Eίναι από τους πλέον δυναμικούς ιεράρχες. Οι απόψεις του κατά καιρούς έχουν ξαφνιάσει εντός και εκτός της Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος ο οποίος αυτές τις μέρες συμπλήρωσε 15 χρόνια αρχιερατείας, όλο αυτό το διάστημα διακρίθηκε για τις προσπάθειές του να φέρει πιο κοντά τους νέους και να στείλει μηνύματα σε κάθε κατεύθυνση με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός Ελλάδος.
Ο Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Ανθιμος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1962 και το κοσμικό του όνομα είναι Χρήστος Κουκουρίδης.
Το 1981 φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Ξάνθης, το 1983 έλαβε το πτυχίο της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας Αλεξανδρουπόλεως και στη συνέχεια ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 1987.
Στις 6 Οκτωβρίου 1985 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμο, οπότε μετονομάσθηκε Ανθιμος. Το 1989 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και τοποθετήθηκε Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως. Το 1990 διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και το 2000 Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού. Από το 1993 υπήρξε ο πνευματικός των Κατασκηνώσεων της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως και από το 2000 μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Εβρου.
Συμμετείχε στην ακολουθία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στη Ρώμη για την επιστροφή των λειψάνων των Αγίων Ιωάννου του Χρυσοστόμου και Γρηγορίου του Θεολόγου στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2004. Συνόδευσε επίσης, τον Μάιο 2010, τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ταξίδι του στη Βουλγαρία. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2007 συμμετείχε στην τριμελή Αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχου Ρουμανίας Δανιήλ στο Βουκουρέστι. Τον Ιούνιο του 2008 μετέβη στο ιεραποστολικό κλιμάκιο στην πόλη Κιπούσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου εγκαινίασε το σχολείο με το όνομα “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ”, προσφορά των πιστών της Μητροπόλεως.
Στις 6 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. Η χειροτονία σε Επίσκοπο έγινε στις 9 Οκτωβρίου 2004 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Η Ενθρόνιση στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2004 παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.
Συνέγραψε τα κεφάλαια περί της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου στον συλλογικό τόμο «Θράκη Ελλάδα μου, Ελλάδα πατρίδα μου» (1994) και αρθρογράφησε επί δεκαετία σε έντυπο περιοδικό και εβδομαδιαίο Τύπο (περιοδικό «Γνωριμία», Εφημερίδα «Πρώτη»). Εξέδωσε τα εξής βιβλία:
«Λόγος κοινωνός και οδοιπόρος» («Παλίμψηστο» 2001) με 20 εποικοδομητικές ομιλίες.
«Παναγία Κοσμοσωτήρια Φερών» (2001) που αποτελεί ιστορικό αρχαιολογικό οδηγό για το ομώνυμο βυζαντινό μνημείο του ιβ΄ αιώνος.
«Μελάνι και θυμίαμα» («Ενδοχώρα 2004») με σειρές επίκαιρων άρθρων που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πρώτη».
«Ανθίμω γέροντι, άνθη υιικά» (2005), με ομιλίες αφιερωμένες στον γέροντά του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο Ρούσσα.
Σε παλιότερη συνέντευξή του, μιλώντας για τους νέους και την επιρροή σε αυτούς από την Εκκλησία ανέφερε:
Να σας πω τι φταίει! Τον σταρ και τον ποδοσφαιριστή τον αποδέχονται, επειδή ακριβώς τον «αγγίζουν», τον αποδέχονται ή τον απορρίπτουν. Εμείς, κρατάμε αποστάσεις, ανεβήκαμε πολύ ψηλά και δεν μας φτάνουν, μιλάμε μία γλώσσα που δεν κατανοούν, κινούμαστε στα όρια του υπερθεάματος, δεν αφήνουμε περιθώριο να μας αμφισβητούν…! Οπότε, τα νέα παιδιά, που δεν έχουν τρόπο ή χρόνο να μας «αποκωδικοποιήσουν», μας προσπερνούν και μας αφήνουν κλεισμένους στην …μεγαλοσύνη μας!
Για τις σχέσεις της Εκκλησίας με τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας αναφέρει:
Αμφιβάλλετε, ότι αν ζούσε σήμερα ο Απόστολος Παύλος, θα αξιοποιούσε στο έπακρο το mail για επιστολική διδασκαλία; Εξάλλου το διαδίκτυο φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, όπως και τις …Εκκλησίες! Μαθαίνουμε αυθημερόν ειδήσεις απομακρυσμένων ενοριών, μητροπόλεων, ιεραποστολικών προσπαθειών, ποιμαντικών εκδηλώσεων κ.λπ. Οπότε είναι ανάγκη να χειριστούμε σωστά κάθε τεχνολογία προκειμένου να επικοινωνήσουμε, όχι μόνο με τα νέα παιδιά, αλλά και με όλους τους ανθρώπους. Εξω από τους Ναούς παραμένει ένας κόσμος ολόκληρος, δικός μας κόσμος, που δεν «έτυχε» να μας γνωρίσει. Οφείλουμε να μιλήσουμε και σ’ αυτούς, με την ίδια στοργή και αγάπη που μιλάμε στους «εντός». Τα social media μπορούν να αναδειχθούν σε σύγχρονο άμβωνα! Οπωσδήποτε, είναι ανάγκη να προσεχθούν υπερβολές και ανευθυνότητες.