Με την δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, το απόγευμα της 30ης Σεπτεμβρίου 2016, ο πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζόμενης Γοργοϋπηκόου, καθώς και της ιεράς μνήμης των αγίων Ρωμανού του Μελωδού και Ιωάννου του Κουκουζέλη.
Προ της ενάρξεως του Αρχιερατικού εσπερινού, ετελέσθη Δέηση εις το φερώνυμο πανηγυρίζον Ιερό Παρεκκλήσιο το οποίο και ευρίσκεται εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Λαγυνών, και εν συνεχεία το αντίγραφο της περισπούδαστης εικόνος της Παναγίας μετεφέρθη λιτανευτικός εις το κέντρο του Ναού της ενορίας των Λαγυνών.
Των Ιερών Ακολουθιών χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, πλαισιούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως, ενώ μεταξύ του πλήθους των ευσεβών Χριστιανών, που προσήλθαν ήταν και ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης.
Στην ομιλία του προς το παριστάμενο Εκκλησίασμα, προ της Απολύσεως του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθη στην σημασία της Υπεραγίας Θεοτόκου στην ζωή του ανθρώπου υπογραμμίζοντας την αξία της μοναδικότητος που έχει η αποστολή της Παναγίας μας για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, καθώς η ίδια αποτελεί την μητέρα της άληκτου ζωής, της ζωής της αφθαρσίας και της ζωής της αθανασίας, την οποία μας χαρίζει ο Υιός και Λόγος του Θεού, που ελευθέρωσε τον άνθρωπο και το ανθρώπινο γένος από την φθορά της αμαρτίας και τον θάνατο.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις μεγάλες προσωπικότητες που τιμούνται σήμερα του Αγίου Αποστόλου Ανανίου ο οποίος βάπτισε τον Απόστολο Παύλο καθώς και τους Αγίους Ρωμανό τον Μελωδό με το πλούσιο και σπουδαιότατο Υμνογραφικό και Θεολογικό του έργο ως επίσης και Ιωάννη τον Κουκουζέλη, του οποίου η ζωή συνδέεται με την Κυρία Θεοτόκο, και στην Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας φυλάσσεται θαυματουργή Εικόνα με το όνομα «Παναγία Κουκουζέλισσα».
Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος, προέτρεψε τους πιστούς να προετοιμάζουν πνευματικά τους εαυτούς τους και η μέριμνα τους να είναι ο αγιασμός τους, υπογραμμίζοντας πως κάθε τι που συνδέεται με τον Θεό αγιάζεται, όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά και στην Παλαιά Διαθήκη με τα σκεύη που είχαν σχέση με την σκηνή του μαρτυρίου, με την λατρεία του Θεού και με την Κιβωτό της Διαθήκης. Θα πρέπει και ο καθένας από εμάς προσωπικά να πλησιάζουμε τον Θεό για να αγιαζόμεθα, για να ζούμε μέσα στο Βίωμα της Θεώσεως, το μυστήριο της Καινής Κτίσεως που μας το χαρίζει η Παναγία μας με την ζωή της και την ζώσα παρουσία της, στην κοινωνία των Αγίων που είναι και η ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας.
Εξ΄ αφορμής της εορτής του Αποστόλου Ανανία ευχήθηκε ακόμη ότι, όπως ο Απόστολος Παύλος από διώκτης έγινε Απόστολος του Χριστού μετά την συνάντηση του στην πορεία προς την Δαμασκό, αυτοί που διώκουν την Εκκλησία του Χριστού και την Πίστη μας, να συναντηθούν με τον Κύριο, εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι όποιος συναντάτε με τον Χριστό ακόμη και αν είναι πολέμιος Του, μεταποιείται εις Απόστολο του μηνύματος της αγάπης Του Κυρίου, διότι ο Ιησούς Χριστός είναι η ζώσα αγάπη, είναι η εσταυρωμένη αγάπη, είναι Εκείνος που μέσα από την παρουσία της Παναχράντου Αυτού Μητρός, εκφράζει την άμεση ανταπόκριση του στα αιτήματα που υποβάλλουμε. Δεν είναι τυχαίο πως η Παναγίας ονομάζεται και Γοργοϋπήκοος και συν τοις άλλοις και Γοργοεπήκοος και τιμάται δεόντως εις την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου και ευρίσκεται και η πρωτότυπος Αυτής Αγία Εικόνα.