Συναντήσαμε τον Διευθυντή και Πρωτοψάλτη του Ωδείου της Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Νίκο Αμοργιανό, ο οποίος, με ευγένεια, όπως πάντοτε, δέχθηκε να μάς μιλήσει και να αναφερθεί στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το Ωδείο, ώστε να αναμορφώσει μουσικολογικά τη σύγχρονη εποχή και την τοπική κοινωνία.
-«Κ.τ.Ο.»: Κλείσατε σαν Διευθυντής 5 χρόνια. Τι πιστεύετε ότι έχει πετύχει το Ωδείο μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι αναλάβατε καθήκοντα την περίοδο της Πανδημίας;
-κ. Αμοργιανός: Ανέλαβα μία δύσκολη περίοδο για όλους! Πράγματι καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να ισορροπήσουμε και ναι, καταφέραμε το ακατόρθωτο! Να πολλαπλασιάσουμε αυτά τα χρόνια τους μαθητές μας, μέσα από τη σκληρή και σοβαρή δουλειά, με αξιόπιστους και διακεκριμένους εκπαιδευτικούς μουσικής και πάντα με την ηθική και ουσιαστική στήριξη του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ.Σεραφείμ.
Είναι πανθομολογούμενο ότι, πετύχαμε τον σεβασμό όλων, αλλά και την αναγνώριση του μουσικού κι εκπαιδευτικού μας έργου, όχι μόνο από μαθητές, γονείς και φιλόμουσους της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά και από Έλληνες Καλλιτέχνες. Η φήμη του Ωδείου ξεπέρασε ακόμα και τα σύνορα του λεκανοπεδίου μας, αλλά και της χώρας μας, αφού είχαμε εγγραφές για διαδικτυακή φοίτηση από Ελβετία, Ολλανδία, Μ.Βρετανία, Η.Π.Α. και Κύπρο.
Όταν άρχισε η φήμη του Ωδείου από την 1η στιγμή (2020) να «ξεφεύγει» από τα στενά όρια του Πειραιά, τότε ήρθαν και οι μικρές, αλλά και μεγάλες διακρίσεις. Τα όμορφα καλλιτεχνικά events και τα σπουδαία μουσικά γεγονότα. Βραβεύσεις μεγάλων δημιουργών (Μίμη Πλέσσα, Θανάση Πολυκανδριώτη, Βασίλη Σαλέα, Βασίλη Σκουλά, Γιώργο Μουκίδη, Μανούσο Μανουσάκη, Γιάννη Σμαραγδή, Γιώργου Τσούκαλη), ονοματοδοσίες σε αίθουσες του Ωδείου μας, σπουδαία Μουσικοπαιδαγωγικά Σεμινάρια, Ημερίδες, Συναυλίες, Φεστιβάλ και διακρίσεις σε Πανελληνίους Διαγωνισμούς Μουσικής όπως στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Πολεμικό Μουσείο κ.ά. Τέλος, πετύχαμε την ξεχωριστή στήριξη του εφοπλιστή κου Θανάση Μαρτίνου, όπου έπειτα από αίτημά μου, μας χορήγησε τα μουσικά όργανα του Ωδείου αξίας 10.000 euro και του είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Επίσης, καθιερώθηκαν οι Υποτροφίες «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ» όπου ευχαριστώ από καρδιάς τον διεθνούς φήμης Ιδιωτικό Ερευνητή για τις 3 ετήσιες σημαντικές υποτροφίες για παιδιά ευάλωτων οικογενειών.
-«Κ.τ.ο.»: Τι στόχους και όραμα έχετε και σε ποιους πιστεύετε ότι οφείλετε πράγματα;
-κ. Αμοργιανός: Οι στόχοι δεν σταματούν ποτέ! Διαφορετικά; Θα είχαμε αποτύχει. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα θεωρώ την κάθε ημέρα μία καινούρια ημέρα. Μία πρώτη ημέρα! Δημιουργίας, προσφοράς, κατάκτησης των στόχων και των ονείρων μου.
Τώρα, δεν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν οφείλει τα πάντα στον Θεό! Φυσικά οφείλω στον Μητροπολίτη μας Πειραιώς κ.κ.Σεραφείμ, αφού μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω, αλλά και να υπηρετήσω αυτό που έχω μάθει να κάνω 25 χρόνια τώρα. Τους μικρούς και μεγάλους μας φίλους της μουσικής, αλλά και την ίδια τη μουσική!
Το Ωδείο της Ι.Μ.Π. πλέον αποτελεί οικογένειά μου! Το δεύτερο σπίτι μου! Ίσως και γι’αυτό μέχρι σήμερα η πορεία του είναι μόνο…ανοδική. Υπάρχουν ημέρες στο Ωδείο που απαιτείται η παρουσία μου 12 και 14 ώρες.
Ενθυμούμαι όταν με φώναξε στο γραφείο Του ο Σεβασμιώτατος και μου ανέθεσε την Διεύθυνση του Ωδείου, πόσο έκπληξη και ευθύνη ένιωσα, και όλο αυτό φεύγοντας μετατράπηκε σε μεγάλη χαρά!
Στη συνέχεια με τίμησε με το Οφφίκιο του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ι.Μ.Π. όπου αυτό σήμαινε για εμένα μία ταπεινή, αλλά θεόσταλτη αναγνώριση της 25ετούς μουσικής και ιεροψαλτικής μου πορείας.
-«Κ.τ.Ο.»: Από εδώ και πέρα τι προσδοκάτε κ. Αμοργιανέ και πώς είναι η συνεργασία σας με τους καθηγητές σας;
-κ. Αμοργιανός: Ξεχνώ και το πριν και το μετά. Υπάρχει μόνο το τώρα! Αυτό σημαίνει ότι, η συνεχής σκληρή και δημιουργική δουλειά συνεχίζεται με αδιάκοπους ρυθμούς.
Αυτό που προσφέρουμε στο Ωδείο είναι κυρίως μία ιερή διακονία, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με συμβατικούς σπουδαστές, αλλά και με παιδιά που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στον χαρακτήρα, στην συμπεριφορά, στην υγεία τους…
Το έργο των Εκπαιδευτικών μας είναι επίπονο και απαιτητικό, κάτι που δύσκολα μπορεί κάποιος να το καταλάβει.
Η νέα τάξη που δημιουργήσαμε αφορά παιδιά όλων των ηλικιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Ένα όραμα που είχα και ελπίζω να αφήσει τη δική του σφραγίδα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο καλύτεροι άνθρωποι γινόμαστε, συναναστρεφόμενοι αυτά τα παιδιά. Πόση ευλογία είναι για εμάς και το Ωδείο μας.
Τώρα, όσο αφορά του Καθηγητές και τη συνεργασία μας, είναι ό,τι πιο ιδανικό υπάρχει. Πρόκειται για εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς με Ωδειακά και Πανεπιστημιακά Πτυχία και Διπλώματα, με μεταπτυχιακούς Τίτλους και πολύ όρεξη για δουλειά και προσφορά. Μουσικολόγοι, Μουσικοπαιδαγωγοί, Ψυχολόγοι της Μουσικής και Καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, πλαισιώνουν το Μουσικό μας Ίδρυμα. Και για να λύσουμε απορίες φιλόμουσων φίλων μας, στο Μητροπολιτικό μας Ωδείο ΔΕΝ διδάσκεται μόνο η Βυζαντινή Μουσική και τα Παραδοσιακά μας Όργανα, αλλά όλα αυτά που χρειάζεται ένα Ωδείο αναγνωρισμένο από το Κράτος.
Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους Μουσικούς που στηρίζουν αυτήν την πολυετή καλλιτεχνική εκπαιδευτική προσπάθεια του Ωδείου μας και τον καθένα ξεχωριστά για την άρτια και εποικοδομητική συνεργασία μας, που πράγματι αγγίζει τα όρια της φιλίας!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν στους Καθηγητές μας:
Γρηγόριο Ζάρκο (Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής)
Σοφία Τσάκαλου (Καθηγήτρια Πιάνου & Ανωτέρων Θεωρητικών)
Γεώργιο Βλαγκούλη (Καθηγητή Κιθάρας)
Παρασκευή Αμιραδάκη (Καθηγήτρια Μονωδίας – Soprano της Ε.Λ.Σ.)
Μπλέρτα Αγκόλι (Καθηγήτρια Βιολιού-Solist Συμφωνικής ΟρχήστραςΑθηνών)
Νικόλαο Κουλούρη (Καθηγητής Σαξοφώνου)
Νικολέτα Γιαμά (Καθηγήτρια Φλάουτου, Παιδαγωγό – Ψυχολόγο Μουσικής
Γεωργία Δροσινού (Καθηγήτρια Πιάνου& Ανωτέρων Θεωρητικών)
Μιλτιάδη Κυριλλίδη (Καθηγητή Ποντιακής Λύρας)
Χρήστο Ζγουρό (Καθηγητή Παραδοσιακού Κλαρίνου)
Εμμανουήλ Χριστοδούλου (Καθηγητή Κανονακίου)
Βασίλειο Σάβλα (Καθηγητή Κρουστών – Ντραμς)
Δημήτριο Αρμούτη (Καθηγητή Μπουζουκιού)
Γεώργιο Παππά (Καθηγητή Ταμπουρά, Ούτι, Σάζι)
Σωτηρία Λεβαντή (Καθηγήτρια Πιάνου)
Ιωάννη Μηλιώνη (Καθηγητή Κλαρινέτου)
Αλέξανδρο Χαραλάμπου (Καθηγητή Βιολοντσέλου)
Αγγελική Χρονάκη (Καθηγήτρια Κρητικής Λύρας)
Χαράλαμπο Κόχιλα (Καθηγητή Ταμπουρά)
Κυριακή Νεστορίδου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια)