Λίγη ώρα μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην κλείσει τις εκκλησίες, η Κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή όλων των λειτουργιών σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας.
Την απόφαση της κυβέρνησης η οποία υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, γνωστοποίησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter:
«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».
Σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση:
α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και
β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).
Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.
Κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, άσκησε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τους περιορισμούς προσέλευσης των πιστών στις εκκλησίες εν μέσω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα. Η δήλωση του κ. Χαρίτση:
«Έπρεπε να περάσουν δέκα μέρες, να συνωστιστούν και να μεταλάβουν στις εκκλησίες χιλιάδες πιστοί, να βρεθεί η χώρα στη δίνη της πανδημίας για να πράξει ο πρωθυπουργός το αυτονόητο. Σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους ανακοίνωσε αυτό που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή, αυτό που επέβαλε η κοινή λογική, αυτό που απαιτούσε η επιστημονική κοινότητα. Ελπίζουμε ειλικρινά, αυτή η πολυήμερη αργοπορία, καθαρά για λόγους μικροκομματικού υπολογισμού και εσωκομματικών ισορροπιών, να μην έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη μεγάλη μάχη που δίνει η ελληνική κοινωνία ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού».
Το ΚΙΝΑΛ έδωσε στήριξη στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως έπραξε το σωστό. Παράλληλα, τονίζουν πως «δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις», εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την στάση της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.
«Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για την Εκκλησία. Δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας πως «αυτή η πρόταση εξάλλου είχε γίνει από τη Φώφη Γεννηματά εδώ και μια εβδομάδα και επαναλήφθηκε στη χθεσινή επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό».
Η απόφαση της ΔΙΣ νωρίτερα: Ιερά Σύνοδος: “Aνοιχτές οι Εκκλησίες για κατ’ ιδίαν προσευχή”
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: «Tεράστια θλίψη»
Την τοποθέτησή του σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των εκκλησιών, μέτρο που ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας 16 Μαρτίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μιλώντας στο MEGA.
O μητροπολίτης τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πιο δραστικά μέτρα και αυστηρότερα μέτρα από αυτά που προανήγγειλε η ΔΙΣ, ήταν μία κίνηση που προκάλεσε «τεράστια θλίψη», ωστόσο θα γίνει σεβαστή, καθώς η χώρα ζει «μία πρωτόγνωρη» κατάσταση με τον κορωνοϊό.
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια τραγική κατάσταση. Είναι μια απόλυτη θέση (της κυβέρνησης), η οποία πλέον επιβάλλει από την πολιτεία σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα, σε όλους τους χώρους λατρείας, την ανάκληση της λειτουργίας τους», ανέφερε και συνέχισε: «δημιουργεί τεράστια θλίψη και κατήφεια, αλλά εφόσον είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η εκκλησία πάντοτε ταπεινώνεται», τόνισε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.
Μητροπολίτης Δράμας: Είδαν τη θεία λειτουργία ως θέατρο
«Η Εκκλησία έφτασε στο έσχατο όριό της. Μας αποσύνδεσαν από το οξυγόνο μας», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, διερωτώμενος γιατί αφού έμειναν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, έκλεισαν οι εκκλησίες.
«Η θεία λειτουργία έπρεπε να τελείται, έστω και με αντιπροσωπευτική παρουσία 4-5 ατόμων», εκτίμησε ο Παύλος και τόνισε πως «είδαν τη θεία λειτουργία ως θέατρο και αυτό μας ενόχλησε».
«Δεν μπορεί να γίνει για όλη την Ελλάδα», είπε και διερωτήθηκε «αν πάω δηλαδή σε ένα χωριό τριών ατόμων να κάνω λειτουργία, θα κολλήσουν;», χαρακτηρίζοντας υπερβολική την κυβερνητική απόφαση για αναστολή των λειτουργιών σε όλους τους θρησκευτικούς χώρους.
«‘Έχουν την ευθύνη αυτοί που συνομίλησαν με την κυβέρνηση», ανέφερε.
X.X.