Αρχική » Το κακό, η σωτηρία και η προσευχή

Το κακό, η σωτηρία και η προσευχή

από christina

«Το κακό αρχίζει από τις κακές σκέψεις. Όταν πικραίνεσαι και αγανακτείς, έστω και µόνο µε τη σκέψη, χαλάς την πνευματική ατμόσφαιρα, εμποδίζεις το Άγιο Πνεύμα να ενεργήσει και επιτρέπεις στον Διάβολο να μεγαλώσει το κακό. Εσύ πάντοτε να προσεύχεσαι, να αγαπάς και να συγχωρείς, διώχνοντας από μέσα σου κάθε κακό λογισµό».

 Άγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

 

«Η σωτηρία του παιδιού σας περνάει μέσα από τον εξαγιασμό τον δικό σας».

 Άγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

 

«Η προσευχή κάνει θαύματα. Δεν πρέπει η μητέρα να αρκείται στο αισθητό χάδι στο παιδί της, αλλά να ασκείται στο πνευματικό χάδι της προσευχής». 

Άγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

 

«Ο Ορθόδοξος ασκητισμός δεν είναι µόνο για τα μοναστήρια, αλλά και για τον κόσμο». 

Άγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

 

«Κρίνοντας τον άλλο, καταδικάζεις τον ίδιο τον εαυτό σου, αφού κι εσύ ο κριτής κάνεις τα ίδια». 

Απ. Παύλος

 

«Προσέχετε να μην επαινείτε ένας τον άλλον κατά πρόσωπον, διότι βλάπτει και τους τελείους ο έπαινος, όχι εσάς που είσθε ακόμη αδύνατοι… Μόνον ονειδισμοί και ταπεινώσεις ωφελούν πνευματικώς τον άνθρωπον. Διότι εξ αυτών γεννάται ταπείνωσις. Κερδίζει στεφάνους. Υπομένων πνίγει εγωισμόν και κενοδοξίαν». 

Γ. Ιωσήφ ο Ησυχαστής

 

«Όποιος δουλεύει Κυριακή και δεν πάει σε εκκλησία οι συμφορές τού έρχονται και ψάχνει την αιτία». 

Π. Ευγένιος Σταυρονικητιανός

 

«Η πύλη της μετανοίας είναι για όλους ανοιχτή και κανείς δεν ξέρει ποιος θα την πρωτοπεράσει? εσύ που κατακρίνεις τον άλλον ή αυτός που κατακρίνεται από σένα; Κατάκρινε πάντοτε τον εαυτό σου και θα πάψεις να κατακρίνεις τους άλλους». 

Άγ. Σεραφείμ του Σάρωφ

 

«Ο νέος άνθρωπος είναι αδύνατο να μην ταράζεται από σαρκικούς λογισμούς. Πρέπει γι’ αυτό να προσεύχεται επίμονα στον Θεό, για να σβήνει τη σπίθα των αισχρών επιθυμιών μόλις εμφανίζεται. Έτσι δεν θα δυναμώσει ποτέ η φλόγα». 

Άγ. Σεραφείμ του Σάρωφ

 

«Η απελπισία είναι η μεγαλύτερη χαρά του Διαβόλου. Είναι αμαρτία θανάσιμη». 

Άγ. Σεραφείμ του Σάρωφ

 

«Στο 35ο έτος της ηλικίας του, δηλαδή στα μισά της επίγειας ζωής του, ο άνθρωπος κάνει συνήθως μεγάλο αγώνα για να συγκρατήσει τον εαυτό του. Πολλοί σε αυτή την ηλικία δεν παραμένουν στον δρόμο της αρετής. Ξεφεύγουν και ακολουθούν τον δρόμο των επιθυμιών τους». 

Άγ. Σεραφείμ του Σάρωφ

 

«Τίποτε δεν συμβάλλει τόσο στην απόκτηση της εσωτερικής ειρήνης όσο η σιωπή και η συζήτηση με τον εαυτό μας μάλλον παρά με τους άλλους». 

Άγ. Σεραφείμ του Σάρωφ

 

«Η ειρήνη της ψυχής αποκτάται με τις θλίψεις. Η Γραφή λέει: “Περάσαμε από τη φωτιά και τον κατακλυσμό των θλίψεων. Τελικά, όμως, μας οδήγησες σε τόπο αναψυχής”. (Ψαλμ. 65:12)». 

Άγ. Σεραφείμ του Σάρωφ

 

«Αν επιτρέψει ο Κύριος να δοκιμάσει ο άνθρωπος ασθένειες, τότε Εκείνος θα του δώσει και τη δύναμη της υπομονής».

 Άγ. Σεραφείμ τoυ Σάρωφ

 

«Η πίστη χωρίς τα έργα είναι νεκρή (Ιακ. 2:26). Η αληθινή πίστη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τα έργα. Όποιος πραγματικά πιστεύει οπωσδήποτε θα κάνει και καλά έργα». 

Άγ. Σεραφείμ του Σάρωφ

 

«Είμαστε προσκυνητές σε αυτή τη γη και δεν υπάρχει τίποτα μόνιμο για μας εδώ».

Π. Σεραφείμ Ρόουζ

 

«Κάθε τι μπορεί να γίνει αντικείμενο ή αφορμή προσευχής». 

Αρχιεπ. Άντονι Μπλουμ

 

«Η ψυχή σας να δίδεται στην ευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με” για όλες σας τις έγνοιες, για όλα και για όλους. Μην κοιτάζετε αυτό που σας συμβαίνει, αλλά να κοιτάζετε το φως, τον Χριστό, όπως το παιδί κοιτάζει τη μητέρα του όταν κάτι του συμβεί». 

Άγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

 

«Η προσευχή υπερπηδά τα κτίσματα, διασχίζει νοερώς τον αέρα, πορεύεται επάνω από τον αέρα, διασχίζει το σύνολον των αστέρων, ανοίγει τις πύλες των ουρανών, ξεπερνά τους αγγέλους. Εκεί προσκυνεί τη θεότητα, εκεί αξιώνεται να γίνη συνομιλητής με τον ουράνιον βασιλέα». 

Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

 

«Κανένα από εκείνα που συντελούν εις την ευσέβειαν δεν μπορεί να εισέλθη εις ψυχήν που είναι έρημος από προσευχήν και από δέησιν. Αλλά, ωσάν πόλις ανοχύρωτος εύκολα μπορεί να υποταχθή εις τους εχθρούς από έλλειψιν κάθε εμποδίου, το ίδιο λοιπόν και την ψυχή που δεν είναι οχυρωμένη με προσευχές εύκολα ο Διάβολος την υποτάσσει και τη γεμίζει με ευκολίαν με κάθε αμαρτίαν. Κατ’ αρχήν, όταν ιδή ψυχήν θωρακισμένην με προσευχές δεν τολμά να την πλησιάση».

Άγ. Ιωάννης Χρυσόστομος

 

«Η αλεπού είναι ζώο πολυμήχανο και πονηρό. Όταν πεινάσει και δεν βρίσκει τι να φάει, πηγαίνει σε ζεστούς τόπους, πέφτει ανάσκελα και κάνει την ψόφια. Έτσι, καθώς κατεβαίνουν τα όρνια για να την κατασπαράξουν, εκείνη πηδά ξαφνικά και τα πιάνει. Το ίδιο τέχνασμα κάνει και ο Διάβολος για να παγιδεύση τους πιστούς. Παρουσιάζει ένα σωρό αμαρτίες σαν αθώες κι ακίνδυνες απολαύσεις και ξαφνικά ο Χριστιανός, παρασυρόμενος στα διάφορα πάθη, γίνεται δέσμιός του και χάνεται οριστικά».

Άγ. Επιφάνιος

 

«Σε εκείνον που αγωνίζεται πολύ καιρό και δεν βλέπει πνευματική πρόοδο υπάρχει υπερηφάνεια και εγωισμός. Πνευματική πρόοδος υπάρχει εκεί όπου υπάρχει πολλή ταπείνωση». 

Άγ. Παΐσιος

 

«Κάθε πρωί ο Θεός ευλογεί τον κόσμο με το ένα χέρι, αλλ’ όταν ιδή κανέναν ταπεινό άνθρωπο, τον ευλογεί με τα δυο Του χέρια. Εκείνος που έχει μεγαλύτερη ταπείνωση είναι ο μεγαλύτερος απ’ όλους». 

Παπα-Τύχωνας

 

«Μπορεί κάποιος να μιλάει για τις αμαρτίες του και να είναι υπερήφανος κι άλλος να μιλάει για τις αρετές του και να είναι ταπεινός». 

Άγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

 

«Ο Θεός δεν θέλει μέσα στην καρδιά μας συντροφιές, θέλει μόνον Αυτός να βασιλεύει. Αν μπορούμε να το πετύχουμε, τότε πετυχαίνουμε και εύκολα την καρδιακή προσευχή». 

Γ. Εφραίμ Κατουνακιώτης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ