Με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία της λειτουργικής τέχνης, η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην παραγωγή και τη διάθεση εκκλησιαστικών αμφίων κι άλλων εκκλησιαστικών ειδών, υψηλής ποιότητας και τέχνης, σε τιμές προσιτές, με σκοπό να καλλιεργήσει την εκκλησιαστική τέχνη και να ενισχύσει το κατηχητικό, το ιεραποστολικό και κοινωνικό έργο του οργανισμού.
Μετά από αυτή την πρωτοβουλία, κληρικοί και μη στο νέο κατάστημα επί της οδού Ιασίου (δίπλα στη μονή Πετράκη) μπορούν να βρούν:
– Στόφες σε διάφορα χρώματα, αντίγραφα παλαιών σχεδίων, χρυσοΰφαντες και ολομέταξες.
– Κεντητές ιεράτικές στολές.
– Μονόχρωμα υφάσματα αρίστης ποιότητος και υφάνσεως για ράσο, εσώρασο, στιχάρι και επανωκαλύμμαυχο.
– Επιγονάτια κεντητά.
– Κεντητά καλύμματα Προθέσεως.
– Κορδέλες δικηροτρίκων.
– Χειροποίητους σταυρούς.
– Σετ ωμοφορίων.
– Γαλόνια ευρωπαϊκά και εγχώρια.
– Φόδρες, φούντες, κρόσσια, κουμπιά.
– Καλυμμαύχια.
– Σταυρούς και ξενόκουμπα.
– Ευαγγέλια εξαιρετικής τέχνης.
– Δισκοπότηρα.
– Σταυρούς ευλογίας και αγιασμού.
– Δοχεία για ζέον και φιάλες για την Πρόθεση.
– Μάκτρα και το νάμα «δώρημα» για τη Θεία Ευχαριστία.
– Σελιδοδείκτες και εκκλησιαστικά βιβλία.
Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δίνουν παραγγελίες, προκειμένου να σχεδιαστούν και να παραχθούν υφάσματα, επιγονάτια, εικόνες αγιογραφημένες, ή μεταξοτυπία.
Το έργο της Αποστολικής Διακονίας
Η Εκκλησία δεν ξεχώρισε ποτέ την αλήθειά της από τη ζωή της. Η κάθε φάση του εκκλησιαστικού βίου, η διοίκηση, η τέχνη, η φιλανθρωπία, ο μοναχισμός είναι βιωματικές φανερώσεις της καθολικής αλήθειας, αποκαλύπτουν την αλήθεια της καθολικής Εκκλησίας. Οι αντικειμενικές δομές ή μορφές έκφρασης του εκκλησιαστικού βίου, προέκυψαν από τη «λειτουργία» της ευχαριστιακής σύναξης των πιστών, από την πραγμάτωση της αλήθειας αυτού του σώματος. Και καθιερώθηκαν σαν δυνατότητες φανερώσεως αυτής της αλήθειας και όχι για να εξυπηρετήσουν οργανωτικές σκοπιμότητες. Η μοναδική ανάγκη που συνέστησε δομές ή θεσμούς, κείμενα, δόγματα, κανόνες μέσα στην Εκκλησία, ήταν η εσωτερική αναγκαιότητα πραγματώσεως της Εκκλησίας ως σώματος του Χριστού, ενώσεως του Θεού με τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και η λειτουργική ιεραρχία των διοικητικών δομών υπηρετούσε από την αρχή τη μοναδική αυτή εσωτερική αναγκαιότητα, το ίδιο όπως και το τυπικό της λατρείας, η αγιογραφία ή η αρχιτεκτονική των ναών.
Οι εκδόσεις και οι δραστηριότητες της Αποστολικής Διακονίας, κατά συνέπεια, εξυπηρετούν αυτή την ανάγκη: να περιγράψουν, χωρίς αυτή η περιγραφή να εξαντλεί ή να υποκαθιστά την πληρότητα της ζωής της Εκκλησίας, την αγαπητική, φιλανθρωπική στάση της απέναντι στον άνθρωπο, ως αποτέλεσμα της νίκης πάνω στον θάνατο και της Αναστάσεως εν Χριστώ.
Καταστατικό
Η Αποστολική Διακονία αποτελεί τον επίσημο Εκκλησιαστικό Οργανισμό που τελεί υπό την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ιδρύθηκε το έτος 1936 (Α.Ν. 41/1936). Οργανωτικές αναπροσαρμογές έγιναν με τους Α.Ν. 2169/1940, 976/1946, 126/1969 (άρθρο 36) και τον Κανονισμό 3/1969. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκκλησίας της Ελλάδος, (Ν. 590/1977, άρθρο 40) «η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τελούσα υπό την εποπτείαν και τον έλεγχον της Δ.Ι.Σ., μεριμνά δια τον προγραμματισμόν, την διοργάνωσιν και την εκτέλεσιν του καθ’ όλου ιεραποστολικού και μορφωτικού έργου της Εκκλησίας»…
Ειδικότερα, σκοποί της Α.Δ. είναι:
1. Η μέριμνα για τον καταρτισμό και την επιμόρφωση Ιεροκηρύκων, Εξομολόγων και συνεργατών του εκκλησιαστικού έργου.
2. Η συστηματική μελέτη και οργάνωση γενικά του κατηχητικού έργου της Εκκλησίας, ο άρτιος καταρτισμός στελεχών και η συμπαράσταση στη σπουδάζουσα νεολαία.
3. Η ενίσχυση με κάθε πρόσφορο μέσο του ορθόδοξου φρονήματος του ελληνικού λαού, η ενημέρωση των επισκεπτόμενων ξένων την Ελλάδα, καθώς και η συμπαράσταση στους κατά τόπους ορθόδοξους φορείς για την ανάπτυξη της ορθόδοξης ιεραποστολής.
4.Η φροντίδα για τη μόρφωση κοινωνικών εργατών της Εκκλησίας και για την ενίσχυση του κοινωνικού της έργου.
5. Η μέριμνα για τις πάσης φύσεως εκδόσεις της Εκκλησίας.
6. Η προετοιμασία εκκλησιαστικών εκπομπών και δημοσιευμάτων για τα μέσα μαζικής ενημερώσεως, ως και η παραγωγή μορφωτικού οπτικοακουστικού υλικού.