρεσβυτέρων και Σεβαστιανής της θαυματουργού. Ιερέως Παναγή Μπασιά, εκ Ληξουρίου Κεφαλληνίας.
8/6
Ανακομιδή λειψάνου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Στρατηλάτου. Μαρτύρων Καλλιόπης, Νικάνδρου, Μαρκιανού και Μάρκου. Του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοφάνους, του εν Κων/πόλει. Οσίων Αθρέ, Θεοφίλου του Αγιορείτου (Ναυκρατίου) και Παύλου του ομολογητού. Οσίας Μελανείας.
9/6
Κυρίλλου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου, επισκόπου Προύσσης. Μαρτύρων Θέκλης, Μαριάμνης, Μάρθας, Μαρίας, Μαρκίας και Ενναθά, των εν Περσία. Μαρτύρων Ανανίου, Ορέστου και Ροδίωνος. Των εν Χίω αγίων Τριών Παρθενομαρτύρων. Οσίου Κύρου.
10/6
Ιερομάρτυρος Τιμοθέου, επισκόπου Προύσσης. Μαρτύρων Αλεξάνδρου και Αντωνίνης. Απολλώνιου και Νεανίσκου του σοφωτάτου. Οσίων Αλεξίου, επισκόπου Βιθυνίας, και Απολλώ, επισκόπου. Οσίων Θεοφάνους, Πανσέμνης και Κανίδου, των «μακαρίων».
11/6
Αποστόλων Ναθαναήλ του Βαρθολομαίου εκ των 12, Βαρνάβα ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κύπρου. Μάρτυρος Θεοπέμπτου. Οσίου Βαρνάβα του θαυματουργού, του εν Λεμεσώ.
12/6
Μαρτύρων Αντωνίνης και Ιωάννου του στρατιώτου. Οσίων Ονουφρίου του Αιγυπτίου και Πέτρου του εν Άθω. Ζήνωνος επισκόπου Κυρήνειας, Ιουλιανού του εις τα Λίβα, Τριφυλίου επισκόπου Λευκωσίας, Ευλογίου Πατριάρχου Αντιοχείας και Αρσενίου του Ρώσου. Νεομάρτυρος Ιωάννου.
13/6
Μαρτύρων Ακυλίνης, Θεοδώρου και ετέρων Μυρίων. Οσίων Αντιπάτρου, επισκόπου Βόστρων. Άννης και του υιού αυτής, Ιωάννου, Ιακώβου του εξ απάτης τον διάβολον προσκυνήσαντος.
14/6
Προφήτου Ελισσαίου. Μεθοδίου Πατριάρχου Κων/πόλεως, του ομολογητού. Ιερομάρτυρος Κυρίλλου, επισκόπου Γορτύνης. Νήφωνος του εν Άθω και Ιουλίττας.
15/6
Προφήτου Αμώς. Αποστόλων Αχαϊκού, Στεφανά και Φουρτουνάτου, των εν Κορίνθω συνεργών των Αποστόλων. Μαρτύρων Δουλά και Νερσή. Οσίων Αυγουστίνου επισκόπου, Ιππώνος, Μονίκης, της μητρός αυτού, Ιερωνύμου και Ορτισίου.
16/6
Ιερομάρτυρος Μάρκου, επισκόπου Απολλωνιάδος. Οσίων Μνημονίου και Τύχωνος, επισκόπων Αμαθούντος, των θαυματουργών.
17/6
Μαρτύρων Μανουήλ, Σαβέλ και Ισμαήλ, των αδελφών. Ισαύρου διακόνου, του εξ Αθηνών και εν Απολλωνία Ηπείρου αθλήσαντος, και των συν αυτώ Βασιλείου και Ιννοκεντίου, των Αθηναίων μαρτύρων. Ερμείου, Περεγρίνου πρεσβυτέρου, Φήλικος και Φιλονείδους, επισκόπου Κουρίου Κύπρου. Οσίων Βησσαρίωνος, Ιωσήφ του αναχωρητού, Πίωρ και Υπατίου, του εν Ρουφιανιαναίς.
18/6
Μάρτυρος Λεοντίου του εξ Αιγίνης και των συν αυτώ Υπατίου, Θεοδούλου και Αιθερίου. Οσίων Λεοντίου του Μυροβλύτου, του εξ Άργους και εν Άθω ασκητικώς αθλήσαντος, Εράσμου και Λεοντίου του ποιμένος. Σύναξις αρχιστρατήγου Μιχαήλ, εν τω «Φορώ».
19/6
Αποστόλου Ιούδα (Θαδδαίου ή Λεββαίου), εκ των 12, και Ιούδα Αποστόλου του θεαδέλφου. Ιερομάρτυρος Ασύγκριτου. Μάρτυρος Ζωσίμου. Οσίων Παϊσίου του Μεγάλου και Ζήνωνος.
Ο Όσιος Παΐσιος γεννήθηκε το 300 στην Αίγυπτο. Υπήρξε ο μικρότερος από τα επτά αδέλφια του. Ήταν παιδί όταν έχασε τον πατέρα του και, όταν ενηλικιώθηκε, βρέθηκε στην έρημο δίπλα στον μεγάλο πνευματικό αββά Παμβώ. Στη συνέχεια πήγε στο δυτικό μέρος της ερήμου, όπου πλήθος πιστών συνέρρεε καθημερινά για να ακούει τις συμβουλές του. Υπερήλικος πλέον, οι αδελφοί του τον παρακάλεσαν να αφήσει την έρημο και να κατεβεί στην κοντινότερη πόλη, για να ωφεληθούν και άλλοι άνθρωποι από τους λόγους του. Ο όσιος δέχτηκε και πήγε στην πόλη, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολλούς να γνωρίσουν τον δρόμο του Θεού. Εκοιμήθη ειρηνικά και τον έθαψαν στην έρημο όπου ασκήτευσε. Μετά από χρόνια, ο ασκητής Ισίδωρος έκανε την ανακομιδή των σεπτών λειψάνων του, τα μετέφερε στην Πισιδία και τα εναπέθεσε στο εκεί μοναστήρι του.
20/6
Ιερομάρτυρος Μεθοδίου, του από Ολύμπου Λυκίας, επισκόπου Πατάρων. Νικολάου Καβάσιλα Οσιομάρτυρος, Ζαχαρίου του Αρταίου. Οσίου Καλλίστου, Πατριάρχου Κων/πόλεως, του εν Άθω.
21/6
Ιουλιανού, του εν Κιλικία και Αφροδισίου. Ιερομάρτυρος Τερεντίου, επισκόπου Ικονίου, και των συν αυτώ: Αντωνίου πρεσβυτέρου, Αναστασίου, Κελσίου, Βασιλίσσης. Νεομαρτύρων Παχωμίου οσίου και Νικήτα του Νισυρίου, του εν Χίω μαρτυρικώς αθλήσαντος.
22/6
Ιερομάρτυρος Ευσεβίου, επισκόπου Σαμοσάτων, και των Αποστόλων Τερτίου, επισκόπου Ικονίου, Μάρκου, επισκόπου Απολλωνιάδος, Ιούστου, επισκόπου Λύστρων, και Αρτεμά, επισκόπου Ελευθερουπόλεως. Μαρτύρων Ζήνωνος, Ζηνά και Πομπηιανού. Αναστασίου, Γαλακτίωνος. Ιουλιανής και Σατορνίνου, του υιού αυτής. Οσίου Βασιλείου, επισκόπου Πατελαρίας.
23/6
Μαρτύρων Αγριππίνης, Αριστοκλέους πρεσβυτέρου του Ταμασού, Δημητριανού, Δημητρίου διακόνου, Αθανασίου αναγνώστου, Ευστοχίου πρεσβυτέρου, Γαϊανού και των τέκνων αυτού, Πρόβης, Ουρβανού και Λολλίας. Βαρβάρου του Πενταπολίτου, του εν Τρύφω (Βονίτσης-Ξηρομέρου).
24/6
Το γενέθλιον του τιμίου και ενδόξου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Σύναξις Ζαχαρίου και Ελισάβετ, των γεννητόρων αυτού. Νεομάρτυρος Παναγιώτου Καισαρέως.
25/6
Οσιομάρτυρος Φεβρωνίας. Οσίων Ευτροπίας, Λεωνίδος και Λιβύης. Μάρτυρος Ορεντίου και των αδελφών αυτού, Έρωτος, Κυριάκου, Λογγίνου, Φαρνακίου, Φιρμίνου και Φίρμου. Νεομαρτύρων Προκοπίου οσίου και Γεωργίου του εξ Ατταλείας. Διονυσίου, κτίτορος της Ιεράς Μονής Προδρόμου, του εκ Καστοριάς και Δομετίου του πνευματοφόρου, των εν Άθω. Μαρτυρίου επισκόπου. Μεθοδίου Νίβρητος Καινουργίου, του εν Γορτύνη. Δαβίδ (Πέτρου) και Ευφροσύνης (Φεβρωνίας), δουκών των Ρώσων.
26/6
Μαρτύρων Θεράποντος, Μακαρίου, Μαρκίου και Μαρκίας. Οσίων Δαβίδ του εν Θεσ/νίκη, Ιωάννου επισκόπου Γοτθίας και Ανθίωνος. Οσιομάρτυρος Δαβίδ, του εν Θεσ/νίκη.
27/6
Μαρτύρων Ανεκτού και Πιερίου πρεσβυτέρου, του ερμηνευτού, και Ισιδώρου, του αδελφού αυτού. Οσίων Σαμψών του ξενοδόχου και Λουκά του ερημίτου. Αγίας Μυροφόρου Ιωάννας, της του Χουζά.
28/6
Εύρεσις των ιερών λειψάνων των αγίων και θαυματουργών Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου. Μαρτύρων Δονάγου, επισκόπου Λιβύης, Μακεδονίου, Παππίου και Μωυσέως, του αναχωρητού. Των εν Σκυθοπόλει Αγίων 70 Μαρτύρων. Οσίων Παύλου του ιατρού, Σεργίου δικαίου του «Μαγίστρου», ηγουμένου της Μονής Νικητιάτου. Συμεώνος. Ουλκιανού, Γερμανού και Σεργίου των Ρώσων.
29/6
Των αγίων, ενδόξων και πανευφήμων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
30/6
Μνήμη της συνάξεως των αγίων, ενδόξων και πανευφήμων IB Αποστόλων. Αποστόλου Φυγέλλου, επισκόπου Εφέσου. Μαρτύρων Μελίτωνος, Πέτρου του εκ Σινώπης, Φωκά, Κόνωνος, Συμεών, Ισαάκ και ετέρων 1.040. Νεομάρτυρος Μιχαήλ κηπουρού, του Αθηναίου.
Ο Άγιος Μιχαήλ Πακνανάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Η οικογένειά του ήταν άπορη και για την επιβίωσή του εργάστηκε από παιδί ως κηπουρός. Λέγεται πως μια ημέρα, όταν επέστρεφε στην Αθήνα από ένα χωριό όπου είχε μεταβεί, συνελήφθη από τους Τούρκους με την κατηγορία ότι μετέφερε κρυφά μπαρούτι για τους επαναστάτες Έλληνες. Καταδικάστηκε σε θάνατο και θα σωζόταν μόνο σε περίπτωση που αρνούνταν την πίστη του και ασπαζόταν το Ισλάμ. «Δεν τουρκεύω», ήταν η απάντηση του αγίου, ο οποίος τελικά οδηγήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης. Ήταν τόσο δυνατή η πίστη του στον Χριστό, που δεν φοβήθηκε ούτε μία στιγμή. Μάλιστα, απευθύνθηκε με θάρρος στον δήμιό του λέγοντάς του: «Χτύπα για την πίστη».