Αρχική » Εκκλησιαστικά αρχεία: Η κρυμμένη αλήθεια της Ορθοδοξίας

Εκκλησιαστικά αρχεία: Η κρυμμένη αλήθεια της Ορθοδοξίας

από kivotos

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του Ιστορικού Αρχείου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου έγινε και σχετική εκδήλωση.

Για το Ιστορικό Αρχείο της Εκκλησίας της Ελλάδος ομίλησε ο ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδων Κοντογιάννης, διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος, και για την λειτουργικότητα του έργου ο κ. Γεώργιος Βλάχος, υπεύθυνος του Έργου, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο αντικείμενο, στη σκοπιμότητα, στα αναμενόμενα οφέλη, στους στόχους, την έκταση και τα χαρακτηριστικά του, έκανε και επίδειξη του ιστοτόπου «www.iaee.gr». Εκ μέρους του προϊσταμένου Υπηρεσίας Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ψηφιακή Σύγκλιση» απηύθυνε χαιρετισμό η κ. Σταύρου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου, επισήμανε, ότι «σήμερα ζούμε ένα σταθμό στη ζωή της Εκκλησίας. Κάθε άνθρωπος που θέλει να μάθει ιστορία και να κάνει έρευνα και πολιτισμό πρέπει να αισθάνεται ελεύθερος. Διότι τα αρχεία αυτά ήταν στην σκιά και απροσπέλαστα. Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη από τέτοια αρχεία. Υπάρχουν Μοναστήρια και Μητροπόλεις που έχουν ιστορικά αρχεία και πρέπει να γίνουν και αυτά προσιτά στο κοινό. Φανταστείτε όλο αυτό το αρχείο της Εκκλησίας να είναι κτήμα στην έρευνα, στην εκπαίδευση όλων, στον πολιτισμό και κυρίως στην γνησιότητα. Θα πάψουν οι διάφοροι προπαγανδιστές, όλοι εκείνοι, που κάνουν τους έξυπνους με τις προσωπικές παρεμβάσεις στα διάφορα γεγονότα και τα διαστρέφουν. Επειδή η Εκκλησία κατέχει την αλήθεια δεν την φοβάται. Τα κείμενα αυτά είναι οι αποδείξεις. Και θα είμαστε εγκληματίες αν δεν εκμεταλλευτούμε όλα αυτά τα κείμενα. Ποιός θα μπορέσει να αμφισβητήσει αυτά τα υπάρχοντα στοιχεία! Πόσοι μάλιστα θα διαψευστούν από τα ψέματα και τις ραδιουργίες!».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ