Αρχική » Προβληματισμός για τη Θεία Μετάληψη στην Ευρώπη .Σταθερή η θέση της Εκκλησίας

Προβληματισμός για τη Θεία Μετάληψη στην Ευρώπη .Σταθερή η θέση της Εκκλησίας

από christina

Στις καθαρά Ορθόδοξες χώρες η Εκκλησίες δεν δέχονται να χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσεως για τη Θεία μετάληψη.

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Πατριαρχείο Ρουμανίας και με την άδεια της κυβέρνησης οι ναοί θα λειτουργούν κανονικά με αυστηρούς όμως κανόνες   σύμφωνα με τους οποίούς  οι ηλικιωμένοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να παραμένουν σπίτι ,οι Ιερές Ακολουθίες και τα Ιερά Μυστήρια τελούνται σε εξωτερικό χώρο, ενώ οι νθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον COVID – 19, παρουσιάζουν συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με νοσούντες δεν μπορούν να εισέλθουν στην εκκλησία.
Ωστόσο η Εκκλησία δεν βάζει νερό στο κρασί της σε οτι αφορά τη Θεία Μετάληψη.Οπως  τονίζεται ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν σκεύη μίας χρήσης, αλλά Ιερά Σκεύη, όπως το κοχλιάριο και το άγιο δισκοπότηρο. Ως εκ τούτου, η εκκλησία δεν μπορεί να δεχτεί ούτε σε περιόδους πανδημίας τη χρήση κουταλιού μιας χρήσεως για την Θεία Κοινωνία.

Αντίθετα έντονος προβληματισμός υπάρχει στις άλλες χώρες της Ε.Ε όπου οι κυβερνήσεις δεν επιτρέπουν τη Θεία Κοινωνία με κοινή λαβίδα , όπως συμβαίνει προς το παρόν στη Γερμανία, φέροντας σε δύσκολη θέση του Φανάρι το οποίο δεν δέχεται με τέτοια απόφαση. Για να αποφευχθούν προβλήματα η μητρόπολη της Γερμανίας δεν θα κοινωνεί πιστούς έως ότου αρθούν πλήρως οι απαγορεύσεις

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ