Του Πάνου Ευαγγέλου
Tο νέο Εκκλησιαστικό έτος κρύβει πολλά για τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καθώς είναι πολλά τα σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να διαχειριστεί. Από τα δώδεκα μέλη οι περισσότεροι είναι νέοι, δυναμικοί και με απόψεις, ωστόσο υπάρχουν και οι μητροπολίτες όπως ο Ανθιμος Θεσσαλονίκης 85 χρόνων, ο Παραμυθίας Τίτος 88 χρόνων αλλά και ο Μηθύμνης Χρυσόστομος 89 χρόνων, οι οποίοι έχουν την πείρα να καταλήγουν σε αποφάσεις που είναι για το καλό της Εκκλησίας, εφ’ όσον δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις αντοχές τους.
Εκτός των τριών της “παλιάς φρουράς”, σε αυτή τη ΔΙΣ υπάρχουν και πολλοί νέοι οι οποίοι συμμετέχουν για πρώτη φορά, όπως ο Σισανίου Αθανάσιος, αλλά και προσωπικότητες όπως ο Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος έχει διαφωνήσει σε πολλά με τον κ. Ιερώνυμο και κυρίως για τη συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, η ΔΙΣ και στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος θα κληθεί να αποφασίσει για να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, με τον Μεσσηνίας να έχει ταχθεί υπέρ των θέσεων του Πατριαρχείου.
Αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί η Ιεραρχία του Οκτωβρίου η οποία εκτός των άλλων θα κληθεί να εκλέξει και τους τρεις νέους μητροπολίτες στις μητροπόλεις Καλαβρύτων, Φθιώτιδος και Λήμνου.
Η ΔΙΣ θα είναι αυτή η οποία θα διαχειριστεί τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά την αλλαγή της κυβέρνησης. Μέχρι τώρα ο Αρχιεπίσκοπος είχε επενδύσει πάρα πολλά στην καλή συνεργασία που είχε αναπτύξει με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ώστε να προχωρήσει το σχέδιό του για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Βεβαίως και τώρα οι σχέσεις του με την κυβέρνηση είναι καλές και ήδη στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Παιδείας αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης, διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνεργασία των δύο πλευρών.
Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας υποστηρίζεται με θέρμη από τον υπουργό κ. Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος διαβεβαίωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι θα υπάρχει συνεργασία προς το συμφέρον όλων.
Βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση φρόντισε να στείλει και ένα διαφορετικό μήνυμα προς τον Αρχιεπίσκοπο με την αλλαγή που έκανε, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, του διοικητή του Αγίου Ορους κ. Κωστή Δήμτσα, αν και ήταν ο εκλεκτός του κ. Ιερώνυμου.
Επίσης η κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί κόντρες με το Φανάρι, με το οποίο ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων.
Για τον καλύτερο συντονισμό των δύο πλευρών θα υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, κυρίως για ζητήματα που άπτονται και της εξωτερικής πολιτικής.
Στην Ιεραρχία πάντως δεν αγνοούν το γεγονός ότι για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, θα έχουν να κάνουν με μία κυβέρνηση η οποία ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για θέματα όπως τα θρησκευτικά, οι έμφυλες ταυτότητες, τα σύμφωνα συμβίωσης κλπ.
Τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
Θεσσαλονίκης Ανθιμος
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος γεννήθηκε στη Σαλμώνη (πρώην Κούκουρα) του νομού Ηλείας στις 26 Οκτωβρίου του 1934 και το κοσμικό του όνομα είναι Διονύσιος Ρούσσας.
Το 1964 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ και τον επόμενο χρόνο πρεσβύτερος. Στις 13 Ιουλίου του 1974 εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης. Φέρεται επίσης ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην ίδρυση ιατρικής σχολής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης. Με επιστολές προς τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και με συνεχείς ενέργειες πέτυχε την δημιουργία αυτής. Το 1998 ήταν άτυπα υποψήφιος στις αρχιεπισκοπικές εκλογές. Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία έλαβε 13 ψήφους ενώ στην τρίτη, στην οποία στήριξε τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, 4 ψήφους. Στις 26 Απριλίου 2004 μετατέθηκε στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ως διάδοχος του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ κατόπιν οριακής απόφασης της Ιεράς Συνόδου.
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου Τίτος
Ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτος (κατά κόσμον Σωτήριος Παπανάκος), εγεννήθη το 1931 στον Πειραιά. Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου απεφοίτησε το 1964. Εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1966. Υπηρέτησεν ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.
Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας εχειροτονήθη εις τας 17 Ιουλίου 1974.
Μηθύμνης Χρυσόστομος
Ο Μητροπολίτης Μηθύμνης Χρυσόστομος Καλαματιανός γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1930. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1954 και πρεσβύτερος το 1967. Υπηρέτησε ως Διάκονος, Εφημέριος και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής κατά την χρονική περίοδο από το 1954 έως το 1984 και ως Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως από το 1974 έως και το 1976. Υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ως Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας και Ευποιίας και ως Αρχειοφύλακας από το 1976 έως το 1984.
Το 1984 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο ως Μητροπολίτης Μηθύμνης. Εχει διατελέσει Τοποτηρητής Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών μέχρι την εκλογή νέου Επισκόπου Χίου.
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
O Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος (κατά κόσμον Αλέξανδρος Σταυρόπουλος), γεννήθηκε στον Βλαχιώτη Λακωνίας το 1959. Είναι απόφοιτος της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ το 1982 και πρεσβύτερος το 1987, οπότε και διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης. Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας στις 17 Μαρτίου 2007.
Μεσσηνίας Χρυσόστομος
Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος Σαββάτος), γεννήθηκε στο Περιστέρι στις 8 Σεπτεμβρίου του 1961. Το 1988 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1990 Πρεσβύτερος. Μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών του σπουδών στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκε στη Ρώμη και στο Στρασβούργο (μεταπτυχιακό και διδακτορικό αντίστοιχα) μετά από υποτροφία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Το 1999 εξελέγη Λέκτορας στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 επίκουρος καθηγητής.
Στις 15 Μαρτίου 2007 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας Μητροπολίτης Μεσσηνίας, διαδεχόμενος τον Χρυσόστομο Θέμελη.
Εχει υπηρετήσει ως γραμματέας της συνοδικής επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδας, εφημέριος της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου και εκπροσώπησε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σε διεθνή συνέδρια.
Εχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή αρκετών θρησκευτικών συγγραμμάτων.
Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλος
Ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μανωλάτος), γόνος πολυμελούς οικογενείας, γεννήθηκε το έτος 1963 εις Λευκάδα. Εφοίτησεν εις την Ανωτέραν Εκκλησιαστικήν Σχολήν Αθηνών και εν συνεχεία εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1991 και Πρεσβύτερος το έτος 1992.
Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης εξελέγη την 24ην Ιουνίου 2008.
Θηβών και Λεβαδείας Γεώργιος
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος Μαντζουράνης γεννήθηκε στη Νάξο το 1952.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του εφοίτησε στις εκκλησιαστικές σχολές Κορίνθου και Τήνου καθώς και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 .Το 1981 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1982 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας εξελέγη την 24ην Ιουνίου 2008.
Παροναξίας Καλλίνικος
Ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος (κατά κόσμον Νικόλαος Δεμενόπουλος), γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, με γονείς από τη Νάξο. Αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή Αθηνών και σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έκανε και Μεταπτυχιακές Σπουδές στον τομέα του Κανονικού Δικαίου. Στις 25 Οκτωβρίου 1986 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 29 Οκτωβρίου 1989 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος – Αρχιμανδρίτης. Στις 24.6.2008 εξελέγη Μητροπολίτης Παροναξίας.
Φωκίδος Θεόκτιστος
Ο Μητροπολίτης Θεόκτιστος (κατά κόσμον Θεόδωρος), γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1954, όπου παρακολούθησε τις εγκύκλιες σπουδές του και στη συνέχεια σπούδασε Θεολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λαμβάνοντας το πτυχίο του το 1977.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Τιµίου Προδρόµου Στεμνίτσας Γορτυνίας το 1973.
Στις 14 Οκτωβρίου 2009, εξελέγη Βοηθός της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της Πάλαι ποτε Διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης.
Στις 25 Ιουνίου 2014 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Φωκίδος.
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος
Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος Μπαρδάκας γεννήθηκε στη Μελίτη Φλωρίνης το 1969.
Επεράτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Φλώρινα και εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., από την οποία αποφοίτησε το 1991.
Το 1993 εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος ενώ το 1996 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος.
Μητροπολίτης εξελέγη το 2015.
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος
Ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος, κατά κόσμον Αριστοτέλης Τόλιος, εγεννήθη εις την Ελευθερούπολιν Καβάλας το 1960. Ελαβε το πτυχίον του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983.
Το 1984 εκάρη μοναχός και λίγο αργότερα πρεσβύτερος.
Την 6ην Οκτωβρίου 2017 εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.
Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος
Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος Γιαννουσάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971.
Είναι Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1993, ενώ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στον ιστορικό τομέα της Θεολογίας.
Τυγχάνει πτυχιούχος της αγγλικής γλώσσης, ενώ γνωρίζει και την γερμανική.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης το 1995.
Το 2019 εξελέγη μητροπολίτης Σισανίου.