Χριστός Ανέστη!
«Πᾶς ὁ πίνων ἐκ τοῦ ὕδατος τούτου διψήσει πάλιν» (Ιω. 4,14).
Κυριακή της Σαμαρείτιδος, αδελφοί μου, και το σημερινό ευαγγέλιο, μας διηγείται τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα γυναίκα. Ο Χριστός πορεύεται, με τους μαθητές του, προς την περιοχή της Σαμάρειας, κάνοντας στάση στην πόλη Συχάρ. Ξαποσταίνει, έπειτα από την κουραστική οδοιπορία Του, σ΄ ένα πηγάδι για να πιεί νερό. Ήταν το πηγάδι του Ιακώβ. Ο Χριστός, παρότι Ιουδαίος και οι Ιουδαίοι απέφευγαν κάθε επαφή με τους Σαμαρείτες, όχι μόνο συνομιλεί με τη γυναίκα, αλλά της ζητά νερό, αποκαλύπτοντάς της συγχρόνως, μεγάλες αλήθειες. Αυτή η συνάντηση φανερώνει τη δύναμη της αγάπης του Θεού, που υπερβαίνει φυλετικά, κοινωνικά και ηθικά εμπόδια.
Ο Ιησούς προσφέρει στη γυναίκα «τό ὕδωρ τό ζῶν». Δεν πρόκειται για φυσικό νερό, αλλά για την πνευματική ζωή και τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Είναι η ζωή που χορηγεί μόνο ο Θεός και φέρνει αιώνια ικανοποίηση. «Ὅποιος πίνει ἀπ’ αὐτό τό νερό, θά διψάσει πάλι. Ἐνῶ ὅποιος πιεῖ ἀπό τό νερό πού θά τοῦ δώσω Ἐγώ, θά γίνει μέσα του μία πηγή πού θ’ ἀναβλύζει τήν αἰώνιο ζωή» (Ιω. 4,14). Σήμερα ο Χριστός, μας αποκαλύπτει το βαθύτερο νόημα της ζωής και την αιώνια αλήθεια της ψυχής μας. Υπάρχει μια δίψα που κανένα νερό του κόσμου τούτου δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Ο άνθρωπος πάντοτε διψά. Διψά για αγάπη, για αποδοχή, για ειρήνη, για νόημα, για ασφάλεια, για δικαιοσύνη. Πολλές φορές προσπαθούμε να ξεδιψάσουμε από τα πηγάδια του κόσμου αυτού, δηλαδή μέσα από: πλούτο, ηδονές, δόξα, καριέρα, σχέσεις. Και όμως, ξαναδιψάμε. Διψάμε πάλι, γιατί το νερό που προσφέρει ο κόσμος είναι πεπερασμένο. Δεν αγγίζει την ψυχή.
Ο Χριστός, στην απλή κουβέντα Του με μια γυναίκα περιφρονημένη και αμαρτωλή, κατά τα ανθρώπινα, της προσφέρει κάτι ανεκτίμητο: «Ὕδωρ ζῶν», νερό αληθινό, που δεν στερεύει και κάνει τους ανθρώπους να μην ξαναδιψάσουν ποτέ. Αυτό το νερό είναι ο ίδιος ο Χριστός, η παρουσία Του, η χάρη Του, η ζωή Του μέσα μας. Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας λέει: «Ο κόσμος προσφέρει προσωρινές ικανοποιήσεις, αλλά αυτές δεν φτάνουν ποτέ στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Η ψυχή συνεχώς αναζητεί το ‘’κάτι παραπάνω’’ που μόνο ο Χριστός μπορεί να το δώσει».
Το «ζωντανό νερό» είναι η αλήθεια που ξεδιψά τον εσωτερικό άνθρωπο. Είναι η κοινωνία με τον Θεό, είναι η διδασκαλία του Χριστού που δίνει νόημα, ειρήνη, ελπίδα και σωτηρία. Η ψυχή διψά και συχνά ψάχνει σε λάθος μονοπάτια. Η Σαμαρείτιδα είχε πέντε άνδρες, και ο Ιησούς της αποκαλύπτει την αλήθεια της ζωής της. Δεν την καταδικάζει, αλλά την καλεί σε αλλαγή. Της προσφέρει ότι δεν είχε ποτέ: την αλήθεια, την αγάπη, τη λύτρωση. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει: «Ο Χριστός, δεν προσφέρει μόνο διδασκαλία, αλλά και ενέργεια μεταμορφωτική. Κάνει την καρδιά να μην διψά πλέον για τα επίγεια, γιατί γεμίζει με τον Ουρανό».
Άραγε πόσοι σήμερα από εμάς, δεν ψάχνουμε «νερό» σε λάθος πηγές: εξουσία, χρήμα, πάθη, επιφανειακές σχέσεις. Και όμως η δίψα παραμένει. Η ψυχή δεν ξεδιψά με τα γήινα, αλλά μόνο όταν πιει από το «ὕδωρ τό ζῶν», δηλαδή όταν κοινωνήσει το σώμα και το αίμα του Χριστού βρίσκει ανάπαυση. Η Σαμαρείτιδα δεν μένει η ίδια. Αφήνει τη στάμνα της, σύμβολο των παλαιών αναζητήσεων και τρέχει στην πόλη να αναγγείλει τον Χριστό. «Ἐλάτε νά δεῖτε ἕναν ἄνθρωπον, ὁ ὁποῖος μοῦ εἶπε ὅλα ὅσα ἔχω κάμει. Μήπως αὐτός εἶναι ὁ Χριστός;» (Ιω. 4,29). Η μαρτυρία της οδηγεί πολλούς Σαμαρείτες στην πίστη. Εδώ φαίνεται η πρώτη μορφή ιεραποστολής, από έναν άνθρωπο που γνώρισε τον Χριστό. Η γυναίκα αυτή, που πήγαινε κρυφά στο πηγάδι, γίνεται ευαγγελίστρια. Η συνάντηση με τον Χριστό τη μεταμορφώνει. Γίνεται μαθήτρια, μάρτυρας, ιεραπόστολος. Είναι αυτή που βαπτίζεται ως η πρώτη παγκοσμίως χριστιανή γυναίκα, με το όνομα Φωτεινή και μεταδίδει, ως ιεραπόστολος, το ευαγγελικό μήνυμα της αληθείας σε όλο τον κόσμο.
Αδελφοί μου, η Σαμαρείτιδα που μεταμορφώνεται σε Αγία Φωτεινή, μας διαμηνύει ότι ο Χριστός προσφέρει δυνατότητα σωτηρίας για όλους, ακόμα και για όσους θεωρούνται μακρινοί ή αμαρτωλοί, αρκεί να το εκζητήσουμε. Η δίψα για αλήθεια υπάρχει σε κάθε ψυχή, και μόνο ο Χριστός μπορεί να τη σβήσει. Εμείς σήμερα μπορούμε να γευτούμε αυτό το «ὕδωρ ζῶν»: στην προσευχή, όπου η ψυχή ξεκουράζεται, στη Θεία Λειτουργία, όπου κοινωνούμε τη Ζωή του Χριστού και στη μελέτη του Λόγου Του, που φωτίζει τον νου μας. Είθε όλοι μας να πιούμε από το νερό που χαρίζει ζωή αιώνια και όπως η Σαμαρείτιδα, να μεταδώσουμε και εμείς σε άλλους την αλήθεια του Χριστού. Αμήν.
Χριστός Ανέστη! Αληθώς Ανέστη!