Της Μαρίας Ορφανού
Με την οικονομική κρίση να πλήττει ολοένα και περισσότερες οικογένειες, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό τους, δεκάδες μαθητές πλημμύρισαν και φέτος τις αίθουσες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο.
Ο πατήρ Κωνσταντίνος Καντάνης, η ψυχή του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, μας εξηγεί πώς ξεκίνησε η όλη προσπάθεια: «Όταν πριν από πέντε χρόνια θελήσαμε να βοηθήσουμε με ενισχυτικά μαθήματα τα παιδιά των οικογενειών που συμμετείχαν στα συσσίτια της ενορίας, ξαφνικά εμφανίστηκαν και άλλοι γονείς, που ζητούσαν και εκείνοι να πάρουν μέρος τα παιδιά τους. Τότε καταλάβαμε το μέγεθος του προβλήματος και με την καθοδήγηση και επίβλεψη του μητροπολίτη μας, του σεβασμιώτατου Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Κοσμά, του οποίου είμαι πνευματικό παιδί, οργανώσαμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης».
Περισσότεροι από 400 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου παρακολουθούν την ενισχυτική διδασκαλία από 72 καθηγητές, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Η κυρία Ειρήνη Κατσακιώρη, αναπληρώτρια φιλόλογος, διδάσκει φέτος σε παιδιά της Γ’ Λυκείου το μάθημα της Έκθεσης. «Θέλησα να προσφέρω και εγώ. Είμαι μητέρα τριών παιδιών και αντιλαμβάνομαι το άγχος των γονιών για την πρόοδο των παιδιών τους. Το άγχος το δικό μου εδώ είναι δημιουργικό. Προσπαθώ να δώσω στα παιδιά αξίες και να συνδράμω στον αγώνα που δίνουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες».
Τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου γίνονται στις αίθουσες του 2ου και του 6ου Γυμνασίου, που παραχώρησε ο Δήμος Αγρινίου, καθημερινά, από τις τρεις μετά το μεσημέρι έως τις εννέα το βράδυ, ενώ πραγματοποιούνται και το Σάββατο.
Αν και με δύο γονείς άνεργους, η Χριστίνα Μπεσίρη, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, βλέπει ότι το όνειρό της για μια θέση στη μαθηματική σχολή είναι εφικτό. «Είναι η τρίτη χρονιά που παρακολουθώ μαθήματα εδώ. Μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ και όχι μόνο με τα μαθήματα, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Αν είχα τη δυνατότητα να επιλέξω, πάλι εδώ θα ερχόμουν».
Στους μαθητές Γυμνασίου που ανά τάξη χωρίζονται σε τρία τμήματα το Κοινωνικό Φροντιστήριο παρέχει ενισχυτική διδασκαλία για τα κύρια μαθήματα, όπως Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία, ενώ οι μαθητές Λυκείου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλα τα μαθήματα, μαζί με αυτά των κατευθύνσεων.
Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, η Αλίκη Κοντογιάννη μιλά για την ευκαιρία που της δίνει το Κοινωνικό Φροντιστήριο να κυνηγήσει το όνειρό της, μια θέση στις φιλολογικές σχολές. «Ξεκίνησα από την Α’ Λυκείου. Πιστεύω ότι το Κοινωνικό Φροντιστήριο με βοηθά σημαντικά. Τα πηγαίνω καλύτερα στα μαθήματα και την ίδια στιγμή δεν επιβαρύνω την οικογένεια μου». Η φιλόλογος Κασσιανή Μπαλομένου αναφέρεται με περηφάνια στις επιτυχίες του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στις πανελλαδικές εξετάσεις. «Από τους 46 μαθητές μας οι 35 πέτυχαν να μπουν σε τμήματα πανεπιστημίων ή τεχνολογικών ιδρυμάτων. Είμαι πολύ περήφανη που συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία».
Στο Κοινωνικό Φροντιστήριο οι μαθητές μπορούν να προμηθεύονται ακόμη και τα σχολικά βοηθήματα. Περισσότερες από 180.000 σημειώσεις δόθηκαν πέρσι στους μαθητές, ενώ αγοράστηκαν πίνακες και θρανία για να διαμορφωθούν κατάλληλα οι αίθουσες των μαθημάτων. Το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου αποτελεί, την ίδια ώρα, σημείο αναφοράς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των μαθητών, οικογένειες της μεσαίας τάξης, την οποία η κρίση έπληξε βαρύτατα τα προηγούμενα χρόνια. «Παιδιά έρχονται με τα πόδια από τα όμορα χωριά του Αγρινίου, ακόμη και με ποδήλατα, αφού τα οικονομικά τους είναι δύσκολα. Παιδιά επιχειρηματιών που “βάρεσαν κανόνι” λόγω της κρίσης, ακόμη και παιδιά που η κρίση έχει σπρώξει τους γονείς τους στον αλκοολισμό», μας αφηγείται ο πατήρ Κωνσταντίνος Καντάνης, σημειώνοντας ότι μόνο ένα 7% των μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα στο Κοινωνικό Φροντιστήριο είναι αλλοδαποί.
Η αγάπη και η μέριμνα προς τα παιδιά είχε ως αποτέλεσμα μαθητές του Φροντιστηρίου να βαπτίσουν συμμαθητές τους, όταν εκείνοι θέλησαν να ασπαστούν το ορθόδοξο δόγμα, ενώ έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές εκδρομές.
Η ζήτηση φέτος για μια θέση στο Κοινωνικό Φροντιστήριο ξεπέρασε κάθε άλλη χρονιά και οι υπεύθυνοι έκαναν έκκληση για καθηγητές Φυσικής και Χημείας, ενώ δημιουργήθηκε και τμήμα αποφοίτων. Έχοντας ως φωτεινό παράδειγμα την Ενορία του Αγίου Δημητρίου, που απέδειξε ότι η Εκκλησία μπορεί να σταθεί δίπλα σε αυτούς που δοκιμάζονται, όχι μόνο με το ποιμαντικό της έργο, αλλά και το με φιλανθρωπικό, ανάλογες δράσεις έκαναν την εμφάνισή τους και σε άλλες πόλεις της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπως στο Μεσολόγγι και την Άμφισσα.
Όπως δήλωσε και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Κοσμάς «Το Κοινωνικό Φροντιστήριο “Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης” είναι μία προέκταση της ποιμαντικής της τοπικής μας Εκκλησίας, που γίνεται με πολλή αγάπη και θυσία από πολλούς ανθρώπους για το καλό των παιδιών μας. Η Εκκλησία συνεχίζει διαχρονικά να στηρίζει την πατρίδα σε κάθε δύσκολη ώρα της».