Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό άρωμα μικρασιατικής γης είχε ο φετινός εορτασμός της Μνήμης Μικράς Ασίας στο Καστέλλο της Χίου εκεί όπου με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα προσφυγικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν τη μοναδική σωζόμενη εικόνα που μετέφεραν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από τον ομώνυμο ναό στο Κιόστε της Μικρασίας.
Φέτος τον πανηγυρικό προεόρτιο Εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, ο πρώτος διάδοχος μετά τον ιερομάρτυρα κι εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο που κατακρεουργήθηκε από τον όχλο κατά τα τρομερά γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής το 1922.
Η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας που ιδρύθηκε το 1958 του απένειμε το χρυσό μετάλλιο ανακηρύσσοντάς τον παράλληλα επίτιμο εν ενεργεία μέλος της.
Στο μήνυμά του προς τους Χιώτες ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος εστίασε στην ανάγκη ειρήνης και ανοχής φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποία ζούσαν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στη μικρασιατική γη μέχρι τις αρχές του περασμένου αιώνα.
Συνέστησε μάλιστα στους Μικρασιάτες να τηρήσουν τις παραδόσεις και τα έθιμά τους, μεταλαμπαδεύοντας τα στις επόμενες γενιές αλλά να μείνουν μακριά από κάθε είδους μισαλλοδοξία.
«Σήμερα σας μεταφέρω την ευλογία του απεράντου χώρου της καθ’ ημάς ανατολής και σας μεταφέρω ταυτόχρονα χαιρετισμό αγάπης και τιμής αλλά και ειρήνης. Χαιρετισμό ειρήνης προς τις δύο όχθες του Αιγαίου πελάγους, το οποίο από αρχαιοτάτων χρόνων φιλοξένησε διάφορα έθνη και διαφόρους πολιτισμούς. Και εσείς εδώ και εμείς εκεί και οι υμέτεροι και οι άλλοι οι έτεροι αναπνέουμε τον ίδιο αιγαιοπελαγίτικο αέρα. Δροσιζόμαστε και εσείς εδώ και εμείς εκεί από την ίδια αιγαιοπελαγίτικη αύρα και αύριο το πρωί ο ίδιος ήλιος που θα λαμπυρίσει στα κύματα του Αιγαίου Πελάγους θα φωτίσει τους λαούς και των δύο οχθών. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η ανθρωπότητα εμείς προσευχόμαστε ως διάκονοι του Άρχοντα της ειρήνης, υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου. Επαναλαμβάνω μία ρήση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μία ρήση σημαδιακή κι έχει καταστεί σύνθημα: «Ο πόλεμος στο όνομα της θρησκείας είναι πόλεμος εναντίον της κάθε θρησκείας». Η θρησκευτική ή πολιτισμική διαφορετικότητα δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για διαφορές αλλά αφορμή αλλά για να δεχόμαστε το διαφορετικό και να μάθουμε να συμβιώνουμε. Οι πατέρες μας από τον Τσεσμέ, τη Σμύρνη, τα Αλάτσατα, από τον Κικριντζέ μας έχουν αφήσει πολύτιμα διδάγματα αυτής της συνυπάρξεως και της ανοχής. Αν διαβάσουμε τα λογοτεχνικά μας κείμενα, της Διδώς Σωτηρίου ή του Ηλία Βενέζη θα δούμε πως εμείς στο Μπαϊράμι δίναμε γλυκά σε εκείνους και πως εκείνοι το Πάσχα μας έφερναν κόκκινα αυγά», ανέφερε ο Μητροπολίτης Βαρθολομαίος.
Πηγή: www.politischios.gr