56
Όταν το ελληνικό κράτος αναγνώρισε τις μαζικές διώξεις των Ελλήνων του Πόντου στη Μικρά Ασία (Τουρκία) στις αρχές του 20ου αιώνα ως γενοκτονία, η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Η ημέρα αυτή τιμά τη συστηματική βία και εξόντωση των Ελλήνων στην Τουρκία. Καθώς η παλιά Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρευσε και σχηματίστηκε το τουρκικό κράτος. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες εκείνη την εποχή, καταστράφηκαν οι ορθόδοξες εκκλησίες.
Αυτά έγιναν σε μια προσπάθεια καθιέρωσης του τουρκικού Εθνικισμού. Αυτοί οι Έλληνες που ζούσαν σε κοινότητες κατά μήκος της Τουρκίας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα για τις τρεις Χιλιετίες έγιναν στόχος από τα πατρογονικά τους εδάφη μαζί με Αρμένιους και Ασσύριους. Περιλάμβανε τη Γενοκτονία των Ορθοδόξων Χριστιανών αλλά και τα Ιερά της περιγράφηκαν και καταστράφηκαν όπως το αρχαίο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τουρκία.
Επικροτούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων, της Γενοκτονίας των Αρμενίων ακόμη και της Γενοκτονίας της Ρουάντα. Επιδιώκουμε αυτή την αναγνώριση για τα αδέρφια και τις αδελφές μας, ώστε στο μέλλον να μην ξανασυμβεί αυτό.
Εν όψει αυτού η Ιερά Σύνοδος του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής αποφάσισε να ξεκινήσει τον εορτασμό της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ετησίως.
Μετά από πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης Ιωάννη που κατάγεται από τη Σεβαστία του Πόντου. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ και όλοι οι ιεράρχες αποφάσισαν να τιμήσουν τα 400 χιλιάδες θύματα της γενοκτονίας κάθε τρίτη Κυριακή του Μαΐου. Ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης έκανε αυτή την πρόταση με βαριά καρδιά καθώς προσωπικά έχει εμπειρία από πρώτο χέρι με τη γενοκτονία της Ρουάντα και του Μπουρούντι καθώς ήταν ιερέας το 1994 που συμμετείχαν στο θεραπευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ερυθρού Σταυρού και του Εκκλησιαστικού προγράμματος για να επαναφέρουν την ειρήνη σε αυτές τις χώρες
Ας δουλέψουμε όλοι χέρι χέρι και να μην επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό στο μέλλον
Λέμε ποτέ στη Γενοκτονία.
Φωτογραφία Σωτήρης Χρόνης