Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το δημοσίευμα εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο τονίζει ότι στοχοποιούνται μέλη της κοινότητας και θρησκευτικοί ηγέτες με αναληθείς ισχυρισμούς. Επιπλέον, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον πολύ μεγάλο κίνδυνο να εκδηλωθούν ρατσιστικές επιθέσεις και βεβηλώσεις.

«Σε δημοσίευμα του περιοδικού Gerçek Hayat στόχοποιούνται μέλη της κοινότητας και θρησκευτικοί ηγέτες με αποτέλεσμα να στεναχωρούν και να δυσαρεστούν τους Χριστιανούς και τους Εβραίους που είναι μέλη του λαού μας. Θεωρούμε απαραίτητη την πληροφόρηση του κοινού, η πράξη όπως είναι πολύ λυπηρή, είναι επίσης και πολύ σοβαροί και ανεύθυνοι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί που προκαλούν ανησυχία στην Ορθόδοξη Κοινότητα της Τουρκίας. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθούν ρατσιστικές εμφανίσεις και βεβηλώσεις όπως συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Και ο Εξοχότατος Πατριάρχης είναι βαθιά στεναχωρημένος που υπόκεινται σε τέτοια είδους μορφή παρά τις βοήθειες που παρέχει όσο είναι εφικτό, στο Κράτος μας. Θα θέλαμε να δηλώσουμε ότι κάνοντας αυτή την ανακοίνωση στο αξιότιμο κοινό, είμαστε βέβαιοι ότι οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα» αναφέρει χαρακτηριστικά το Φανάρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δυο ημέρες ένας άνδρας επιχείρησε να πυρπολήσει Αρμένικη εκκλησία στην περιοχή του Μακροχωρίου. Συνελήφθη και στην απολογία του τόνισε ότι επιχείρησε να κάψει την εκκλησία καθώς πιστεύει πως αυτοί έφεραν τον κορωνοϊο.