Τελικά ο Πούτιν δεν επέλεξε την υστεροφημία του…Έτσι αποφασίστηκε η η αφαίρεση του ψηφιδωτού από τον ναό των Ενόπλων Δυνάμεων που απεικόνιζε τον Βλαντιμίρ Πούτιν προχώρησε η αρμόδια επιτροπή ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη του ιδίου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το ψηφιδωτό έφερε την ονομασία «Αναίμακτη επανένωση της Κριμαίας» αλλά τελικά με παρέμβαση του Ρώσου προέδρου αφαιρέθηκε. Ο κ. Πούτιν φέρεται να είπε ότι οι απόγονοι πρέπει να εκτιμήσουν το έργο του, και προς το παρόν είναι νωρίς να τοποθετήσουν την εικόνα του στους τοίχους του ναού.
Παρέμεινε όμως το ψηφιδωτό του Ιωσήφ Στάλιν .Το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων επί θεμάτων εκκλησιαστικής τέχνης, αρχιτεκτονικής και αναπαλαίωσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θεωρεί ότι η απεικόνιση με την μορφή ψηφιδωτού των ηγετών του κράτους και του Ιωσήφ Στάλιν έχουν θέση στον κύριο ναό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Όπως ανέφερε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων ο πρωτοϊερεύς Λεονίντ Καλίνιν, ο Ι.Β.Στάλιν θα απεικονίζεται στην σύνθεση που φέρει τον τίτλο «Η παρέλαση της Νίκης» και η οποία δημιουργήθηκε βασιζόμενη σε φωτογραφίες, ως ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του σοβιετικού στρατού την περίοδο 1941-1945. «Το συμβούλιο θωρεί ότι οι απεικονίσεις αυτές είναι απολύτως συμβατές, ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια από την οποία δεν μπορείς να βγάζει αυθαίρετα τις σελίδες της», δήλωσε ο Καλίνιν.
Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας σχολιάζοντας την απόφαση , πρόσθεσε ότι δεν συμφωνούν με την θέση αυτή όλα τα μέλη του εν λόγω συμβουλίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «ίσως γιατί οι συγγενείς τους διώχθηκαν άδικα». «Και εμένα δεν μου αρέσει. Αλλά από την ιστορία δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτήν την σελίδα και να μην τιμήσουμε την μνήμη ενός ανθρώπου, που συνέβαλε τα μέγιστα στην Νίκη αυτή, δεν μπορούμε. Για αυτό σφίγγοντας την καρδιά μας το κάναμε» δήλωσε στο TASS ο Λ. Καλίνιν.
Σημειώνεται πως ο ναός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας αναγείρεται προς τιμήν της 75ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης (γνωστής και ως «Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος»), στο πάρκο «Πατριώτης» που βρίσκεται σε προάστιο της Μόσχας.