Αρχική » Διδυμοτείχου: ”Δυστυχώς σήμερα ο κόσμος έχει χορτάσει από λόγια με ιερό περιεχόμενο”

Διδυμοτείχου: ”Δυστυχώς σήμερα ο κόσμος έχει χορτάσει από λόγια με ιερό περιεχόμενο”

από christina

Τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ετίμησε η Ιερά Μητρόπολις Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου με επίκεντρο την Ορεστιάδα και το Πύθιο Διδυμοτείχου, όπου ο τάφος του Αγίου.

Ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ιερούργησε «των θυρών κεκλεισμένων», την Κυριακή του Θωμά, 26 του μηνός Απριλίου ε.ε., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και με αφορμή το Εξαποστειλάριο της Κυριακής του Αντίπασχα κηρύττων τον θείο λόγο επεσήμανε ότι «το Τριώδιο των Ρόδων, όπως αλλιώς ονομάζεται το Πεντηκοστάριο, μας προαναγγέλλει με την ανοιξιάτικη ποιητική ορολογία του την άνοιξη και το άνθισμα των ψυχών και των σωμάτων μας, στην πέρα του τάφου ζωή, στο έαρ του Παραδείσου. Αυτές τις πασχαλινές μέρες, μέσα στο φως της Αναστάσεως, ο Αναστημένος Χριστός, με τα πληγωμένα άχραντα χέρια του, έρχεται να αγκαλιάσει και να χειραγωγήσει τους πιστούς προς την αιώνια Βασιλεία Του…»

»Μέσα από την σημερινή υπέροχη ακολουθία και την ομολογία του Αποστόλου Θωμά καλούμεθα να ζήσουμε το γεγονός της Αναστάσεως σαν ένα προσωπικό γεγονός, όχι με λόγια αλλά με έργα, με έργα που θα εκφράζουν την αναστημένη και αναγεννημένη καρδιά μας. Το πνεύμα της Αναστάσεως, που είναι το Πνεύμα της ζωής του μέλλοντος αιώνος, πρέπει να καταυγάζει τη ζωή των μελών της Εκκλησίας. Όταν η Εκκλησία δεν έχει τέτοια μέλη είναι ένα μουσείο με ακατάληπτες εικόνες και σχήματα, αφού δεν υπάρχει κανείς να τις εξηγήσει, σε εκείνους που με λαχτάρα περιμένουν το φως του Χριστού. Ο μόνος τρόπος που το δόγμα και η λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας μπορούν να εξαγγείλουν «έως εσχάτου» την Ανάσταση του Κυρίου είναι ο τρόπος των έργων και της ζωής. Δυστυχώς σήμερα ο κόσμος έχει χορτάσει από λόγια με ιερό περιεχόμενο. Μόνο η γλώσσα των έργων μπορεί να μιλήσει στην ψυχή του κόσμου σήμερα. Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη ευθύνη των χριστιανών, απέναντι του Θεού και της Εκκλησίας. Αφού καθαρίσουμε την καρδιά και τις αισθήσεις μας τότε θα αξιωθούμε όπως οι άγιοι να αποκτήσουμε εμπειρία του Σταυρού και της Αναστάσεως για να ακούσουμε το «Χαίρετε» του άγγελου ενώπιον του Κενού Μνημείου…»

Και κατέληξε λέγων ότι «μεταξύ αυτών των αγίων που είχαν την εμπειρία του Σταυρού και της Αναστάσεως είναι και ο Ιερομάρτυς Άγιος Κύριλλος ο ΣΤ΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (1813 – 1818), ο οποίος προ 199 ετών απηγχονίσθη στην Αδριανούπολη και η σωρός του περισυλλεγείσα από τους ψαράδες του Έβρου ετάφη στο Πύθιο του Διδυμοτείχου» και στη συνέχεια ανήγγειλε ότι το επόμενο έτος 2021, που συμπληρώνονται τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία και το μαρτύριο του Πατριάρχου Κυρίλλου, η τοπική Εκκλησία ευελπιστεί ότι με σειρά εκδηλώσεων θα προβάλλει την πολυσχιδή προσωπικότητα του αγίου και την προσφορά του στο Έθνος και την Εκκλησία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ