Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνύμου τελέστηκαν το απόγευμα στις 8 Φεβρουαρίου τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του «Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων».
Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος είναι Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο Διευθυντής του Κέντρου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, εκπρόσωπος της Περιφέρειας, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής κ. Χάρης Κονιδάρης, η Διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής κ. Μαίρη Πίνη, κληρικοί και λαϊκοί συνεργάτες του Κέντρου.
Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιλίου, ο οποίος μίλησε για την ιστορία και το σημαντικό έργο του Κέντρου, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συνεργάτες για την πολύ καλή συνεργασία που έχουν σε δύσκολους καιρούς, όπως είπε και τίμησε τον κ. Αντώνη Παπαντωνίου για την προσφορά του στο Κέντρο.
Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης του Κέντρου και στην ιστορία του τονίζοντας πως «η Εκκλησία είναι αυτή που κατοχύρωσε το συνταξιοδοτικό δικαίωμα αυτών που έκαναν καταναγκαστικά έργα στην Γερμανία και στην Αυστρία» και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους υπεύθυνους του Κέντρου για την τιμητική αυτή διάκριση επισημαίνοντας πως το έργο που έγινε την περίοδο που ήταν Διευθυντής στο Κέντρο οφείλεται στην αγαστή συνεργασία και την αφοσίωση των συνεργατών του.
Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Leclerc και ο κ. Μπαλάφας. «Ζούμε σε έναν κόσμο που έχουν έρθει τα πάνω κάτω» υπογράμμισε ο κ. Leclerc και εξήρε το έργο της Εκκλησίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συγκινημένος από το έργο της Εκκλησίας δήλωσε ο κ. Μπαλάφας και τόνισε πως «η Εκκλησία συμβάλλει στην προώθηση της φιλανθρωπίας, της αλληλεγγύης στη δημιουργία γεφυρών ανάμεσα στους ανθρώπους».
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το έργο του Κέντρου λέγοντας πως «ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ξενιτειά και έχουν προβλήματα. Είναι μια υπηρεσία που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια. Επομένως έχουμε μία εμπειρία. Υπάρχει, ωστόσο, μία διαφορά. Τότε που ξεκίνησε αυτή η υπηρεσία ήταν για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες μετανάστες. Αυτούς που είχαν πάει στην Γερμανία και μετά επέστρεφαν στην Ελλάδα και αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα. Σήμερα αυτά τα προβλήματα είναι λίγα, αλλά υπάρχουν. Υπάρχουν, όμως, τα ίδια προβλήματα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Έτσι αυτό το γραφείο έχει αγκαλιάσει και αυτούς τους ανθρώπους». Ευχαρίστησε, ωστόσο, όσους εργάζονται και προσφέρουν στο Κέντρο και ευχήθηκε τα προβλήματα να γίνονται όλο και λιγότερα.
Οι νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου βρίσκονται στην οδό Μοσχονησίων 5 στην Αθήνα.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» (εφεξής «Κέντρο») ιδρύθηκε (Κανονισμός υπ’ αριθμ. 234/2012, Πρωτοδικείο Αθηνών αριθμ. 11561/2012) τον Ιούλιο του 2012 και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, το οποίο είχε συσταθεί το 1978 ως υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Έλληνες παλιννοστούντες από γερμανόφωνες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε αυτοί να ανταπεξέλθουν κυρίως σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και σε προβλήματα που προέκυπταν κατά την επιστροφή και επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να διογκώνεται η εισροή αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, η εν λόγω υπηρεσία ίδρυσε ένα ιδιαίτερο γραφείο, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (Ecumenical Refugee Program/ERP) προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα υποθέσεις αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.