Η Εκκλησία βρέθηκε στο επίκεντρο και πάλι. Αυτή τη φορά με αφορμή τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την τιμωρία της βλασφημίας. Η κυβέρνηση προσπάθησε να επαναφέρει την τιμωρία για όσους βλασφημούν αλλά αναγκάστηκε να κάνει πίσω αφήνοντας εκτεθειμένους όσους έσπευσαν να πανηγυρίσουν.
Αυτά τα πίσω-μπρος επί της ουσίας εξέθεσαν και την Εκκλησία η οποία κλήθηκε να αποδείξει ότι δεν είναι ένας συντηρητικός οργανισμός και να ανοίξει διάλογο για ένα θέμα που τελικά το έχει προσπεράσει η κοινωνία. Η βλασφημία είναι κάτι που υπήρχε και όταν ίσχυαν οι ποινές και θα συνεχίσει να υπάρχει. Οσο και αν την απορρίπτει κάποιος, είναι κατανοητό ότι αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή και τιμωρίες αλλά με την εμπέδωση του σεβασμού προς τα πιστεύω κάθε ανθρώπου.
Ο ίδιος ο κ. Ιερώνυμος, πριν ακόμη αποσυρθεί η διάταξη ξεκαθάρισε πως “η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας”.
Μετά τα όσα συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, εύλογη ήταν η αντίδραση του κλήρου για την απόσυρση της διάταξης. Χαρακτηριστική της αποδοκιμασίας του πίσω-μπρος της κυβέρνησης ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η μητρόπολη Πατρών:
“Ο Ιερός Κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών εκφράζει την μεγάλη απορία του για την απόσυρση από τον υπό αναθεώρηση ποινικό κώδικα της επαναφοράς των αδικημάτων της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων, αλλά και την βαθειά λύπη του συγχρόνως, διότι ενώ συμπεριελήφθησαν στον ως είρηται, υπό αναθεώρησιν κώδικα τα αδικήματα αυτά, εν τέλει απεσύρθη η επαναφορά τους.
Πιστεύομε ότι κακώς μετά από πιέσεις ή όποιες άλλες καταστάσεις ματαιώθηκε μία τόσο επωφελής για το κοινωνικό σύνολο κίνησις.
Για τον λόγο αυτό παρακαλούμε τον Εξοχώτατο Πρωθυπουργό της Ελλάδος να επανεξετάση το θέμα και να βεβαιώση και με αυτό τον τρόπο ότι η Κυβέρνηση είναι ο εγγυητής της προστασίας των θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών ανεξαρτήτως θρησκείας και κυρίως ότι είναι ο εγγυητής της θρησκευτικής ειρήνης και κοινωνικής συνοχής”.
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Κατάπτυστη» χαρακτήρισε η Αξιωματική Αντιπολίτευσι την απόφασι της Κυβέρνησης να προστατεύση την θρησκευτική ειρήνη της Χώρας από εξτρεμιστικές συμπεριφορές και φονταμενταλιστικές πρακτικές.
Νομικοί με γνωστές παρωπίδες και ελαστική συνείδηση για το κακό που επωάζεται, προβάλλουν ανεπέρειστες νομικές θέσεις, ενώ γνωρίζουν κάλλιστα ότι η κακόβουλη βλασφημία των Θείων, κάθε γνωστής στην Ελλάδα θρησκείας, δεν αφορά στην δήθεν προστασία των Θείων, αλλά στην διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, της θρησκευτικής ειρήνης.
Οταν λοιπόν προσβάλλεται κακόβουλα και δόλια η θρησκευτική πίστι κάθε γνωστής στην Ελλάδα θρησκείας, δηλαδή κάθε θρησκείας που δεν έχει κρύφια δόγματα και η λατρεία της δεν αντίκειται στην δημόσια τάξι και τα χρηστά ήθη, προσβάλλεται όχι το θείο και το ιερό, που είναι ανέγγιχτα από την ανθρώπινη μικρότητα, ασθένεια, ευτέλεια και γελοιότητα, αλλά ο άνθρωπος και συμπολίτης που πρεσβεύει αυτή την συγκεκριμένη θρησκευτική πίστι, η οποία μπορεί ασφαλώς να δεχθή αξιολογική κριτική χωρίς καμμία ποινική συνέπεια μέσα στην ελεύθερη δημοκρατία μας, αλλά ο καθένας υποχρεούται να την σέβεται και να μην την βλασφημεί κακόβουλα και δόλια, διότι κακόβουλα και δόλια με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ευτελίζεται και βλασφημείται ο συνάνθρωπος και συμπολίτης που έχει δομήσει την ύπαρξί του επάνω σε αυτήν την θρησκευτική πίστι.
Καλούμε την Κυβέρνηση και ειδικώτερα τον αξιόλογο Υπουργό επί της Δικαιοσύνης, να αποτρέψη αυτήν την βεβαία τραγική εξέλιξι κοινωνικής αποσάθρωσης και να μιμηθή τα Ευρωπαϊκά Κράτη, που σοφά ποιούντα προστατεύουν την κοινωνική ειρήνη τους και αποτρέπουν τον φονταμενταλισμό και την θρησκευτική αυτοδικία.
Τη λύπη του για την απόφαση εξέφρασε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος:
“Αισθάνομαι την ανάγκη, με αισθήματα αγάπης και αλήθειας, να απευθυνθώ προς κάθε αρμόδιο αλλά και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και πεποιθήσεως, ζητώντας να επανέλθουν σε ισχύ οι ανωτέρω ποινικές διατάξεις οι οποίες θα συμβάλουν καταλυτικά στην διαφύλαξη και προστασία της θρησκευτικής ειρήνης, της καταλλαγής, καθώς και της κοινωνικής συνοχής.
Η νηφάλια και αληθινή θεώρηση του περιεχομένου των διατάξεων αυτών, μακριά από μεροληπτικές εμμονές, θα καταδείξει την εν γένει κοινωνική αναγκαιότητά των και τον σεβασμό του φρονήματος και των αξιών όχι μόνο κάθε Ορθοδόξου Χριστιανού αλλά και κάθε ανθρώπου σε όποια θρησκεία και αν ανήκει. Προσδοκούμε ότι η επαναφορά των διατάξεων αυτών θα πραγματοποιηθεί και δεν θα επικρατήσουν αντίθετες απόψεις, όσο σεβαστές και αν είναι αυτές”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος σε δική του ανακοίνωση τονίζει ότι “δυστυχώς και πάλι επικράτησαν οι φωνές των ολίγων εκείνων, οι οποίοι επιβάλλονται στους πολλούς μέσω των θέσεων που κατέχουν.
Η επαναφορά των αδικημάτων της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων, θα αποτελούσε επιβεβαίωση της βούλησης του Κράτους να αποδοθεί ο σεβασμός στο θρησκευτικό αίσθημα, τη θρησκευτική πίστη κάθε πολίτη και να προστατεύσει την κοινή ειρήνη”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης ζητώντας από τον πρωθυπουργό τη ματαίωση της απόσυρσης των συγκεκριμένων αδικημάτων.