Στον Πάνο Ευαγγέλου
Eδώ και πολλά χρόνια, η κυρία Βάσω Φεγγούλη ως δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αγράφων αφιερώνει πολλές ώρες για την ανάπτυξη μιας απομονωμένης περιοχής. Στόχος της, όπως λέει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», είναι -εκτός των άλλων- ο συνδυασμός προσκυνηματικού και εναλλακτικού τουρισμού.
Πώς μπορεί να αναπτυχθεί ο θρησκευτικός τουρισμός στην περιοχή;
Ο Δήμος Αγράφων είναι ένας τόπος πλούσιος σε θρησκευτικά μνημεία, προσκυνήματα και χριστιανική ιστορία και αποτελεί ιδανικό προορισμό για την ανάπτυξη του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού.
Ωστόσο, για να μπορέσει να συμβάλλει ο θρησκευτικός- προσκηνυματικός τουρισμός στην ανάπτυξη της περιοχής μας, απαιτείται στοιχειώδης οργάνωση μέσα από ένα στοχευμένο master plan, που να μπορεί να συνδεθεί με κάθε άλλη μορφή εναλλακτικού τουρισμού στον τόπο μας. Ο συνδυασμός αυτός θα βοηθήσει τα βασικά κίνητρα που συγκροτούν τη ζήτηση για τον εναλλακτικό τουρισμό και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις αύξησης των τουριστικών ροών προς μειονεκτικές και ορεινές περιοχές που διαθέτουν τους ανάλογους πόρους. Στόχος μας, μέσα από την αρμόδια επιτροπή τουριστικής προβολής, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προοπτικές αναβάθμισης του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού στον ιστορικό και γεμάτο πολλά και σημαντικά μνημεία και προσκυνήματα δήμο μας, αναδεικνύοντάς τον ως κεντρικό μοχλό τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.
Ποια είναι εκείνα τα ορθόδοξα μνημεία της περιοχής που θα πρέπει να επισκεφτεί κάποιος;
Ιδιαιτέρως σημαντικά τα μνημεία και τα προσκυνήματα στον δήμο μας. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τα σημαντικότερα, όπως είναι η ιστορική Ι. Μονή Τατάρνας (1100), η Ι.Μ. Στάνας, η Παναγία Τροβάτου (1644), η Αγ. Παρασκευή στα Βραγκιανά (1647), όπου και η ομώνυμος ξακουστή Σχολή του Γένους, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στην Αν. Φραγκίστα, με σπάνιο αγιογραφικό διάκοσμο (ανακατασκευή του 1725), η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στη Δάφνη (1785), οι Άγιοι Ταξιάρχες στον Μάραθο, στη γενέτειρα του ήρωα Κατσαντώνη (1770), η Κοίμηση της Θεοτόκου στα Φουσιανά Πρασιάς (1679), ο Αγ. Αθανάσιος στο Βασιλέσι Πρασιάς (1652), η Παναγία στη Χρύσω (τοιχογραφίες 1725).
Στον δήμο μας βέβαια υπάρχουν και πολλά ιστορικά μνημεία, καθότι τα Άγραφα την εποχή της Τουρκοκρατίας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση του γένους. Εδώ γεννήθηκε ο Κατσαντώνης, εδώ ξεκίνησε την επανάσταση στις 10 Μαΐου 1821 ο Κώστας Βελλής, εδώ έδρασαν ο Καραϊσκάκης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος και πολλοί άλλοι προεπαναστατικοί ήρωες. Διάσπαρτα τα σημεία των μαχών στις παρυφές των Αγράφων και σε άλλες περιοχές. Ο Δήμος Αγράφων επίσης είναι η γενέτειρα και σπουδαίων προσωπικοτήτων της πολιτικής, των γραμμάτων και του πολιτισμού. Στον τόπο μας γεννήθηκαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γεώργιος Καφαντάρης, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο «Τυμφρηστός», ο Στέφανος Γρανίτσας, ενώ ευρυτανικές ρίζες έχει και ο μεγάλος Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.
Πώς είναι σήμερα η συνεργασία σας με την τοπική Εκκλησία σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς;
Η συνεργασία μας ήταν και συνεχίζει να είναι άψογη με την τοπική μας Εκκλησία, τόσο σε επίπεδο Ιεράς Μητροπόλεως, με τον προηγούμενο αλλά και τον σημερινό μας ποιμενάρχη, όσο και με τους κατά τόπους εφημερίους. Ωστόσο και εδώ θα χρειαστεί μια πιο συγκροτημένη και σχεδιασμένη με πλάνο συνεργασία, τόσο στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού όσο και σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικής προσφοράς. Ο Μητροπολίτης μας είναι ένας ιεράρχης ιδιαίτερα συνεργάσιμος με τους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι πάντα δίπλα μας σε κάθε περίπτωση. Θεωρούμε ευλογία τον ερχομό του στον τόπο μας, σε μια δύσκολη μάλιστα εποχή για όλους μας.
Τα Άγραφα είναι μια απομονωμένη περιοχή.Τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει η κατάσταση;
Είναι γεγονός ότι ο Δήμος Αγράφων είναι μια περιοχή απομονωμένη. Βασικό στοιχείο για να αλλάξει η κατάσταση, το οδικό δίκτυο που θα συνδέει την περιοχή μας με τους όμορους δήμους και νομούς. Ήδη δρομολογούνται μελέτες για να κατασκευαστούν οι δρόμοι εκείνοι που θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Με βασικό πυλώνα τον τουρισμό και τα τοπικά μας προϊόντα, μέσα από ένα επιχειρηματικό πλάνο αναβάθμισης, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Έχουν μέλλον οι νέοι στην περιοχή σας, τι γίνεται γι’ αυτό το θέμα;
Όπως καλώς γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια πολλοί νέοι μας εγκαταλείπουν την πατρίδα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στη ζωή τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον τόπο μας. Όπου οι νέοι είναι πλέον λιγοστοί. Η τακτική της μετανάστευσης δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο εξακολουθεί να είναι το ίδιο επίκαιρο και δελεαστικό όπως παλιότερα. Οι λόγοι για τους οποίους οι νέοι επιλέγουν να φύγουν ποικίλλουν, στο σύνολό τους όμως φωτογραφίζουν την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα. Η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως, παρά τις δυσκολίες στο θέμα αυτό, πιστεύω ότι αυτοί οι νέοι που έμειναν ακόμη εδώ στον ευλογημένο τόπο μας, με μια συγκροτημένη υποστήριξη, θα μπορέσουν να κρατηθούν σε μια μικρή πατρίδα που προσφέρεται για πολλά και σπουδαία. Ως δήμος το μείζον αυτό θέμα το παλεύουμε με στόχο και πρόγραμμα, και είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματά μας.
Ποια είναι
Η Βασιλική Φεγγούλη γεννήθηκε στην Επισκοπή Ευρυτανίας το 1987 και είναι το πρώτο από τα πέντε παιδιά του π. Ευαγγέλου Φεγγούλη και της πρεσβυτέρας Μαρίας Δημητρακάκη.
Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου και εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με ταυτόχρονες σπουδές στη Δημοσιογραφική Σχολή του ΑΝΤ1. Από το 2007 έως το 2013 ήταν εκδότρια και διευθύντρια της τοπικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ευρυτανικός Παλμός», ενώ διετέλεσε και ραδιοφωνική παραγωγός.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εξελέγη πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος Αγράφων. Το 2012 ορίστηκε αντιδήμαρχος και αργότερα αναπληρώτρια δήμαρχος Αγράφων, καταρρίπτοντας ρεκόρ ως νεότερη δήμαρχος σε όλη την Ευρώπη, σε ηλικία 25 ετών.
Στις εκλογές του 2014 επανεξελέγη δημοτική σύμβουλος, ορίστηκε αντιδήμαρχος Αγράφων, με αρμοδιότητα στους τομείς Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και σήμερα είναι εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής τουριστικής προβολής του Δήμου Αγράφων.