Αρχική » Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: ”Η Εκκλησία έπρεπε να φροντίσει τα παιδιά της “.

Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: ”Η Εκκλησία έπρεπε να φροντίσει τα παιδιά της “.

από christina

Mια  σημαντική συνέντευξη  για όλα όσα απασχολούν την Ορθόδοξη Εκκλησία έδωσε ο  Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος στον «Εθνικό Κήρυκα» τόνισε την ανάγκη «να είμαστε Εκκλησία στο ‘σήμερον’ και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα».

 

«Εθνικός Κήρυκας»: Ποιες οι σκέψεις σας για τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα;

Μητροπολίτης Ανθιμος: Δύσκολη ήταν. Θα μας μείνει αξέχαστη, ως τραυματική πνευματική εμπειρία. Πιεστήκαμε ψυχολογικά και συναισθηματικά καθώς τελούσαμε Ακολουθίες και Λειτουργίες μπροστά σε τηλεοπτικές κάμερες με προβολείς, λες και κάναμε εκπομπές σε στούντιο.

Ισως, όμως, για πρώτη φορά νιώσαμε αρκετούς κληρικούς αδελφούς μας στο Εξωτερικό, που συνήθως λειτουργούν με ευάριθμο εκκλησίασμα.

«Ε.Κ,»: Τι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας και ποια βιώματα νιώθατε καθώς τελούσατε τις Ιερές Ακολουθίες μέσα σε αδειανούς ναούς χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας;

Μητρ. Ανθιμος: Κατανοήσαμε την αξία του λαού μας, που θρησκεύεται και συγκροτεί τη λατρεύουσα χριστιανική κοινότητα. Οπως χωρίς κληρικούς δεν υπάρχει Εκκλησία, έτσι, και μόνο οι κληρικοί δεν είμαστε η Εκκλησία.

Βεβαίως, πάντα υπήρχε έστω κι ένας λαϊκός μέσα στο ναό (συνήθως ο ψάλτης), για να απαντά το «αμήν» εκ μέρους των ενοριτών μας. Οι οποίοι «για εύλογη αιτία» συμμετείχαν «εξ αποστάσεως».

«Ε.Κ.»: Θα μπορούσαν να ήταν αλλιώς τα πράγματα και πώς;

Μητρ. Ανθιμος: Δεν νομίζω, επειδή εμείς δεν έχουμε συνηθίσει την στοιχηδόν τάξη που τηρούν άλλοι λαοί. Θα συνέβαινε σε μεγαλύτερη έκταση, στους ναούς, όσα συνέβησαν σε Τράπεζες και Αγορές. Ομως, η Εκκλησία έπρεπε να φροντίσει τα παιδιά της, να μη βλάψουν και να μη βλαφτούν.

«Ε.Κ.»: Εχετε γνώμη για τις συλλήψεις κάποιων ιερέων και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στη Χίο, την περίπτωση του Μητροπολίτη Κερκύρας για τον οποίον ορίσθηκε και δικάσιμος είτε διότι κοινώνησαν πιστούς, είτε διότι οι θύρες του ναού ήταν ανοικτές;

Μητρ. Ανθιμος: Μερικά εκκλησιαστικά γεγονότα, όπως η λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων στην Κέρκυρα, είναι τόσο συνυφασμένα με τις τοπικές κοινωνίες, που φαίνεται αδιανόητο να ματαιωθούν, ακόμα και από τον επιχώριο Μητροπολίτη.

Για τους ιερείς ήταν ευκολότερο, έπρεπε να αφήσουν την ευθύνη στους Επισκόπους τους ώστε να «μην διακριθούν» ως ευσεβέστεροι έναντι των υπολοίπων αδελφών και συλλειτουργών τους.

«Ε.Κ.»: Εχει βιώσει παρόμοιες καταστάσεις η Ορθόδοξη Εκκλησία στο παρελθόν των διακοσίων χρόνων;

Μητρ. Ανθιμος: Τώρα ψάξαμε και βρήκαμε παρόμοιες καταστάσεις, όχι μόνο στα διακόσια χρόνια μας, αλλά και στους αιώνες που προηγήθηκαν. Αρα, υπάρχει μεγάλη και ποικίλη εκκλησιαστική εμπειρία.

Οι καθηγητές μας θεολόγοι, ερμηνεύοντας με προσαρμοστική πνευματικότητα την Παράδοσή μας, οι κληρικοί μας ασκώντας ενοποιό ποιμαντική με καθοδήγηση της Ιεράς Συνόδου, με πολλή προσευχή και ειλικρινή ταπείνωση θα εφελκύουμε το θείο φωτισμό, κάθε φορά, ο οποίος πάντα δίνει διεξόδους στην Εκκλησία.

«Ε.Κ.»: Τι πιστεύετε για τον κορωνοϊό;

Μητρ. Ανθιμος: Φαίνεται ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτόν, όσο και με παρόμοιους ιούς! Ηρθε για να …μείνει. Δεν ξέρω τι αλλαγές θα επιφέρει στις κοινωνίες, όμως, ως Εκκλησία πρέπει κάθε φορά να είμαστε έτοιμοι να τους αντιμετωπίζουμε.

Το βέβαιο είναι, ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να υπάρχει και «μετά». Αρκεί να είμαστε Εκκλησία στο «σήμερον» και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα.

«Ε.Κ.»: Ποιες οι σκέψεις σας για τη Θεία Ευχαριστία, την υποχρεωτική στέρηση μετοχής της πλήθουσας Εκκλησίας σ’ αυτή, και φυσικά της Θείας Κοινωνίας;

Μητρ. Ανθιμος: Ιχνηλατήσαμε την πραγματική μας σχέση με τον Χριστό (όχι την εθιμική) και τη θέση που έχει στη ζωή μας. Αναλογιστήκαμε οι κληρικοί την εκκλησιολογική μας σχέση (όχι την επικοινωνιακή) με τον λαό μας.

Και βέβαια αυτοκριτικά σκεφθήκαμε: «κοινωνήσαμε ποτέ άξια…»! Η Αγία Γραφή μας προτείνει «να σταματήσουμε κάθε δραστηριότητα, ώστε να μάθουμε τον Θεό». Δεν το κάναμε μόνοι μας, οπότε, μας …το ανάγκασε η καραντίνα.

«Ε.Κ.»: Μήπως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος της Θείας Μεταλήψεως; Αλλωστε επί αιώνες η μετάληψη γινόταν με τον τρόπο που κοινωνούν οι Επίσκοποι και Ιερείς μέχρι σήμερα.

Μητρ. Ανθιμος: Ο τρόπος της μετάληψης ούτε είναι πρόβλημα, ούτε ήταν ποτέ. Οταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, δεν έχουμε τον παραμικρό ενδοιασμό.

Κάτι άλλο πρέπει να αλλάξει. Το κήρυγμά μας: να βεβαιώσουμε τον κόσμο ότι ο θάνατος δεν υπάρχει πια, οπότε, ας χαρούμε τη ζωή κι ας εμπιστευθούμε τον Χριστό περισσότερο.

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής; Τι είμαστε εμείς για σας;

Μητρ. Ανθιμος: Αδέλφια. Κάποτε, περιμέναμε όλα τα καλά από εσάς. Σας ρίχναμε ευθύνες για όσα καλά δεν μας κάνατε ή για όσες εθνικές συμφορές δεν προλάβατε.

Τώρα, ενηλικιωθήκαμε. Νομίζω ότι εσείς μας χρειάζεσθε ως βαθιές πνευματικές και πολιτισμικές ρίζες σας.

Κι εμείς σας χρειαζόμαστε, ώστε να μαθαίνουμε από εσάς, τι λογής φύλλα και καρπούς θα βγάλουμε αύριο.

Μπορεί εμείς να ξυπνάμε 7 ώρες πριν από εσάς, αλλά εσείς ξαγρυπνάτε 7 ώρες μετά από εμάς. Σας χαιρόμαστε και θέλουμε κι εσείς να καμαρώνετε για εμάς. Αποτελούμε τις δύο πλευρές της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ