Αρχική » Εγκαινιάστηκε το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στη Σκανδιναβία

Εγκαινιάστηκε το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στη Σκανδιναβία

από kivotos

Την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου, ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας προέστη της Θείας Λειτουργίας στο Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στην πόλη Rättvik της Σουηδίας και στη συνέχεια τέλεσε το μνημόσυνο του ιδρυτού της μονής μακαριστού Ιερομονάχου κυρού Ευσεβίου Βίττη, καθώς και την ακολουθία των Θυρανοιξίων, με την συμμετοχή του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως και μελών του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το συγχαρητήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσοι συνέβαλαν στους εορτασμούς. 

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Λουκάτος. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν των προσκυνητών και των προσκεκλημένων τοπικών φορέων.

Στις ιερές ακολουθίες παρέστη ο Πρέσβυς της Ελλάδος στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας, ο οποίος και συνεγχάρη τον Σεβασμιώτατο για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Ησυχαστηρίου και ευχήθηκε να αποτελέσει ο χώρος αυτός τόπο πνευματικής κατάνυξης όλων όσοι θα το επισκέπτονται.

Παρών ήταν και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας στη Σουηδία κ. Γεώργιος Λοΐζου, καθώς και οι εκπρόσωποι της Κοπτικής, Λουθηρανικής και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Σουηδία κ.κ. Nils Åberg, Michael Agaiby, Peder και Marie Eremius Bergqvist, Αιδεσιμώτατοι Tadeusz Bienasz, Berit Edman, Per Larsson, και η Αδερφή Veronica. Τον Δήμο του Rättvik εκπροσώπησε η κ. Märta Kallur, η οποία προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μελέτη της για τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις.

 

Ιστορικό

Το Ησυχαστήριο ιδρύθηκε από τον Γέροντα Ευσέβιο Βίττη το 1973, μετά δε την οριστική μετάβασή του στην Ελλάδα το 1980 και την κοίμησή του το 2010, την συντήρηση ανέλαβε ο σύλλογος φίλων του Ησυχαστηρίου, γνωστός με την επωνυμία «Ορθόδοξη Αδελφότητα “Αγιος Νικόλαος’».

Το Ησυχαστήριο κατεστράφη ολοσχερώς από πυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2010 και μετά την ανέγερση του νέου κτιρίου έμεινε ακατοίκοιτο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 όπου μετεβιβάσθη στην Μητρόπολη Σουηδίας, η οποία και ανέλαβε την ολοκλήρωση της εκ βάθρων ανακαινίσεώς του και τον πλήρη εξοπλισμό του. Το ησυχαστήριο είναι το πρώτο Ελληνορθόδοξο μοναστήρι στη Σουηδία και σε ολόκληρη την Σκανδιναβία.

Την κατασκευή του τέμπλου και των λοιπών ξυλόγλυπτων κατασκευών ανέλαβαν οι κ. Ελευθέριος και Κωνσταντίνος Γεωργιάδης εξ Ιωαννίνων, την δε αγιογράφηση των εικόνων ο κ. Μιχαήλ Ανδρούτσος από τα Ιωάννινακαι η κ. Ευτυχία Παπαδοπούλου από τη Στοκχόλμη.

 

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά των κ. Πέτρου Βασιλειάδη, Μαρίας Κεχαγιά, Νικολάου Κίτσιου, Χρήστου-Τίτου Τασούλα και Patrik Wahlqvist.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ