Εναν ακήρυχτο πόλεμο βιώνουν οι Χριστιανοί ανά τον κόσμο. Υφίστανται κάθε είδους διώξεις από ακραίους ισλαμιστές στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, αλλά και την Ασία, με τη διεθνή κοινότητα να αδιαφορεί.
Από το 2001 και μετά, περισσότεροι από 12.000 χριστιανοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε στοχευμένες επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και τόπων διαμονής τους.
Οι επιθέσεις εναντίον των χριστιανικών εκκλησιών αποτελούν τη συνήθη δράση των τζιχαντιστών ισλαμιστών. Η πιο πρόσφατη επίθεση, αυτή στη Σρι Λάνκα -όπου δολοφονήθηκαν 320 άνθρωποι μέσα σε τρεις εκκλησίες του Κολόμπο, αλλά και σε ξενοδοχεία όπου κατέλυαν τουρίστες-, προκαλεί αποτροπιασμό αλλά και φόβο ότι έχει ανοίξει ένας νέος ασκός του Αιόλου στην περιοχή της Ασίας. Η πιο ανησυχητική πλευρά αυτού του νέου μακελειού είναι ότι πιθανότατα έγινε σε «αντίποινα» για το μακελειό στα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας. Αυτή η πτυχή της τρομοκρατικής βίας με θρησκευτικό υπόβαθρο προδιαθέτει για έναν νέο κύκλο αίματος και έκφρασης οργής εκ μέρους των φανατικών.
Εναν μήνα μετά την επίθεση ενός ρατσιστή μισάνθρωπου σε δύο τεμένη και τη μαζική δολοφονία 49 ανθρώπων, στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, σημειώθηκε το μακελειό στο Κολόμπο και σε δύο άλλες περιοχές της Σρι Λάνκα, την ημέρα του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών. Αν και όλες οι έρευνες στρέφονται στη δράση δύο εγχώριων ισλαμιστικών οργανώσεων, την Ταουχίντ Τζαμαάτ (National Thawheed Jama’at ή NTJ) και την JMI, τόσο η πολιτική εξουσία της νησιωτικής χώρας όσο και οι ΗΠΑ έχουν πειστεί ότι υπήρξε βοήθεια και οργάνωσης «απ’ έξω» και συγκεκριμένα από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), που πανηγυρίζει για το «καλό αποτέλεσμα» των βομβιστικών επιθέσεων.
Η πιθανότητα ανάμειξης του ISIS ενισχύεται από το γεγονός ότι το αμερικανικό FBI και οι βρετανικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι θα συνεισφέρουν στις έρευνες που γίνονται στη Σρι Λάνκα, μία ασταθή πολιτικά χώρα του Ινδικού Ωκεανού, η οποία μόλις πριν από δέκα χρόνια βγήκε από έναν αιματηρό 26ετή εμφύλιο πόλεμο.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια κρατά τα σκήπτρα των «διωγμών» κατά των χριστιανών, λόγω των εμφυλίων, της εξάπλωσης του Ισλαμικού Κράτους και της συρρίκνωσης του ποιμνίου. Μία σειρά από περιπτώσεις τρομοκρατικών αντιποίνων και δράσεις κατά των χριστιανών στη Μέση Ανατολή αυξήθηκε κατά 300% τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
ΣΥΡΙΑ
Ορθόδοξοι, καθολικοί και Σύροι ιακωβίτες έχουν υποστεί τα πάνδεινα στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στη χώρα. Το 2010, πριν από την έκρηξη του εμφυλίου, οι χριστιανοί ήταν πάνω από 1,2 εκατομμύρια, ενώ σήμερα είναι περίπου 150.000, σύμφωνα με ρωσικές πηγές! Οπως τονίζουν πολλοί, σε περιοχές του αραβικού κόσμου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο «αφανισμού των χριστιανών», και μάλιστα στη Συρία, που ήταν η «κοιτίδα» της διαμόρφωσης του Χριστιανισμού ως παγκόσμιας θρησκείας, με τη δράση των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα στην Αντιόχεια. Οι χριστιανοί της Συρίας είναι ορθόδοξοι οι περισσότεροι και χωρίζονται στους ελληνορθόδοξους και τους ιακωβίτες (προέρχονται από τους μονοφυσίτες). Ωστόσο, μεγάλες διώξεις και κινδύνους αντιμετωπίζουν και οι κοινότητες των καθολικών και των κοπτών.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η χώρα των… Φαραώ έχει γίνει πολλές φορές το θέατρο τρομοκρατικών επιθέσεων ισλαμιστών εναντίον των χριστιανών κοπτών. Το 2017 έχασαν τη ζωή τους 100 χριστιανοί σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών. Οι επιθέσεις συνήθως γίνονται ημέρες μεγάλων γιορτών (π.χ. Κυριακή των Βαΐων). Οι θρησκευτικές εντάσεις υπήρχαν πάντα στην Αίγυπτο και οι χριστιανοί αντιμετώπιζαν εχθρική συμπεριφορά ακόμη και από το κοσμικό καθεστώς του Μουμπάρακ. Ωστόσο σε γενικές γραμμές, η κοσμική εξουσία διασφάλιζε ένα ανεκτικό στάτους κβο. Η κατάσταση όμως, τα τελευταία χρόνια, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τους χριστιανούς. Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη των περισσότερων επιθέσεων, ως καθοδηγητής των τοπικών οργανώσεων, όπως η Ανσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, που αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η επίθεση εναντίον λεωφορείου πιστών που κατευθυνόταν στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ στην επαρχία Μίνια, ή η απαγωγή 21 χριστιανών το 2015, που μεταφέρθηκαν σε περιοχή της γειτονικής Λιβύης και αποκεφαλίστηκαν από τους τζιχαντιστές, προκάλεσαν φρίκη σε όλο τον κόσμο· η σφαγή απαθανατίστηκε σε βίντεο, το οποίο στη συνέχεια αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.
ΙΡΑΚ
Μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο, με ιστορία περίπου 2.000 ετών στη Μεσοποταμία, οι χριστιανοί του Ιράκ, βρίσκονται υπό διωγμόν. Από περίπου 5 εκατομμύρια το 1947, το 2014 ο χριστιανικός πληθυσμός δεν αριθμούσε ούτε 2.000. Η πλειονότητά τους είναι Χαλδαίοι καθολικοί και μέχρι πρόσφατα ζούσαν κατά κύριο λόγο στη Βαγδάτη, στη Βασόρα, στη Μοσούλη, στο Κιρκούκ και την κοιλάδα της Νινευή στον Βορρά, την αρχαία πρωτεύουσα του ασσυριακού πολιτισμού. Η έλευση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έφερε μαζί της τρόμο και μία συντονισμένη εκστρατεία απαγωγών και βεβήλωσης των ναών.
ΝΙΓΗΡΙΑ
Η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό χριστιανών στην Αφρική έχει περισσότερους από 85 εκατομμύρια πιστούς (40-49%) που ζουν στο Νότο και το κέντρο της Νιγηρίας. Τα τελευταία χρόνια, η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ -που στοχεύει στην απόσχιση του βόρειου τμήματος της χώρας και την επιβολή της σαρία- σπέρνει τον τρόμο και επιβάλλει το νόμο του αίματος στις χριστιανικές κοινότητες. Η Μπόκο Χαράμ, που είχε συμμαχήσει με το Ισλαμικό Κράτος, έχει σκοτώσει χιλιάδες μη μουσουλμάνους, έχει εκτοπίσει χιλιάδες άλλους, ενώ χρησιμοποιεί φρικτές απάνθρωπες μεθόδους.
ΚΕΝΥΑ – ΣΟΜΑΛΙΑ
Οι σφαγές χριστιανών πιστών στην Κένυα και τη Νιγηρία, γίνονται κυρίως από ενόπλους της οργάνωσης Αλ-Σαμπαάμπ, τα τελευταία χρόνια. Η σομαλική Aλ-Σαμπαάμπ εξελίχθηκε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην περιοχή. Πρόκειται για σκληρή τζιχαντιστική οργάνωση, που ιδρύθηκε το 2006 και θέλει να ανοικοδομήσει την κατακερματισμένη και κατεστραμμένη από τις συνεχείς συρράξεις Σομαλία, στα πρότυπα του ισλαμικού νόμου (σαρία). Ο Χριστιανισμός, που έφθασε στην Κένυα το 15ο αιώνα με τους Πορτογάλους, είναι η κύρια θρησκεία σήμερα στο Ναϊρόμπι, με τους περισσότερους πιστούς να είναι προτεστάντες. Στη Σομαλία, ο Χριστιανισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος, (ούτε 0,1% του πληθυσμού).
ΠΑΚΙΣΤΑΝ – ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι χριστιανοί του Πακιστάν είναι η θρησκευτική μειονότητα που δέχεται τους περισσότερους σύγχρονους «διωγμούς». Από το 1990, δεκάδες χριστιανοί έχουν καταδικαστεί για διαστρέβλωση του Κορανίου και βλασφημία, ενώ τα τελευταία 12 χρόνια έχουν σκοτωθεί πάνω από 110 άνθρωποι από βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες. Στο Πακιστάν οι χριστιανοί αποτελούν μειοψηφία -γύρω στο 1,6% του πληθυσμού-, στοχοποιούνται ωστόσο συχνά, οδηγούνται στα δικαστήρια, ξυλοκοπούνται από εξαγριωμένα πλήθη φανατικών μουσουλμάνων, ενώ οι συνοικίες τους γίνονται στόχος εμπρησμών. Οι χριστιανοί του Πακιστάν είναι περίπου το 1,6% του συνολικού πληθυσμού των 208 εκατομμυρίων κατοίκων – είναι κυρίως καθολικοί και προτεστάντες προσηλυτισμένοι επί Βρετανών.
Στο Αφγανιστάν δεν υπάρχουν χριστιανικές εκκλησίες και οι περισσότεροι χριστιανοί στη χώρα αρνούνται να εκφράσουν τις πεποιθήσεις τους, φοβούμενοι τους Ταλιμπάν. Οι χριστιανοί εκτιμώνται σε λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, καθώς κρύβονται ή προσφεύγουν για την άσκηση της λατρείας τους σε ιδιωτικές εκκλησίες.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ουσιαστικά, στη χώρα απαγορεύεται κάθε θρησκευτικό δικαίωμα. Η πλειονότητα των κατοίκων της χώρας είναι άθεοι επίσημα, αν και ο Βουδισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην κουλτούρα της. Οι χριστιανοί υπολογίζονται σε ένα ποσοστό 1,7%, το οποίο όμως είναι αμφίβολο αν μπορεί να εκφράσει την πίστη του. Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει για την τύχη των πιστών όλων των θρησκειών, στη χώρα όπου «λατρεύεται» ο Κιμ Γιονγκ-Ουν.