Με εγκύκλιό του  προς τους ιερείς ο μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.Συμεών  τους καλεί να λάβουν να απαραίτητα μέτρα ώστε οι ναοί να είναι έτοιμοι να δεχτούν πιστούς.

 

Στην εγκύκλιο που απέστειλε ανφέρει:

 

Αγαπητοί μου Αδελφοί, παρακαλώ με πολλή αγάπη την προσοχή σας.

 

Την Εγκύκλιο 3021 της Ιεράς Συνόδου και όλο το υλικό, που σας αποστέλλω, έχετε την εντολή:

 

          1. Να μελετήσετε προσεκτικά 

 

          2. Να συγκαλέσετε σε έκτακτη συνεδρίαση τα διοικητικά όργανα των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, για το οποία είστε υπεύθυνοι, δηλαδή τα εκκλησιαστικά συμβούλια και Ηγουμενοσυμβούλια, για να κοινοποιήσετε το σχετικό υλικό, να λάβουν γνώση οι άμεσοι συνεργάτες σας και να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με βάση τις ιδιαιτερότητες των Ναών σας (μέγεθος Ναού, ύπαρξη αύλειου χώρου, μεγαφωνική εγκατάσταση κλπ.)

 

          3. Να εφαρμόσετε χωρίς καμία παρέκκλιση όσα προβλέπονται στην παρούσα Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και όσα ειδικότερα έχει αποφασίσει η Μητρόπολή μας για δική σας διευκόλυνση και κυρίως για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών μας, του ευλογημένου ποιμνίου μας.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ για τήν Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος: 

από 17 Μαϊου έως 5 Ιουνίου 2020.

 

          1. Οι Ιεροί Ναοί να είναι ανοικτοί για τους πιστούς όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες κατά τήν διάρκεια της ημέρας τηρουμένων των σχετικών μέτρων, που ισχύουν για την ατομική προσέλευση.

 

          2. Η Θεία Λειτουργία κατά τις τρείς Κυριακές 17, 24, και 31 Μαΐου, κατά την εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου, στην Εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα (και Μνήμη Αγίου Ιωάννου του Ρώσου) στις 27 Μαΐου και στην Εορτή της Αναλήψεως στις 28 Μαΐου θα αρχίζει στις 8:00 π.μ.

          Η ακολουθία του Όρθρου θα τελείται την προηγούμενη μέρα το βράδυ μαζί με τον Εσπερινό.

          3. Στούς παρακάτω Ιερούς Ναούς:

          α) Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

          β) Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Γαλανέϊκα Λαμίας 

          γ) Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Λαμίας

          δ) Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Καλυβίων Λαμίας

          ε) Ιερός Ναός Δημητρίου Λαμίας

          στ) Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας

          τις τρείς Κυριακές 17, 24 καί 31 Μαΐου θα τελεσθεί και δεύτερη Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ.

          4. Τις υπόλοιπες ημέρες έως 5/6, σε καθημερινή βάση θα τελείται η Θεία Λειτουργία στους εξής Ναούς της Μητροπόλεώς μας κατά το παρακάτω πρόγραμμα: 

 

ΠΟΛΗ ΛΑΜΙΑΣ

                   - Ι. Μητροπολιτικός Ναός: στις 6:30 π.μ.

                   - Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου:  στις 9:00 μ.μ. (αγρυπνία) 

                   - Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας: στις 8:00 π.μ.

ΑΤΑΛΑΝΤΗ

                   - Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων: στις 7:30 π.μ.

ΣΤΥΛΙΔΑ

                   - Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου: στις 7:30 π.μ.  

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ

                   - Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου: στις 7:30 π.μ.  

ΜΑΛΕΣΣΙΝΑ

                   -Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου: στις 7:30 π.μ.   

ΔΟΜΟΚΟΣ

                   - Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής: στις 7:30 π.μ.  

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ

                   - Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος: στις 7:30 π.μ.  

ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑ

                   - Ι. Ν. Αγίου Νικολάου: στις 7:30 π.μ.

 

          5. Στις Ιερές Μονές δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίζουν οι Άγιοι Καθηγούμενοι και οι Άγιες Γερόντισσες το λειτουργικό πρόγραμμα με βάση το τυπικό της κάθε Μονής.

 

          6. Ειδικότερα για την εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα, όσοι Ιεροί Ναοί το επιθυμούν, δύνανται να τελέσουν την Θεία Λειτουργία αντί το πρωί στις 27 Μαΐου, το βράδυ της 26ης Μαΐου με σύντομη Αγρυπνία κατά τό εξής πρόγραμμα:

          - 21:00 μ.μ. Τελετή της Αναστάσεως, όπως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (νύχτα του Πάσχα), αρχομένης με το «Δεύτε Λάβετε Φως» - Ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου «Διαγενομένου του Σαββάτου» - Ανάγνωση Εγκυκλίου Αγίου Πάσχα και Χριστός Ανέστη (Δέκα φορές μετά των στίχων)

          - 21:30 μ.μ. Τελευταία Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, όπως τη Νύχτα της Αναστάσεως.

 

          7. Συνιστούμε την τοποθέτηση προσκυνηταρίου, κεριών και παγκαρίου σε χώρο εκτός του Ναού  (στην είσοδο κατά προτίμηση) προς διευκόλυνση της προσκύνησης των πιστών, ιδίως κατά τις ώρες τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών.

 

          8. Παρακαλούμε πολύ να αξιοποιηθούν οι αύλειοι χώροι των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών για την διευκόλυνση των πιστών.

 

          9. Συνιστούμε η διανομή του αντιδώρου να γίνεται στην έξοδο του Ναού (αν υπάρχει πλαϊνή πόρτα, να προτιμάται αυτή προς διευκόλυνση των πιστών).

 

          10. Συνιστούμε στους πιστούς Χριστιανούς να επικοινωνούν τηλεφωνικά έγκαιρα με τους Ιερούς Ναούς και με τον Ιερέα προσωπικά, για να δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να έχουν μια συνεννόηση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας και όλα τα συναφή θέματα προς καλύτερη διευκόλυνσή τους.

 

          11. Για τους Ιερούς Ναούς 

                   - Αγ. Κωνσταντίνου Νέας Μαγνησίας Λαμίας

                   - Αγ. Κωνσταντίνου Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδος

                   - Αγ. Κωνσταντίνου Μαλεσσίνας 

 θα ισχύσει το ακόλουθο ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ 

          ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ

                   α) Ακολουθία  Εσπερινού μετ΄ αρτοκλασίας στις 5:30 μ.μ.

                   β) Δεύτερη Ακολουθία Εσπερινού μετ᾿  αρτοκλασίας, στις 7:00 μ.μ.

                   γ) Ακολουθία Όρθρου στις 8:00 μ.μ

                   δ) Βραδυνή Θεία Λειτουργία στις 10:00 μ.μ.

          ΠΕΜΠΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ

                   α) Θεία Λειτουργία στις 8:00 π.μ.

                   β) Δεύτερη Θεία Λειτουργία στις 10:00 π.μ.

                   γ) Ιερά Παράκληση στους Αγίους στις 5:00 μ.μ.

          Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος δεν θα πραγματοποιηθεί.

 

          12. Στους Ιερούς Ναούς, στους οποίους θα μεταβώ την περίοδο αυτή για  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ή Αρχιερατική Χοροστασία, κατά κανόνα σε απομακρυσμένα χωριά της Μητροπόλεως, προς αποφυγή συνωστισμού, παρακαλώ θερμώς να προσέλθουν κατά προτίμηση μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών αυτών. Δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε τυχόν προσκυνητές από άλλη ενορία ή εκτός Φθιώτιδος.

 

          13. Κατά τις Κυριακές 17, 24 καί 31 Μαΐου, όπως και όλες τις Κυριακές του Ιουνίου, όλες οι Αρχιερατικές Θείες Λειτουργίες θα μεταδοθούν τηλεοπτικώς σε απευθείας δορυφορική σύνδεση από τον Τηλεοπτικό Σταθμό STAR Κ.Ε. και ραδιοφωνικά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας και όποιον άλλο Ραδιοφωνικό Σταθμό έχει δυνατότητα καί το επιθυμεί.

          Ευχαριστώ από καρδιάς τα ανωτέρω Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, αλλά και τον εκλεκτό φίλο κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, Πρόεδρο της Hellas Sat για την δωρεάν διάθεση στην Μητρόπολή μας του δορυφορικού κυκλώματος μετάδοσης. 

 

          14. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας, η οποία συν Θεώ από τον Σεπτέμβριο του 2020 θα έχει μεταστεγαστεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, θα αρχίσει, αυτή και τα παραρτήματά της, τη λειτουργία της σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα από τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Τα μαθήματα θα γίνονται κατά κύριο λόγο με την παρουσία ενός μαθητού. Σε περίπτωση περισσοτέρων μαθητών (το μέγιστο τεσσάρων) είναι αυτονόητη η αυστηρή τήρηση των προβλεπομένων μέτρων στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σημειώνουμε ότι κατά την παρούσα περίοδο θα συμμετέχουν μαθητές μόνο από 11 χρόνων και άνω. 

 

          15. Όσον αφορά στα Γηροκομεία και στα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως συνεχίζεται η τήρηση των μέτρων προστασίας και υγιεινής καί η απόλυτη απαγόρευση των επισκεπτηρίων, όπως προβλέπεται από τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και σύμφωνα με τις δικές μας συνεχείς προτροπές και υπηρεσιακές κατευθύνσεις.

 

          16. Οι Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως μας δεν θα λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι για λόγους προφύλαξης των παιδιών από την πανδημία, αλλά και για να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων τους.   

          17. Για τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση της επιστροφής της τοπικής μας Εκκλησίας στην κανονικότητα θα πραγματοποιηθούν υπό την προεδρία μου οι παρακάτω περιφερειακές ειδικές συνάξεις:

          1) Παρασκευή 15-5-2020, στις 10:00 π.μ. των Προέδρων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και των Αρχιερατικών Επιτρόπων της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως  

          2) Παρασκευή 15-5-2020 12:30 μ.μ Όλων των Ιερέων και των Νεωκόρων των Ναών της Αρχιερατικής Περιφέρειας Λαμίας στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως

          3) Δευτέρα 25/5/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη Δ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Λιανοκλαδίου, στο Λιανοκλάδι. 

          4) Τετάρτη 27/5/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη Θ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Θαυμακού και Νέου Μοναστηρίου, στους Βελεσσιώτες. 

          5) Πέμπτη 28/5/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη Ι΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων, στο Πνευματικό Κέντρο Καμένων Βούρλων. 

          6) Παρασκευή 29/5/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη ΙΑ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Μακρακώμης και Τυμφρηστού, στο Καστρί. 

          7) Δευτέρα 1/6/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη ΙΒ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Σπερχειάδος και Γαρδικίου στη Λευκάδα Σπερχειάδος. 

          8) Τρίτη 2/6/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη ΙΓ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Στυλίδος στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Αχινού. 

          9) Τετάρτη 3/6/2020 στις 18:30 μ.μ. Σύναξη ΙΔ΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Πεασγίας στην Πελασγία. 

          10) Σύναξη τωνΑγίων Καθηγουμένων και των Αγίων Γεροντισσών μετά των Μοναστικών Αδελφοτήτων αυτών την Κυριακή 31 Μαΐου και ώρα 5:00 μ.μ στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδος.

 

          Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί!

          Για μία ακόμη φορά θέλω να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για την υπευθυνότητα, την συνέπεια, το εκκλησιαστικό σας ήθος, την υπακοή και εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία μας και κυρίως για την υπομονή και καρτερία, που δείξατε όλο αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα.

          Στις μεταξύ μας συναντήσεις το προσεχές διάστημα θα αξιολογούμε μαζί την εφαρμογή των μέτρων και όλες τις άλλες ποιμαντικές τους προεκτάσεις και θα προβούμε σε όσες απαραίτητες διορθώσεις, αλλαγές ή νέες ρυθμίσεις κριθούν απαραίτητες.