Αρχική » Ημερίδα στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ημερίδα στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

από kivotos

Την αδήριτη αναγκαιότητα ύπαρξης και ενεργούς παρουσίας και συμμετοχής της Ορθοδοξίας στους Διαχριστιανικούς Διαλόγους, τόσο σε αυστηρά επιστημονικό, όσο και σε θεολογικό, κοινωνικό, ιεραποστολικό και πολιτικό επίπεδο, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) κ. Γεννάδιος, μιλώντας στην επιστημονική Ημερίδα, την οποία διοργάνωσε, στις 10 Δεκεμβρίου 2016, το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Θέμα της επιστημονικής αυτής συνάντησης ήταν οι Διαχριστιανικοί Διάλογοι και η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με ομιλητές τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο και τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Δεληκωσταντή.

Την Ημερίδα συντόνισε ο Πρόεδρος του Τμήματος και Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Οικονόμου, ο οποίος, αφού παρουσίασε τους ομιλητές, σημείωσε ότι η Εκκλησία και η Θεολογία θεωρεί βασικούς τομείς της δράσεώς της τους Διαχριστιανικούς και Διαθρησκειακούς Διαλόγους, την Ιεραποστολή στο σύγχρονο κόσμο και τους Διορθροδόξους Διαλόγους, που έχουν ως κορυφαία έκφρασή τους τις Συνόδους. Αυτές συγκαλούνται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών και διαπραγματεύονται σύγχρονα προβλήματα, δίνοντας λύσεις σε χρονίζοντα θέματα που απασχολούν το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γι’ αυτό το Τμήμα Θεολογίας και Πολιτισμού διερευνά όλους αυτούς τους τομείς, τόσο στα μαθήματα του Μεταπτυχιακού, όσο και στο Διδακτορικό του Πρόγραμμα.

Στην Ημερίδα, την οργάνωση της οποίας ανέλαβε ο Γραμματέας του Τμήματος Λουκάς Παναγιώτου, συμμετείχαν οι τακτικοί και επισκέπτες καθηγητές του Τμήματος και το σύνολο των Μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Θεολογίας και Πολιτισμού, που προέρχονται από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και τα παλαίφατα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σασίμων κ. Γεννάδιος αναφέρθηκε διαχρονικά στους Διαχριστιανικούς Διαλόγους με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τις Προτεσταντικές Ομολογίες. Αφού επεσήμανε την ιστορική πορεία και τα θεολογικά αποτελέσματα των Διαλόγων και τη συμβολή των εκάστοτε Προέδρων, που ορίζονταν πάντοτε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εστίασε την αναφορά του στον Διάλογο με τους Λουθηρανούς, που διεξαγόταν την περίοδο εκείνη στην Κύπρο. Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την αναγκαιότητα αυτών των Διαλόγων, γιατί δίνεται η ευκαιρία να διαπιστωθούν συγκλήσεις και διαφοροποιήσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους ετεροδόξους των άλλων ομολογιών και προβάλλονται οι Ορθόδοξες θεολογικές θέσεις. Επίσης τόνισε τη συμβολή των Εκκλησιών μέσω των Διαλόγων τόσο στον κοινωνικό και ανθρωπιστικό, όσο και τον πολιτιστικό τομέα, και υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό και συντονιστικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ακολούθως ο καθηγητής κ. Δεληκωσταντής αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό των Προσυνοδικών επιτροπών, που προετοίμασαν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, και υπογράμμισε τον ρόλο του Προέδρου της, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατόπιν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των κειμένων της Συνόδου και την αξία που έχει για τους χριστιανούς και την ποιμαντική ευθύνη των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον σύγχρονο κόσμο.

Τις εισηγήσεις ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, από την οποία προέκυψε ως τελικό συμπέρασμα, ότι είναι αδιανόητο η Ορθοδοξία να εγκλωβιστεί στον εαυτό της και να μην μετέχει στους Διαλόγους, αλλά χρειάζεται να καταθέτει τη μαρτυρία της, στηριζόμενη πάντα στην καθολικότητα της αλήθειας του Ευαγγελίου, την οποία διαφυλάττει και κατέχει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ