Των Στέλλας Νοβάκη, Φέντιας Δημόπουλου
Φωτό: Βαγγέλης Ράσσιας
Εφημερίδα Παραπολιτικά
Με καθυστέρηση 33 χρόνων, που σκίασαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό την εικόνα της χώρας, η μουσουλμανική κοινότητα της Αθήνας αποκτά τον δικό της θρησκευτικό χώρο. Το τζαμί που θα λειτουργήσει τελικά στην Ιερά Οδό, στις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες θα ανακαινιστούν προκειμένου να μετατραπούν σε τέμενος, θα είναι και ο μοναδικός νόμιμος χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους.
Η λειτουργία του ψηφίστηκε στη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία και έδωσε έτσι το πράσινο φως προκειμένου σε απόσταση λίγων μέτρων από την Ομόνοια να λειτουργήσει το τζαμί. Οπως αποδεικνύεται και από το αποκλειστικό ρεπορτάζ των «Π» που μπήκε μέσα στις εγκαταστάσεις της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού, μπορεί το σημείο να βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, όμως ούτε καν οι περαστικοί δεν θα μπορούν να έχουν οπτική πρόσβαση. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός από την αρχή, γι’ αυτό και επιλέχτηκε και ο συγκεκριμένος χώρος…
Οι εγκαταστάσεις
Χρήμα και χρόνος είναι τα επόμενα στοιχήματα για την κυβέρνηση, καθώς τώρα πια μένει να ολοκληρωθούν οι ανακατασκευές των εγκαταστάσεων. Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος εδώ και πολλά χρόνια και τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή. Στο σημείο υπάρχουν τρία κτίρια. Το μεγαλύτερο θα λειτουργήσει ως τέμενος και οι υπόλοιποι χώροι θα είναι βοηθητικοί. Το κεντρικό τζαμί, χωρίς μιναρέ, όπως έχει αποφασιστεί, θα είναι και ο κύριος χώρος λατρείας των μουσουλμάνων ενώ θα πλαισιωθεί από τα γραφεία του ιμάμη και των εργαζομένων και τους χώρους υγιεινής. Στο βάθος το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς είναι η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου που βρίσκεται μέσα στο κομμάτι της βάσης το οποίο είναι ακόμα εν λειτουργία.
Το κτίριο-φάντασμα, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής και θα αποτελέσει το τέμενος, είναι το κεντρικό κτίριο επισκευής των μεγάλων αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού. Χτίστηκε τη δεκαετία του ’70 και σταμάτησε να χρησιμοποιείται πριν από μερικά χρόνια. Το τέμενος θα έχει χωρητικότητα 300 ανδρών και 50 γυναικών, θα είναι στραμμένο προς τη Μέκκα και θα διαθέτει υπαίθρια αυλή μπροστά του 500 τ.μ. περίπου και κλειστούς χώρους 575 τ.μ.
Η αυλή θα αποτελεί ουσιαστικά την είσοδο προς το τέμενος και την επέκταση του χώρου προσευχής, όταν αυτό θα χρειάζεται. Σε επαφή με τον χώρο προσευχής προβλέπεται βοηθητικός χώρος με νιπτήρες, πάγκο για πλύσιμο των ποδιών και υποδηματοθήκες. Ο χώρος των WC/νιπτήρων θα είναι χωριστός, με διαφορετική είσοδο. Σχεδιάζονται, επίσης, δύο γραφεία για το δ.σ. του τεμένους και τον ιμάμη. Οι απαιτούμενοι χώροι (λεβητοστάσιο, πυροσβεστικό συγκρότημα και δεξαμενή πυρόσβεσης) χωροθετούνται σε δύο παρακείμενα κτίρια. Μάλιστα, δίπλα στο λεβητοστάσιο χωροθετείται ένα WC για άτομα μειωμένης κινητικότητας.
Ο χώρος πέριξ του τεμένους θα φυτευτεί και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμος σε όλους, ενώ το πλεονέκτημά του είναι πως μπορεί να ελεγχθεί από πλευράς ασφάλειας πολύ εύκολα. Η κατασκευή του τεμένους διχάζει τόσο τον πολιτικό κόσμο και προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές των οποίων τα κόμματα ψήφισαν τη ρύθμιση, όσο και τους πολίτες. Κάποιοι εκτιμούν ότι υπήρχε καλύτερος χώρος στην περιοχή του Σχιστού. Από την άλλη, ωστόσο, η μη ύπαρξη λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους της Αθήνας έχει δημιουργήσει δεκάδες παράνομους χώρους στο κέντρο και στις συνοικίες της πόλης, όπου επίσης παράνομοι ιμάμηδες σε πολλές περιπτώσεις επιδίδονται σε αντιχριστιανικά και ανθελληνικά κηρύγματα.
Το τζαμί θα μπορεί να υποδεχτεί 350 πιστούς, ενώ η μελέτη για την εγκατάσταση και κατασκευή του τεμένους θα γίνει από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών. Εχει αποφασιστεί η χρηματοδότηση των έργων να γίνει με κρατικά κονδύλια και σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία 964.000 ευρώ.
Αντιδράσεις από συλλόγους
Οσο η κυβέρνηση βρίσκεται σε θερινή ραστώνη και αναμένει τα διαδικαστικά προκειμένου να προχωρήσει στην ανακατασκευή του κτιρίου, δύο ομάδες πολιτών, οι Εφεδροι Πολίτες-Οπλίτες και ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθήνα», όχι μόνο αντιδρούν στην κατασκευή του τζαμιού στην περιοχή τους, αλλά και σχεδιάζουν να βάλουν μπλόκο στα σχέδια της κυβέρνησης, επικαλούμενοι μάλιστα την ελληνική νομοθεσία. Στην επιτόπια έρευνα των «Π» οι κ.κ. Χριστοδούλου Ευγένιος και Αθανασίου Χρήστος, μέλη του Συλλόγου Πολιτών-Οπλιτών, βρίσκονταν ήδη στον χώρο του Πολεμικού Ναυτικού και ήδη με δικά τους έξοδα διενεργούσαν εργασίες ανακατασκευής προκειμένου ο χώρος να διαμορφωθεί ως κέντρο «υποδοχής αστέγων και αναξιοπαθούντων και πληγέντων συμπολιτών τους από τα μνημόνια».
Οπως ξεκαθαρίζει μάλιστα ο κ. Αθανασίου Χρήστου, εδώ και 22 ημέρες που εκτελούν με δικά τους έξοδα εργασίες καθαρισμού και καλλωπισμού του χώρου όχι μόνο δεν τους έχει ενοχλήσει κανείς, αλλά και όταν έκανε την εμφάνισή της η Αστυνομία, επικαλέστηκαν τον νόμο 3000 του 2003, άρθρα 6 και 7, που λέει ότι αν ένας δημοτικός χώρος μείνει εγκαταλελειμμένος και δεν αξιοποιηθεί από την Πολιτεία, τότε έχουν το δικαίωμα οι πολίτες να μπουν στον χώρο και να τον αξιοποιήσουν προσφέροντας ανθρωπιστικό έργο. Κοινοποίησαν μάλιστα την απόφασή τους αυτή και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου να είναι νόμιμοι.