Kατά την επίσημη έναρξη της 15ης Γενικής Συνελεύσεως της ΚΕΚ (Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών) που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Νόβι Σαντ (Σερβίας), ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας εξελέγη ως ένας από τους τρεις συντονιστές αυτής.
Η Διάσκεψη αυτή συγκεντρώνει εκπροσώπους των Εκκλησιών, οικουμενικών οργανώσεων και εταίρων από όλη την Ευρώπη. Η Συνέλευση αυτή είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, το οποίο λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις και καθορίζει τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές των εργασιών της ΚΕΚ.
Όλες οι Εκκλησίες μέλη της ΚΕΚ θα συζητήσουν από 31 Μαΐου ώς την 5η Ιουνίου 2018 πάνω στο βιβλικό : «Να είστε μάρτυρές μου» και στις έννοιες της δικαιοσύνης, της μαρτυρίας και της φιλοξενίας από άποψη χριστιανική και ευρωπαϊκή.
Η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνελεύσεως της ΚΕΚ αφιερώθηκε στην Φιλοξενία, ένα εκ των τριών κυρίων θεμάτων αυτής της γενικής συναντήσεως για το μέλλον της Ευρώπης και τις δραστηριότητες της ΚΕΚ και τις Εκκλησίες-Μέλη της. Κατά την διάρκεια της συνεντεύξεως Τύπου κατά την έναρξη της Συνελεύσεως, ο πατήρ Heikki Huttunen, Γενικός Γραμματές της ΚΕΚ τόνισε ότι η επιλογή του Νόβι-Σαντ ήταν σημαντική : «σαν γεωγραφικό κέντρο της ηπείρου και συγχρόνως εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αυτή είναι μία από τις περίπλοκες καταστάσεις που μας αρέσουν στην ΚΕΚ, γιατί μας ωθούν να ακούμε περισσότερες από μία σημαντικές ιστορίες γεγονότων, να τα μοιραζόμαστε και να ακούμε διαφορετικές απόψεις».
Αναφορικά με το θέμα της φιλοξενίας, όλοι οι ομιλητές κατά την πρωϊνή συνεδρία παρουσίασαν διάφορα γεγονότα δίνοντας τον λόγο σε εκπροσώπους Εκκλησιών είτε στις χώρες μετανάστευσης είτε στις χώρες υποδοχής. Ο Αγιώτατος Πατριάρχης της Ορθοδόξου Συριακής Εκκλησίας με έδρα Συρία και Ιράκ, κ. Ιγνάτιος Aphrem II, και ο πατήρ Μελέτιος Μελετιάδης της Ευαγγελικής Εκκλησίας Ελλάδος έλαβαν τον λόγο, μετά την εισαγωγή μιάς βιβλικής μελέτης υπό του πάστορος Luca Negro, Προέδρου της Ομοσπονδίας Προτεσταντικών Εκκλησιών στην Ιταλία.
Ο πάστορας Luca Negro ερώτησε τους συνέδρους ξεκινώντας από το βιβλίο της Γενέσεως : «Πώς θέλουμε να παρουσιαζόμαστε σαν Εκκλησίες της Ευρώπης; Ξενόφοβοι ή ως αγάπη προς τον ξένο; Όπως ο Αβραάμ και η Σάρα που φιλοξένησαν αγνώστους στην περιοχή τους στην δρύ Μαμβρή, ή όπως οι κάτοικοι των Σοδόμων που απέρριψαν τον Λωτ και την οικογένειά του; Ξαναδιαβάζοντας αυτό το κείμενο υπό το φως της εικόνας της Αγίας Τριάδος του Ρουμπλιώφ, που απεικόνισε αυτό το επεισόδιο, αναδεικνύεται το θέμα της φιλοξενίας όχι μόνο σαν χριστιανική αρετή, αλλά σαν το κέντρο της χριστιανικής πίστης. Έχοντας επίγνωση ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μόνο μία σταγόνα νερού στην <Μεσόγειο των αναγκών των μεταναστών από την Συρία> η μελέτη αυτή της Βίβλου παρότρυνε την δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ιταλία, στη Γαλλία και στο Βέλγιο».
Η ΚΕΚ είναι μία Ένωση που συγκεντρώνει αδελφικά 116 εκκλησίες: Ορθοδόξους, Προτεστάντες, Αγγλικανούς και Παλαιο-Καθολικούς από όλη την Ευρώπη και περισσότερα από 40 εθνικά Συμβούλια Εκκλησιών και οργανώσεων Εταίρων. Ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργo.