Της Μαίρης Ορφανίδη
Δεκάδες χιλιάδες πιστοί από όλες τις γωνιές της χώρας εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους μπροστά στο σκήνωμα της Αγίας Ελένης στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο. Με μια προσευχή και προσκυνώντας με ευλάβεια τα ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης και το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού, αφήνουν για λίγο πίσω τους την σκληρή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν και αναζητούν το θαύμα, το προσωπικό τους θαύμα. Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας -5.000 κατά μέσο όρο κάθε ημέρα -περιμένουν να πλησιάσουν στο ιερό σκήνωμα, άλλοι με δάκρυα στα μάτια και άλλοι ψελλίζοντας προσευχές, και ζητούν η χάρη της Αγίας Ελένης να εμφανιστεί στη ζωή τους. Οι υπεύθυνοι της Αποστολικής Διακονίας εκτιμούν ότι μέχρι και το τέλος του ιερού προσκυνήματος περισσότεροι από 200.000 πιστοί θα βρεθούν στην Αγία Βαρβάρα.
ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ
Από κάθε μικρή ενορία της Αττικής και από όλες τις γωνιές της Ελλάδας καταφθάνουν προσκυνητές: «Ήρθαμε με την κόρη μου να προσκυνήσουμε τη χάρη της Αγίας Ελένης, γιατί πριν από χρόνια είχα προβλήματα στην εγκυμοσύνη, την έταξα στην Αγία Ελένη και δεν θα μπορούσαμε παρά να βρισκόμαστε εδώ να την ευχαριστήσουμε και οι δύο», μας λέει η κυρία Μαρία, που ήρθε από τον Πειραιά. Άτομα με αναπηρίες, άρρωστοι, ακόμα και μικρά παιδιά καταφθάνουν στο θαυματουργό, όπως λένε, σκήνωμα, για να πάρουν δύναμη και να συνεχίσουν τον δύσκολο δρόμο της ανάρρωσής τους: «Πριν από λίγες ημέρες βγήκα από το νοσοκομείο, η υγεία μου δεν είναι ακόμη σε καλή κατάσταση, δεν το σκέφτηκα στιγμή όμως ήρθα να ζητήσω τη δύναμη και τη χάρη της Αγίας Ελένης. Κάθε άνθρωπος σε δύσκολες στιγμές κοιτάζει προς τον ουρανό, τον Θεό και τους Αγίους του και ψάχνει συμπαράσταση», μας αναφέρει ο κύριος Παναγιώτης. Πολλοί είναι αυτοί που μαζί τους φέρνουν και φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς στο προαύλιο του προσκυνήματος η Αποστολική Διακονία τα συλλέγει, προκειμένου, μέσω των κοινωνικών φαρμακείων και των εκκλησιαστικών φορέων να διανεμηθούν στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.
Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η μεταφορά του ιερού λειψάνου στην Αθήνα χαρακτηρίζεται ως ένα κορυφαίο γεγονός μνήμης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης ήρθε στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει εκτεθεί σε προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Η Αγία Ελένη είναι η πρώτη Χριστιανή αυτοκράτειρα. Η μία λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που εμπεριέχει στο εσωτερικό λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα. Επειδή η παράδοση των Δυτικών είναι να εμφανίζουν τα ιερά λείψανα ενδεδυμένα, για αυτό τον λόγο η Αποστολική Διακονία προσέφερε προς τιμήν της ένα επιβλητικό πορφυρό βυζαντινό ένδυμα. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο. Μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης και διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου γενικότερα. Πρόκειται για την απόφαση του Διατάγματος των Μεδιολάνων για ανεξιθρησκία που παύει τους διωγμούς κατά των Χριστιανών, την απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, για τη σύγκλιση της Α’ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου το 325, η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό και την εύρεση του Τίμιου Σταυρού στους Αγίους Τόπους. Η Αγία Ελένη, που διακρίθηκε για το τεράστιο φιλανθρωπικό της έργο, συνδέεται με την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα και ο ελληνικός λαός έχει συνδέσει πλήθος παραδόσεων μαζί της, στη Μικρά Ασία, στην Κύπρο, στη Ρόδο, στην Κάλυμνο, στην Τήλο, στο Καστελόριζο, στη Νάξο, στην Πάρο. Η προστάτιδα των Χριστιανών Αγία Ελένη κοιμήθηκε το 328 μ.Χ. σε ηλικία 80 ετών.