Αρχική » Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων

από ikivotos

Η μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου εορτάσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων.
Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, προέστη της ακολουθίας του Εσπερινού και της λιτάνευσης της ιεράς εικόνος της Αγίας Παρασκευής και την κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον ως άνω Ιερό Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι η λαοφιλής Αγία Παρασκευή η αθληφόρος, συγκεντρώνει στην προσωπικότητά της πολλά χαρίσματα, πολλές αρετές και πολλές δυνατότητες.
Το αποστολικό ανάγνωσμα από την προς Γαλάτας επιστολή του Αποστόλου Παύλου, που αναγιγνώσκεται στις μνήμες των αθληφόρων αγίων, αναφέρεται στη διαφορετικότητα του νόμου και της χάριτος.
Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει: «Πρὸ δὲ τοῦ ἐλθεῖν τὴν πίστιν ὑπὸ νόμον ἐφρουρούμεθα» δηλαδή πριν να έρθει η πίστη, φρουρούμασταν από το νόμο.
Όταν ήρθε όμως η πίστη, «ὅσοι εἰς Χριστὸν ἐβαπτίσθητε, Χριστὸν ἐνεδύσασθε» και η Χάρις του Χριστού δίνεται μέσα στην εκκλησία, δια των μυστηρίων του βαπτίσματος, του χρίσματος και της θείας κοινωνίας .
Η ένδυση του Χριστού, αποτυπώνεται με ακρίβεια στη ζωή, στην πίστη, στην ομολογία και στο μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής, η οποία αν και ζούσε στην ειδωλολατρική Ρώμη, βαπτίστηκε Χριστιανή και προετοιμάστηκε από την ευσεβή οικογένειά της, για να γίνει αυτό το σπουδαίο ιεραποστολικό και μαρτυρικό πρόσωπο, που αποτελεί δώρημα για την Εκκλησία μας.
Η Αγία Παρασκευή βαπτίστηκε στην πίστη του Ιησού Χριστού και σε κάθε στιγμή ομολογίας, πίστεως, δοξολογίας και μαρτυρίας, απεδείκνυε ότι είχε ενδυθεί τον Χριστό στη ζωή της.
Η ένδυση του Χριστού σημαίνει βίωση του Χριστού και συμπόρευση μαζί Του και αυτή ήταν η ασφάλεια και η δύναμη της Αγίας Παρασκευής κατά την ώρα του μαρτυρίου της, η οποία εμπιστεύτηκε τον Χριστό και του παρέδωσε την ζωή της.
Η Αγία Παρασκευή αντάλλαξε την ζωή της ματαιότητας, κατά την οποία οι άνθρωποι βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις, με την αιώνια ζωή που χαρίζει ο Χριστός και έγινε για όλους τους Χριστιανούς πρότυπο, ώστε να θυμόμαστε, ότι βαπτιστήκαμε στο Όνομα του Ιησού Χριστού και Τον ενδυθήκαμε στη ζωή μας και καλούμαστε κι εμείς να κληρονομήσουμε την Βασιλεία του Θε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ